Articolul de lege care a salvat-o pe Bombonica Dragnea de acuzatiile in dosarul in care fostul sot a fost condamnat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 10:10
27963 citiri
Articolul de lege care a salvat-o pe Bombonica Dragnea de acuzatiile in dosarul in care fostul sot a fost condamnat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un articol de lege care a fost in vigoare timp de aproximativ 5 luni si care a fost ulterior declarat neconstitutional a fost salvarea Bombonicai Prodana, acuzata de abuz in serviciu, in dosarul Angajarilor fictive din Teleorman. In acest caz, fostul sau sot, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in prima instanta.

Inalta Curte a decis doar sa o amendeze pe Bombonica Prodana, cu suma de 1.000 de lei. Este vorba de o amenda administrativa. Asta dupa ce fosta doamna Dragnea a achitat 34.339 de lei, prejudiciul retinut in sarcina sa in acest dosar.

Decizia din acest proces nu este definitiva, ultimul cuvant il vor avea magistratii completului de 5 judecatori. Insa, potrivit site-ului Inaltei Curti, Bombonica Prodana nu a declarat apel impotriva deciziei.

Portita de scapare a Bombonicai Prodana este articolul 74^1 din Codul Penal. Acest articol a fost in vigoare din octombrie 2010 pana in mai 2011. El prevedea ca in cazul unor anumite infractiuni economice, daca inculpatul plateste prejudiciul, se poate aplica o pedeapsa doar cu amenda.

Infractiunile de abuz in serviciu de care era vizata Bombonica Prodana au fost facute in perioada 2008 - august 2010, potrivit DNA. Asa ca Inalta Curte arata ca ea beneficiaza de prevederile acestui articol.

Avocatul Toni Neacsu, care o reprezinta pe Bombonica Prodana in acest caz, a explicat miercuri la o televiziune de stiri ca Liviu Dragnea nu ar putea beneficia de aceasta prevedere. Motivul: prejudiciul trebuia platit pana in momentul primei judecati a dosarului, iar o parte din faptele de care este acuzat politicianul s-au petrecut si dupa anul 2011.

Articolul salvator

Concret, prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, publicata in Monitorul Oficial cu nr. 714/26 octombrie 2010, a fost introdus art. 74^1 din Codul Penal din 1969.

"In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul Cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul achita integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar".

Prin Decizia nr. 573/3 mai 2011, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului 74^1 din Codul Penal 1969 sunt neconstitutionale. Decizia a fost publicata in M.Of. nr. 363/25 mai 2011.

ICCJ: Legea penala mai favorabila

"Incetarea efectelor unui text de lege, pentru viitor, nu impiedica aplicarea acelui text de lege, ca lege penala mai favorabila, situatiilor juridice nascute in timpul in care textul de lege a fost in vigoare", scriu judecatorii Inaltei Curti pentru a explica clementa aratata Bombonicai Prodana.

Magistratii precizeaza ca, indiferent care a fost cauza care a determinat incetarea efectelor unui text de lege (abrogare, modificare, declarare neconstitutionala), este posibila aplicarea acelui text de lege pentru raportul juridic nascut in timpul in care legea era activa, in vigoare, atunci cand textul in forma anterioara prevede consecinte mai favorabile pentru acuzat.

In ce consta prejudiciul

Potrivit motivarii instantei, Bombonica Prodana a achitat prejudiciul produs prin fapta care i se imputa, in cuantum de 34.339 de lei, reprezentand drepturi salariale incasate necuvenit de cele doua secretare PSD, Adriana Botorogeanu - 22.560 lei si Anisa Niculina Stoica- 11.779 lei.

Acuzatiile privesc perioada in care aceasta a fost coordonator de complex de servicii destinat copilului si familiei (3 martie 2008 - 1 august 2008), cat si sef serviciu secretariat (3 iulie 2009 - 1 august 2010) la Directia Copilului Teleorman.

Institutia a depus la dosarul cauzei adresa prin care se confirma faptul ca Bombonica Prodana a achitat, prin virament bancar, suma de 34.339 de lei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Bombonica Prodana, #Bombonica Dragnea, #Bomonica DGASPC Teleorman, #Bombonica Inalta Curte , #condamnat