Ziare.com

Exclusiv Liviu Dragnea incearca blocarea completelor de 5 judecatori si acuza Inalta Curte ca incalca legea

de Ionel Stoica
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 19:15

   

Exclusiv Liviu Dragnea incearca blocarea completelor de 5 judecatori si acuza Inalta Curte ca incalca legea
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, cere suspendarea deciziei Colegiului de Conducere a Inaltei Curti prin care s-a stabilit cum vor fi compuse completele de 5 judecatori. El a solicitat ca aceasta suspendare sa fie pana cand Curtea de Apel Bucuresti ar decide daca anuleaza sau nu hotararea Colegiului de Conducere.

Detaliile apar in procesul pe care Liviu Dragnea l-a deschis Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Colegiului de Conducere al ICCJ. In cazul in care cererea de suspendare ar fi acceptata, activitatea completelor de 5 judecatori de la Inalta Curte ar fi blocata pana la solutionarea acestui proces.

Un caz similar este cel in care a fost suspendat regulamentul in cazul concursului de ocupare a functiilor de conducere din cadrul Inspectiei Judiciare, au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Citeste si: Liviu Dragnea da in judecata Inalta Curte si colegiul ei de conducere

Dragnea este nemultumit ca procesul in care contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare este judecat de un complet care a fost constituit la inceputul acestui an, in baza prevederilor legale.

In vara a intrat in vigoare o noua lege, dar Inalta Curte a explicat ca completele de 5 judecatori au fost trase deja la sorti la inceputul anului si nu vor functiona dupa noua lege retroactiv, ci incepand cu ianuarie 2019. Unul dintre motive: parlamentarii "au uitat" sa puna norme tranzitorii in legea adoptata.

Citeste si: Inalta Curte justifica de ce nu va schimba componenta completelor de 5 judecatori, asa cum ar fi vrut Liviu Dragnea

Ce cere Liviu Dragnea

Ziare.com a studiat cererea de chemare in judecata depusa de Liviu Dragnea la Curtea de Apel Bucuresti. El cere:

- Anularea in parte a hotararii de colegiu a ICCJ - este vorba de partea care priveste compunerea completelor de 5 judecatori.

- Obligarea ICCJ si a Colegiului de Conducere al ICCJ de a adopta o noua hotarare de colegiu, "in acord cu dispozitiile legale si cu limitele de competenta stabilite prin Constitutia Romaniei".

- Suspendarea hotararii de colegiu, in ceea ce priveste compunerea completelor de 5 judecatori, pana la solutionarea acestui dosar.

- Sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. CCR ar trebui sa decida, potrivit liderului PSD, daca constituirea acestor complete se face "la inceputul fiecarui an" - asa cum este in lege - sau daca se face cand survine o modificare legislativa cu aplicare imediata, "iar evenimentul legislativ este plasat, temporal, pe parcursul anului si nu la inceputul sau sfarsitul acestuia".

- Plata cheltuielilor de judecata.

Cererea de chemare in judecata a lui Liviu Dragnea are 18 pagini. El a mai depus doua hotarari ale colegiului de conducere, 88 si 89 din 2018, plangerea prealabila si dovada achitarii taxei de timbru de 50 de lei.

Ce scrie politicianul

Potrivit lui Liviu Dragnea, el s-a adresat pe 28 septembrie ICCJ cu o plangere prealabila in acest sens, "deoarece este un act administrativ emis cu exces de putere".

Termenul de "exces de putere", la adresa ICCJ, apare de mai multe ori in cererea de chemare in judecata.

"Deoarece paratele nu au dat curs solicitarii mele, am recurs la prezenta actiune in contencios administrativ", arata Liviu Dragnea de ce a deschis acest proces.

In cererea de chemare in judecata, Dragnea critica dur Inalta Curte. Ziare.com a selectat cele mai importante citate din acest document.

De ce cere suspendarea

"Actul administrativ ce face obiectul prezentei cauze este viciat profund prin interpretarea data de catre parate, peste competentele stabilite de lege, in contra prevederilor constitutionale referitoare la separatia puterilor in stat".

"In procesul emiterii unui act administrativ trebuie asigurat un anumit echilibru, precum si anumite garantii de echitate pentru destinatarii lui, intrucat actiunile autoritatilor publice nu pot fi discretionare, iar legea trebuie sa furnizeze individului o protectie adecvata impotriva arbitrariului.

In acest sens, suspendarea executarii actelor administrative reprezinta un eficient instrument procedural aflat la indemana chiar a autoritatii emitente sau a instantei de judecata pentru a asigura respectarea principiului legalitatii, fiind echitabil ca atat timp cat autoritatea publica sau judecatorul se afla in proces de evaluare, sa existe posibilitate ca acestea sa nu-si produca efecte asupra celor vizati".

"Paratele si-au asumat aplicarea selectiva a dispozitiilor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, asa cum au fost modificate prin Legea nr. 207/2018, fara nicio justificare legala, cu consecinta periclitarii situatiei juridice a proceselor inregistrate dupa data de 23 iulie 2018 pe rolul completurilor de 5 judecatori in materie penala, printr-o apreciere discretionara, straina componentei de legalitate ce se subsumeaza dreptului la un proces echitabil: dreptul fiecarei parti la o instanta independenta si impartiala, in conditii egale cu ceilalti cetateni".

