Demonstratia de forta a lui Liviu Dragnea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Mai 2015, ora 20:06
14344 citiri
Demonstratia de forta a lui Liviu Dragnea (Opinii)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Eu, una, nu inteleg ce ar avea de decis Consiliul Executiv al PSD care se va reuni miercuri in sedinta de urgenta pentru Liviu Dragnea.

Daca dl Dragnea si-a depus demisia in fata BPN, nu e nimic de decis. Demisia este un act unilateral de vointa, care nu se aproba, ci de care se ia doar act. Nimic mai mult. Daca omul nu mai vrea sa stea intr-o functie, nu il poti obliga sa o faca.

E ceva de decis, intr-adevar, daca dl Dragnea doar si-a depus mandatul. Asta nu e demisie, asta e punere la judecata colegilor. Si se pare ca exact aceasta si este smecheria la care a recurs experimentatul politician. Nu a demisionat direct, ci a provocat o dezbatere in partid pe tema situatiei sale.

De ce a facut-o nu cred ca e greu de inteles. Liviu Dragnea stie, probabil, ca dincolo de declaratiile incendiare facute la adresa Justitiei de Victor Ponta dupa condamnarea sa in prima instanta, dincolo de asigurarile de iubire eterna si parteneriat pana la usa puscariei daca va fi nevoie, dl Ponta nu are motive sa fie chiar asa de necajit de eliminarea lui Liviu Dragna.

Sigur, condamnarea ministrului Dezvoltarii in functie a provocat, in plan guvernamental, un prejudiciu major de imagine. Dar nu mi se pare ca Victor Ponta mai joaca in acest moment cartea integritatii si a anticoruptiei. Asta a fost partitura din campanie.

Acum dl Ponta duce strict o lupta pentru putere, in primul rand in interiorul propriului partid. De aceea, mai mult decat de dragul lui Liviu Dragnea a facut, probabil, declaratiile privind condamnarea "simbolica" a unei decizii politice. Baronii PSD vor acum un lider care sa lupte pentru ei cu Justitia.

Iar in partid Liviu Dragnea era un rival periculos in perspectiva congresului din toamna. Pana una alta, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale si infrantii nu au supravietuit esecului in PSD. Singurul motiv pentru care dl Ponta este inca pe val este lipsa unui real rival in PSD. Si Liviu Dragnea, daca scapa de dosarul penal, putea fi unul redutabil.

Odata eliminat Liviu Dragnea din ecuatie, pentru Victor Ponta chiar nu exista concurenta. Ba, mai mult, se elibereaza o pozitie foarte importanta in PSD. Si sunt informatii, desigur, neoficiale, ca ar exista un plan de fuziune rapida PSD-UNPR in urma careia pozitia de presedinte executiv sa-i revina lui Gabriel Oprea.

Punand situatia sa in discutia partidului, Liviu Dragnea ii da un sah lui Victor Ponta pentru ca CEx-ul se poate transforma intr-o demonstratie de forta a domniei sale.

Mai mult decat atat, marea sedinta PSD se anunta un concalv anti-justitie. Conform rezolutiei adoptate in martie de PSD, si care pentru partid are valoare de lege, dl Dragnea ar trebui sa fie automat eliminat din functie. Argumentul ca nu este vorba despre o fapta de coruptie nu cred ca tine, pentru ca fapta pentru care a fost condamnat presedintele executiv al PSD este una asimiliata infractiunilor de coruptie, iar dosarul a fost instrumentat de DNA.

Daca PSD refuza sa aplice rezolutia inseamna ca implicit contesta o hotarare judecatoareasca pronunnata de ICCJ, care pana la infirmare tot pe cale judecatoreasca are putere de lege, dar dupa cum a explicat pentru Ziare.com judecatoarea Alina Ghica, membra a CSM: "hotararile judecatoresti, fie acestea nedefinitive, au, odata pronuntate si cel putin pana la pronuntarea unei eventuale decizii de desfiintare sau modificare de catre instanta de control judiciar, putere de lege. (...) Nicio hotarare judecatoreasca nu este simbolica. Aceasta se pronunta pe baza probelor si dispozitiilor legale. A cataloga public, in acest fel, o hotarare judecatoreasca nedefinitiva poate fi interpretat ca o presiune asupra judecatorilor investiti sa solutioneze calea de atac".

Si daca acest lucru se va intampla, el nu va face decat sa anunte ca radicalizarea PSD impotriva Justitiei este maxima si cu toate reactiile si ale ambasadelor straine si ale presedintelui Iohannis in privinta modificarii Codului Penal si de Procedura Penala Puterea va merge pana la capat in razboiul cu anticoruptia.

Iar Victor Ponta si sa vrea sa se opuna, nu din credinte profunde, ci din considerente de imagine si statut extern, tot nu ar mai putea. CEx-ul de miercuri va masura intr-un fel cat de mare este valul antiJustitie si cat de mare pericolul la adresa acesteia.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dragnea demisie PSD, #Dragnea condamnare referendum, #Ponta declaratii aparare Dragnea , #condamnat
Comentarii