Dragnea ramane ghimpele din coasta lui Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Mai 2015, ora 20:14
8942 citiri
Dragnea ramane ghimpele din coasta lui Ponta (Opinii)

Interesanta evolutia cazului Dragnea in PSD, transata miercuri prin doua decizii despre care mi-e greu sa cred ca nu au nicio legatura una cu alta.

Aleasa dlui Dragnea, Sevil Shhaideh, ii succede la Ministerul Dezvoltarii, iar dl Dragnea si-a dat demisia din functia de presedinte executiv al PSD, lasand fara tema Comitetul Executiv care trebuia sa decida ce face cu mandatul pe care presedintele executiv si-l depusese pe masa.

Pentru Victor Ponta, CEx-ul putea sa fie un moment incomod. Sedinta se anunta o demonstratie de forta a fostului presedinte executiv, sustinut de un val de mesaje de adeziune de la filialele din tara. Cred ca aceasta eroizare a lui Liviu Dragnea in partid nu avea cum sa-i faca bine lui Victor Ponta, mai ales ca sentinta primita de acesta nu e definitiva.

Putea fi pus in umbra de un Liviu Dragnea martir in razboiul cu Justitia, acea Justitie de care unii lideri social-democrati asteptau ca Victor Ponta sa-i apere. Nu promitea domnia sa dreptate pentru alde Costica Nicolescu? Si iata-i pe social democrati decimati in continuare.

Ba chiar cutitul a ajuns la osul masinariei electorale in Dosarul Referendumului, ceea ce ridica mari probleme in perspectiva anului electoral viitor.

Apoi, pastrarea lui Liviu Dragnea in functie ar fi dat o lovitura grea marii rezolutii de integritate initiata de chiar Victor Ponta si adoptata de PSD in martie. Ceea ce pentru autoritatea de lider a presedintelui PSD nu era bine deloc. Ce sa fi facut dl Ponta la CEx? Sa pledeze impotriva rezolutiei pentru a le face pe plac liderilor din teritoriu? Sa pledeze pentru rezolutie infruntand furia lor? Complicat.

Sa-l tina pe Liviu Dragnea de-a dreapta, riscand sa stea in umbra martirului? Sa-l impinga afara enervand baronii? Declaratia lui Victor Ponta - "ce a facut Liviu Dragnea am facut si eu" - nu mi se pare atat una de solidarizare, cat de incercare de a intra si el in legenda.

Vorbim despre PSD, pentru care problemele in Justitie credeti ca sunt o vina sau un merit, poate chiar cel mai mare merit?

De partea cealalta, dl Dragnea este recunoscut ca un om pragmatic. Unul dintre cei mai pragmatici si mai buni jucatori din politica. Stie probabil bine ca puterea reala este acolo unde sunt banii. Eroismul, martirizarea rezista o vreme, statuia daca nu ai cum sa o intretii pana la urma incepe sa se sfarame. In schimb, cat timp ai ce sa imparti, ramai puternic chiar daca nu mai ai o functie formala.

Iar banii sunt la Ministerul Dezvoltarii. Daca forta pastrarea functiei de presedinte executiv, dar nu reusea sa-si impuna omul la Ministerul Dezvoltarii, nu iesea in castig pe termen lung. In schimb, pastrand locul de unde se impart contractele cele mai banoase, pastreaza puterea reala.

Probabil acesta si este motivul pentru care dl Ponta, asa au relatat surse de partid, s-ar fi opus initial dnei Sevil Shhaideh, mana dreapta din minister a lui Liviu Dragnea. Cert este ca a amanat propunerea oficiala pana miercuri. Avea toate motivele sa isi doreasca acolo un fidel. Si s-au discutat in presa variantele Rovana Plumb sau chiar Nicolae Banicioiu.

Liviu Dragnea a stiut se pare sa speculeze foarte bine tensiunea din partid. Nu a demisionat din prima, act unilateral si final de vointa, care inchidea subiectul, ci si-a depus doar mandatul, care sa intre in discutia CEx-ului.

Si se pare ca a socotit corect politic. La sfarsitul zilei, a pastrat Ministerul Dezvoltarii, oferind in schimb demisia din functia de presedinte executiv, deci stingand scandalul prin actul sau de vointa, demn si eroic, nu-i asa?

In opinia mea, pastrand controlul din umbra asupra unui buget urias, 4,6 miliarde de euro, Liviu Dragnea isi conserva, cum spuneam, puterea reala in asteptarea hotararii definitive. Daca va intra la puscarie, se termina, dar, teoretic, poate fi si achitat. Nu stiu cat de mare e probabilitatea, dar sigur nu poate fi exclusa.

Cei care ii canta prohodul politic cred ca se grabesc si il subevalueaza. Va sta probabil in umbra pana la verdictul final, nu pierde influenta reala, isi mai lustruieste statuia de martir prin teritoriu unde nimeni nu-l impiedica sa se duca. Nu e o situatie ideala, evident ca se poate termina prost, dar a obtinut, zic eu, maximum din ce putea obtine in aceasta faza.

Ramane ghimpele din coasta lui Victor Ponta care, de fapt, probabil ca nu ar putea sa stea pe deplin linistit decat daca l-ar vedea intrand efectiv pe poarta inchisorii.

Sunt convinsa ca este singurul social-democrat cu suficienta anvergura, sustinere, legenda si inteligenta politica, care ii poate trage presul de sub picioare presedintelui PSD. Asa ca parerea mea este ca lupta nu s-a incheiat, a intrat doar intr-o noua faza.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#demisie Liviu Dragnea, #Sevil Shhaideh ministerul Dezvoltarii , #condamnat