"Practic, prin vointa discretionara a paratelor, a fost amanata data intrarii in vigoare a anumitor prevederi legale din Legea nr. 304/2004 privitoare la formarea completurilor de 5 judecatori in materie penala, in contra dispozitiilor legale si anihiland vointa legiuitoare".

Paguba iminenta

Care ar fi fost paguba iminenta pentru care Dragnea cere suspendarea actului?

"Va rog sa observati ca si aceasta este indeplinita, avand in vedere efectele pe care actul administrativ le produce in planul legalei functionari a instantei, influentand repartizarea aleatorie a cauzelor prin limitarea distribuirii dosarelor la doua complete, in conditiile in care functionarea completurilor de 5 judecatori nu mai este limitata ca si anterior, in prezent aceasta compunandu-se din toti judecatorii sectiei penale, iar compunerea acestora cu judecatori cu functii de conducere este conditionata de prealabila tragere la sorti".

De ce cere anularea hotararii

Pe fondul cererii de anulare, Liviu Dragnea arata ca judecatorii cu functii de conducere ar trebui scosi de la conducerea completelor de 5 judecatori, daca nu au fost trasi la sorti pentru a face parte din acest complet.

"Excluderea din compunerea completurilor de 5 judecatori a celor cu functii de conducere, in situatia in care acestia nu au fost trasi in prelabil la sorti".

"Incepand cu data de 23 iulie 2018, presedintele ICCJ, impreuna cu Colegiul de Conducere al instantei, ar fi trebuit sa asigure functionarea in mod legal a tuturor completurilor de judecata prin organizarea activitatii lor in acord cu noile dispozitii legale".

"Paratele si-au arogat competente care tin de sfera puterii legiuitoare, reglementand dispozitii cu valoare de norme tranzitorii pentru instanta suprema, procedeu de o gravitate exceptionala, impiedicand astfel functionarea normala a justitiei".

"Ignorand si incalcand legea, paratele anihileaza drepturile pe care Constitutia le garanteaza tuturor persoanelor de pe teritoriul Romaniei, de a avea acces liber la justitie independenta si dreptul la un proces echitabil".

"Asadar, Hotararea nr. 89/septembrie 2018 adoptata de parata este nelegala in parte - pct. d) al acesteia, fiind dispusa cu exces de putere. Adaugarea la lege prin modalitatea expusa mai sus este de natura a aduce atingere independentei Justitiei".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 32914 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oare cand veti face jurnalism? Cand lasati minciunile?

Dragnea nu incearca sa blocheze judecatorii ci vrea sa fie alesi la intamplare. Dar Statul Toxic vrea sa-si planteze acolo 2 judecatori din 5 ca sa fie sigur de condamnare. O condamnare a lui Dragnea ar stopa moartea Statului Subteran!

Ce mai aflam din presa care face INFORMATIE? Dosarele DNA = Facaturi!

"Intreaga anchetă a DNA se fundamentează, potrivit actelor, pe cele două anchete OLAF. Or, zilele acestea am primit un răspuns oficial din partea OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea. Toată argumentația procurorilor e lipsită de realitate, din moment ce OLAF confirmă in scris că niciodată Dragnea nu a fost investigat și nu au fost identificate fraude in legătură cu acvtivitatea dumnealui. Acesta este temeiul pentru care noi spunem că nicio măsură de indisponibilizare a bunurilor sale nu are fundament legal. Răspunsul OLAF confirmă că intreaga anchetă a DNA e una bazată pe speculații. Cele două rapoarte OLAF au prezentat două rapoarte legate de lucrările de reabilitare la două drumuri județene din Teleorman. In acea investigație, subiect erau alte persoane, nu Dragnea", a declarat Maria Vasii, avocatul lui Liviu Dragnea, conform Mediafax."

 

Nenorocitul asta de infractor mafiot, care distruge tara ca sa scape

el de puscarie da in judecata practic toata justitia romana ! Sper ca macar anul viitor sa-l vedem pe drakknea la locul sau in puscarie, asaltat de detinuti ...

 

Pana unde poate merge ticalo;ia ?

Este cutremurător pană unde poate merge ticălosia lui Dragnea si a acolitilor săi. Nu ar trebui sa fie permise In Grădina Maicii Domnului asa ceva ! Eu am increderea că Pronia Cerească NU o va lasa nepedepsita !

 

Mda!

Tovarășe daddy, cand iți fată mintea să-mi dai un pui ca să-l dau pe canalul wc ca să nu faci prozeliți!!! Huuuuoooo, nemernicule penal!!!

 

O situatie incredibila in aceasta lege

In textul aceleiasi legi se folosesc doua forme diferite pentru pluraul substantivului complet: complet - complete (in articolele din forma "veche" a legii) si complet - completuri (in articolele din forma "noua" a legii).

