Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Efectul Dragnea asupra umbrelor din PSD (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 08:01
6013 citiri
Efectul Dragnea asupra umbrelor din PSD (Opinii)

Victor Ponta a numit condamnarea lui Liviu Dragnea "simbolica".

Fiind rostita de un doctor in drept nascut dintr-un act de plagiat, propozitia are tot atata sens ca si distorsionarea realitatii produsa de Dragnea cand sustine ca dosarul Referendumului din 2012 i-a omorat fratele.

La fel ca si declaratia marilor aparatori ai statului de drept din calea "loviturii de stat" care acuzau, fara sa aiba nicio dovada si fara sa le tremure vreun simt moral, ca s-au fraudat peste 2,5 milioane de voturi.

Ei bine, dupa aproape trei ani de cercetari, dupa ce procurorii au izbit de capotele masinilor zeci de tarani si i-au pus sa jure pe Biblie ca n-au votat multiplu, dupa audierea a sute de martori si mii de ore de munca, sentinta judecatorilor in cazul lui Liviu Dragnea se plaseaza, prin ambiguitatea pe care o lasa in urma, la granita dintre taramul mortilor si viilor.

Or fi incercat judecatorii sa impace si capra si varza, dar din punctul meu de vedere un lucru e sigur de acum - Liviu Dragnea insusi a devenit pentru partid o umbra sau un spectru, situat la jumatatea distantei dintre ceea ce a fost si ceea ce ar fi putut ajunge.

Doar din acest punct de vedere sentinta judecatorilor ar putea fi considerata una simbolica. Nefiind o decizie definitiva, dar fiind totusi o condamnare la un an de inchisoare, chiar daca instanta a dispus sa-i fie suspendata executarea pedepsei, sentinta din dosarul Referendumului il lasa pe Liviu Dragnea in libertate, insa cred ca il pune in afara cercului unde se desfasoara politica la varf.

Pentru ca Victor Ponta nu s-a dezis, inca, de fostul sau partener de lupta, pesedistii au ramas deocamdata intr-o deruta care-i face sa nu poata articula nicio hotarare cu sens. De aceea, poate ca a si ramas ca soarta lui Dragnea sa-i fie decisa intr-un viitor si el inca nelamurit. Nici pesedistii care nu iau de buna simbolistica lui Ponta si viziteaza referatul procurorilor, pe baza caruia judecatorii au luat sentinta in cazul Dragnea, nu primesc mai mult ajutor, intrucat de acolo afla ca:

"Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale."

Liviu Dragnea spune ca e fericit pentru ca ai sai colegi de partid nu l-au lasat sa isi depuna mandatul, pur si simplu "au respins ideea".

Ce nu inteleg cei pacaliti de Ponta si interpretarea sa simbolistica a sentintelor instantei e ca nici aici nu au dreptate. Cum adica sa nu iti poti da demisia din functiile de conducere din partid pentru ca unii colegi "resping ideea"? De cand a devenit demisia un gest posibil doar daca e aprobata de majoritatea membrilor organizatiei?

Abia aici avem de-a face cu simbolistica si ea ne spune cat de mare e haosul si deruta din interiorul PSD in urma condamnarii numarului doi din partid. Cred ca Ponta se face a nu intelege care e sensul si semnificatia sentintei in cazul Dragnea. Se incapataneaza sa spuna ca de acum e interzis ca partidele sa mai cheme oamenii la vot in campanie. Refuza sa accepte ca decizia instantei vizeaza, de exemplu, turismul electoral, votul multiplu, falsificarea listelor electorale, aducerea mortilor de la groapa la urne si multe alte astfel de trucuri pe care sefii de campanie ai partidelor le cunosc si le stapanesc, probabil cam intr-o proportie directa cu scorul pe care il obtin in alegeri.

Probabil Ponta asteapta sentinta definitiva in cazul Dragnea, ca sa impuna partidului o decizie transanta. Doar ca, pana atunci, in opinia mea, simbolul condamnarii lui Dragnea va eroda imaginea PSD mai mult decat oricare alt cercetat sau urmarit penal din larga galerie cu care se mandreste acest partid.

Tocmai pentru ca, simbolistic vorbind, pare ca tot partidul iubeste si isi apara colegii condamnati de justitie. Iar Ponta este simbolul care patroneaza aceasta fratie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dragnea condamnat Ponta PSD , #condamnat