Mai poate sau nu sa ramana Liviu Dragnea presedintele Camerei Deputatilor dupa a doua condamnare? Ce spun liderii de grupuri parlamentare

Vineri, 22 Iunie 2018, ora 14:11
14203 citiri
Mai poate sau nu sa ramana Liviu Dragnea presedintele Camerei Deputatilor dupa a doua condamnare? Ce spun liderii de grupuri parlamentare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Noua condamnare a lui Liviu Dragnea la inchisoare ridica mari semne de intrebare cu privire la ramanerea lui in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, a treia functie in statul roman. Liderii deputatilor Opozitiei ii cer la unison demisia, in schimb, in tabara Puterii reactiile sunt palide.

Spre deosebire de data trecuta, in 2015, cand Liviu Dragnea a demisionat din functiile de ministru si din cea de presedinte executiv al PSD imediat dupa condamnarea in prima instanta in dosarul Referendumul, de data aceasta liderul PSD nu a repetat gestul de onoare, desi pedeapsa este mai mare si cu executare.

Citeste mai multe despre:

Dupa aceasta a doua condamnare, liderii deputatilor Opozitiei ii cer insistent lui Liviu Dragnea sa plece din fruntea Parlamentului Romaniei.

"PSD ar trebui sa puna Romania pe primul loc si nu interesele gruparii infractionale, nedemocratice si incompetente Dragnea-Dancila", a subliniat Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL.

Claudiu Nasui (USR): E umilitor pentru Romania. Nu e vorba doar despre functie, ci si despre putere

La randul sau, Claudiu Nasui, liderul deputatilor USR, a declarat vineri pentru Ziare.com ca a fost pregatita o scrisoare oficiala adresata liderului de grup al PSD, Dan Suciu, prin care i se cere "sa il revoce pe domnul Dragnea".

Intrebat care ar fi argumentele, acesta a subliniat: "In primul rand este vorba despre o persoana care e deja condamnata pentru infractiuni de coruptie, definitiv".

"Dar asta era valabil si pana acum. Acum s-a adus un strat nou de dovezi - omul acesta a furat chiar de la copii. Nu mai e vorba, cum spuneau ei inainte, ca nu s-a furat niciun ban, s-au furat voturi. Acum s-au furat inclusiv bani, de la copiii care erau in grija DGASPC Teleorman. Este un lucru grav.

Pe de alta parte, chiar daca decizia nu e definitiva, statul roman, in calitate de angajator, nu poate sa ii dea unui om care are aceasta decizie in prima instanta puterea si onoarea in stat care este presedintia Camerei Deputatilor.

E umilitor pentru Romania, e rusinos. Si nu e vorba doar despre functia pe care o ocupa, ci si despre puterea pe care o are aceasta persoana in stat. Stim bine ca prim-ministrul Romaniei a fost schimbat de trei ori tocmai pentru ca nu era suficient de loial domnului acesta. Acum avem in aceasta functie o persoana atat de controlata de el (Viorica Dancila, n.red.) incat ieri a inceput sa conteste decizia instantei supreme", a adaugat liderul deputatilor USR.

Intrebat daca exista semnale ca PSD ar urma sa modifice legislatia pentru a-l scapa de inchisoare pe Liviu Dragnea, Claudiu Nasui a raspuns: "Din ce vedem in reactiile PSD, cred ca asta este directia catre care se indreapta".

"Vor sa schimbe cat mai rapid Codul Penal, vor sa puna acel faimos prag sau o prevedere care l-ar face pe domnul Dragnea sa scape macar in instanta de apel. Si asta este pericolul principal.

De fapt, ofensiva a inceput de multa vreme, probabil se asteptau la un astfel de verdict si au actionat in consecinta. Si asta se vede: justitia este scopul PSD de un an si jumatate. Restul, ce s-a intamplat in economie, eu am numit-o 'cumparare a pacii sociale'. Ca lumea sa inghita mai usor aceasta 'mare evadare' (pentru ca nu e numai Liviu Dragnea sunt multi capi ai PSD care au probleme cu justitia), practic ne-au cumparat cu cresteri de salarii si pensii, platite tot din banii copiilor nostri, adica prin indatorarea generatiilor viitoare. Au dezechilibrat putin economia, dar pe termen scurt au vrut sa ne imbatam putin cu apa rece", a mai comentat liderul deputatilor USR.

Si Eugen Tomac, liderul deputatilor PMP, i-a cerut lui Liviu Dragnea sa plece din fruntea Camerei.

"Romania nu poate avea in fruntea tarii pe cel de-al 3-lea om in stat cu doua condamnari. In politica toate trebuie sa aiba o limita!", a scris pe Facebook Eugen Tomac.

Ce spun sustinatorii Puterii

Deputatul Dan Suciu, liderul social-democratilor din Camera, nu a putut fi contactat de Ziare.com, insa filiala judeteana din care face parte, PSD Bistrita-Nasaud, a transmis un comunicat de presa in care isi exprima solidaritatea cu Liviu Dragnea, in aceeasi linie cu celelalte reactii publice ale liderilor PSD de la nivel central si local.

"Fiecare isi face calculele si politica exact cum crede de cuviinta, dar PSD Bistrita-Nasaud o spune clar si raspicat: ramanem impreuna!La greu se arata caracterele si noi nu suntem nici lasi, nici nu abandonam atatea sperante puse in noi!", arata social-democratii bistriteni.

Liderul deputatilor ALDE, Varujan Vosganian, a refuzat sa ne dea declaratii, iar liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, nu a putut fi contactat.

Citeste mai multe despre: Cum trebuie sa il apere social-democratii pe Dragnea: Statul paralel, procurori in afara Constitutiei, strada si presa (Punctaj)

Ca si in multe alte dati, liderul reprezentantilor minoritatilor nationale, deputatul Varujan Pambuccian, a refuzat sa se pronunte public inainte sa discute cu colegii sai.

"Ar trebui sa discut cu grupul inainte, noi discutam la sedinta noastra de luni. Daca ma exprim eu personal, e ca si cum as fi spus ceva in numele grupului. Sa asteptam sedinta de luni", a declarat acesta pentru Ziare.com.

Vineri dupa-amiaza, conducerea PSD se reuneste intr-o sedinta de urgenta a Comitetului Executiv, la care e de presupus ca se vor lua decizii importante, atat pentru partid, cat si pentru Romania. Pana in acest moment sunt foarte putini contestatari in PSD.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Dragnea condamnare demisie Camera Deputatilor , #condamnat
Comentarii