Daca tot n-au avut ce face, puteau barem sa uniformizeze terminologia :)

 

cred ca

l-a corectat Veorica.

E foarte clar

Legea a intrat in vigoare si ICCJ o aplica !
Insa sunt articole care precizeaza ca termen : "inceputul fiecarui an" ! Ce nu-ntelege mafia PSD+alde din aceste cuvinte care sunt foarte clare chiar si pentru Andrusca ?

 

Ba intelege aceasta mafie blestemata pentru Romania, dar nu

vrea "muschiul" ei, adica infractorul drakknea !

E foarte clar

Apelul dublului condamnat penal Dragnea judecat de ICCJ, solicitarile guvernului si parlamentului la CCR si plangerea dublului condamnat penal Dragnea la CAB trebuie sa mearga in paralel !
Nu au nici o legatura una cu alta !

 

E foarte clar

Legea nr. 207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară :

"Art. 32. -
(1) La inceputul fiecărui an, la propunerea președintelui sau a vicepreședinților Inaltei ***ți de Casație și Justiție, Colegiul de conducere aprobă numărul și compunerea completurilor de 5 judecători."

Rezulta ca pentru anul 2018 sunt stabilite deja !

 

Partidul minteee, partidul minte luminata.....

Daca exista cineva care crede ca acest Draknea este victima justitiei si mai mult in nevinovatia lui inseamna ca este mai modest dotat(la intelect se subantelege) ca madam Dancila ceea ce este o performanta in sine.
Mai exista o varianta si anume aceea ca persoana ( ele) au discernamant diminuat si atunci problema este de alta natura.
In rest astept ca acest individ sa-l recuze pe stapinul universului tridimensional pentru karma care i-a fost desemnata si daca nu reuseste sa il dea in judecata la tribunalul multiversului galactic.

 

Corect ! Ea este vi-da, iar ei, care cred ca drakknea este

nevinovat, sunt vidul absolut !

Nu inteleg

cum in incompetent, corupt, dovedit infractor si condamnat, cum poate sa mai emita pretentii? Adica, pentru un astfel de "carpa" trebuie niste "buni executanti" sa dea foc la tara ? Nu mai bine ar fi sa-i tranteasca poporul, daca are o tara de judecata, ca sa prevenim astfel de nemultumiri ? Asadar, Dragnea sa-si ispaseasca pedeapsa, PSD-ul sa nu mai intre nici o data in Parlament si gata.

 
 

aceasta

persoana trebuie aruncat in spatele gratiilor 20 de ani ! cine *** se crede asta ? ceausescu ? *** ordinar hot si mincinos notoriu !

 

exces de putere....

tu vorbesti bre....
mergi la puscarie bre...
alta optiune ne-ar duce pe noi la moscova...
ia-ti si alifiile...

 

postati

din Kiseleff sau moscova ?

 

...

...direct din pestera lui ali dragnea si cei 40 de prieteni pesedisti

JulianDoe Rank user: x5 10.10.2018, 13:55

vad ca ai inteles si apreciezi consideratiunea mea...

Ia-ti timp, ca Johannis, citeste de cateva ori, ca intr-un sfarsit o sa pricepi si tu:
"ICCJ si-a asumat aplicarea selectiva a dispozitiilor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, asa cum au fost modificate prin Legea nr. 207/2018, fara nicio justificare legala, cu consecinta periclitarii situatiei juridice a proceselor inregistrate dupa data de 23 iulie 2018 pe rolul completurilor de 5 judecatori in materie penala, printr-o apreciere discretionara, straina componentei de legalitate ce se subsumeaza dreptului la un proces echitabil: dreptul fiecarei parti la o instanta independenta si impartiala, in conditii egale cu ceilalti cetateni".
"Practic, prin vointa discretionara a ICCJ, a fost amanata data intrarii in vigoare a anumitor prevederi legale din Legea nr. 304/2004 privitoare la formarea completurilor de 5 judecatori in materie penala, in contra dispozitiilor legale si anihiland vointa legiuitoare"

Treci pe nick-ul celalalt

Ba kopeika !

Grabeste-te Belinache, grabeste-te!Te asteapta patul de sus de langa

geamul cu gratii :) Vei fi mireasa cea mai cautata din toata puscaria. Cand Stirbul va intra la puscarie, se va prabusi toata mascarada sobolanilor rosii, cu un zgomot de carutza cu fiare veci lovita de accelerat :)

Ati facut praf tara asta. A venit vremea ca si tara asta batjocorita cu obraznicie sovietica sa se razbune pe voi. Voi sunteti 1-2-3'000 de paduchiosi, noi suntem 20 de milioane de romani fara frica de gaze, tunuri cu apa sau matrace de la jandragneria ta. Romanii din tara si din Diaspora te-au condamnat deja. Esti pe cale iti primesti ceea ce meriti, dublule condamnat penal!

 

jos ciuma rosie

"Familistul traditional", infractorul sef al PSD schimba tot.....legi, procurori, complete de jucata, amana termenele ca poate doar doar scapa de puscarie.....dar celula lui este deja pregatita si baietii il asteapta pentru a-i preda lectia cu familia traditionala......

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor