Dragnea afla dupa Paste daca ii va fi admisa contestatia si anulata condamnarea: Sunt optimist pana la moarte

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 14:37
4299 citiri
Dragnea afla dupa Paste daca ii va fi admisa contestatia si anulata condamnarea: Sunt optimist pana la moarte
Foto: captura video Digi24

Contestatia depusa de Liviu Dragnea la sentinta primita in dosarul Referendumul a fost judecata luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii au respins toate cererile avocatilor liderului PSD si au amanat pronuntarea unei decizii pana pe data de 24 aprilie.

Dezbaterea a fost destul de lunga, durand mai bine de o ora. Amanarea pronuntarii a fost ceruta si de avocati, si de procurori, care au vrut sa depuna concluzii scrise. Liviu Dragnea a fost prezent in sala de judecata si a luat cuvantul, relateaza Digi24.

Avocatii lui Liviu Dragnea, printre care si Toni Neacsu (foto), fost membru al CSM, au cerut completului de 5 judecatori care se ocupa de aceasta cauza sa le puna la dispozitie mai multe documente interne ale ICCJ din care sa reiasa cine s-a ocupat de redactarea hotararii prin care liderul PSD a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul.

De asemenea, au fost cerute si acte de la CSM referitoare la pensionarea a doi dintre membrii completului care au dat sentinta, printre care si Livia Stanciu, in prezent membru al Curtii Constitutionale.

De asemenea, avocatii au cerut sesizarea Curtii Europene de Justitie, apreciind ca li se refuza accesul la probe. Instanta suprema a respins toate cererile, informeaza sursa citata.

La final, Liviu Dragnea a sustinut un ultim cuvant, spunand ca se considera nevinovat si a fost condamnat pe nedrept, motiv pentru care vrea un raspuns la intrebarile puse. Liderul PSD si avocatii sai sustin ca motivarea sentintei de 2 ani de inchisoare cu suspendare a venit prea tarziu, dupa cele 30 de zile mentionate in Codul de Procedura penala, si ca ea nu a fost redactata legal, Livia Stanciu, presedintele completului, nesemnand-o.

In replica, procurorii DNA au cerut respingerea solicitarilor, explicand, printre altele, ca termenul de 30 de zile din CPP are valoare de recomandare, nefiind obligatoriu, lucru care l-a nemultumit pe Liviu Dragnea.

Citeste mai multe despre:

In aceste conditii, Liviu Dragnea va afla peste doua saptamani daca Inalta Curte decide, la solicitarea sa, anularea condamnarii sale si repunerea intregului proces in faza finala de apel, caz in care urmeaza ca un alt complet sa analizeze cazul si sa dea o noua sentinta finala.

Condamnarea cu suspendare primita de Liviu Dragnea in dosarul Referendumul este esentiala si pentru ca liderul PSD este judecat si intr-un alt dosar, alaturi de fosta sa sotie, pentru instigare la abuz in serviciu, iar prima pedeapsa primita ar putea determina executarea celei de-a doua in cazul in care ar fi din nou condamnat.

La iesirea de al ICCJ, Liviu Dragnea s-a aratat nemultumit in fata jurnalistilor.

"Am invatat ca legile trebuie respectate, azi am vazut un procuror DNA spunand ca un articol de lege e de recomandare (...) Inseamna ca poate sa nu fie respectat? Daca unii procurori le considera facultative, noi avem dreptul sa le incalcam?", a intrebat retoric Dragnea.

Liderul PSD a mai precizat ca a dorit sa aiba motivarea hotararii de condamnare pentru ca a vrut sa mearga la CEDO.

"N-am putut, pentru ca s-au depasit cele 6 luni. Dupa contestatie, imediat a aparut motivarea! Vreau sa stiu daca toti cei care au adoptat decizia au participat la redactare si la conceperea acestei motivari. Am inteles ca nu avem acces la informatii, ca pot sa le iau de la Romania TV", a declarat ironic Dragnea, fara sa dea mai multe explicatii.

Prin urmare, Liviu Dragnea a precizat ca acum asteapta pronuntarea instantei cu privire la contestatia sa si a sustinut ca nu considera, totusi, ca s-a comis un abuz in cazul sau.

"Daca consideram ca s-a comis un abuz, faceam plangere penala. Eu am spus ca doream sa am acces la acele informatii", a punctat el.

Intrebat ce crede sau ce simte cu privire la verdictul din 24 aprilie, Liviu Dragnea a spus ca nu vrea sa se antepronunte.

"Sunt optimist pana la moarte si am incredere in justitie", a sustinut el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Dragnea contestatie condamnare Referendum , #condamnat