E oficial: Liviu Dragnea e urmarit penal de DNA in dosarul Tel Drum pentru 5 infractiuni

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 12:14
40815 citiri
E oficial: Liviu Dragnea e urmarit penal de DNA in dosarul Tel Drum pentru 5 infractiuni
Foto: captura video Digi24

Liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este incepand de luni urmarit penal in dosarul Tel Drum, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de savarsirea mai multor infractiuni: doua de abuz in serviciu, constituire de grup infractional organizat si doua de folosire de documente sau declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Liviu Dragnea s-a prezentat luni dimineata la DNA (foto), insotit de avocat, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile.

In comunicatul DNA se precizeaza ca Liviu Dragnea este suspectat ca ar fi comis cele 5 infractiuni in timp ce era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, insa grupul infractional pe care l-a constituit este activ si in prezent. Conform legii, pentru fapte comise inainte de preluarea mandatului, nu este nevoie de acordul Camerei Deputatilor sau al presedintelui Romaniei pentru ca un deputat sau senator sa fie urmarit penal.

Conform art.72 din Constitutie:

(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.

In acelasi dosar sunt acuzate si alte 8 persoane, printre care si Marian Fiscuci, acuzat de constituire de grup infractional organizat, despre care procurorii spun ca este "persoana apropiata" lui Liviu Dragnea si "actionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA". Fiscuci a fost coleg de de liceu cu Dragnea.

Pe lista mai apar, Petre Pitis, reprezentant al firmei Tel Drum, si mai multi fosti sau actuali functionari din CJ Teleorman sau administratori de societati comerciale.

"Prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizari a OLAF (Oficiul european antifrauda) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea savarsirii mai multor infractiuni, intre care obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene, pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene", se precizeaza in comunicatul DNA.

Citeste aici integral care sunt acuzatiile procurorilor DNA si cine sunt cei vizati

Surse judiciare au declarat pentru Ziare.com ca intre anii 2009 si 2011 peste 90% din contractele de reabilitare de drumuri din judetul Teleorman au fost castigate de Tel Drum, suma castigata astfel de companie fiind de aproximativ 360 de milioane de euro.

DNA: Grupul infractional initiat de Dragnea actioneaza si in prezent

Procurorii anticoruptie afirma ca Liviu Dragnea ar fi "initiat un grup infractional organizat care actioneaza si in prezent si din care au facut si fac parte functionari ai institutiilor din administratia publica si persoane din mediul de afaceri".

"Grupul initiat in anul 2001 are ca principal scop obtinerea, in mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finantate din fonduri publice (nationale si europene), prin comiterea unor infractiuni de abuz in serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscala, spalarea banilor si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii", se mai arata in comunicatul DNA.

Grupul infractional organizat a fost constituit initial de catre:

  • Liviu Nicolae Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman
  • Fiscuci Marian, apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea si persoana care a devenit scriptic actionar majoritar al Tel Drum SA si care a actionat si ca un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea in administrarea societatii comerciale
  • Mugur Bataus si Victor Piperea, functionari in cadrul Consiliului Judetean Teleorman care au participat initial la privatizarea Tel Drum SA iar ulterior s-au ocupat de proiectele finantate din fonduri publice si asigurarea cadrului necesar castigarii acestor proiecte de catre Tel Drum SA
  • Neda Florea, la momentul initial persoana cu functie de conducere in Tel Drum SA care a facilitat privatizarea societatii, iar ulterior actionar al societatii Tel Drum SA, persoana juridica cu capital privat, director al acestei societati si in prezent director adjunct al Tel Drum SA; s-a ocupat de administrarea societatii si a asigurat participarea societatii in comiterea infractiunilor in scopul savarsirii carora a fost constituit grupul

Cum a controlat Dragnea TelDrum din umbra, desi a negat mereu orice legatura

Procurorii anticoruptie sustin ca din probele de care dispun reiese ca respectivul grup a conceput activitatea infractionala "in etape" pentru a-si asigura beneficiile "pe termen lung", in raport de "functiile si influenta pe care acestia le-au dobandit" pe parcursul ultimilor ani.

In acest scop, s-au derulat mai multe episoade, incepand cu "privatizarea Tel Drum SA si transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Judetean Teleorman in sfera de influenta si control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse".

Au urmat si alte etape:

  • Achizitionarea, in patrimoniul Consiliului Judetean Teleorman, a unui utilaj de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL) care apoi a fost inchiriat si ulterior instrainat catre Tel Drum SA, ulterior privatizarii acestei societati comerciale
  • Acordarea, in perioada 2002-2005, a lucrarilor de reabilitare si intretinere a structurii rutiere aflate in administrarea CJ Teleorman, catre Tel Drum SA, fara a exista o procedura concurentiala de atribuire, desi societatea comerciala devenise persoana juridica cu capital privat
  • Crearea si implicarea in activitatea infractionala a unui numar mare de societati comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat, astfel incat acestea sa poata fi interpuse in procedurile de atribuire a contractelor publice
  • Asigurarea castigarii de catre Tel Drum SA a contractelor de lucrari finantate din fonduri publice, in special in cazul Consiliului Judetean Teleorman, prin folosirea influentei de care se bucurau membrii grupului
  • Obtinerea in mod preferential si fraudulos de finantari din bugetul national, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae si obtinerea in mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false si inexacte
  • Facilitarea si intermedierea numirilor unor persoane fizice in functii din cadrul administratiei centrale, prin intermediul membrilor grupului infractional organizat care administra Tel Drum SA
  • Furnizarea de fonduri pentru formatiunea politica din care Liviu Nicolae Dragnea face parte, prin donatii ale membrilor grupului infractional organizat si ale societatilor controlate de acestia
  • Prin prisma influentei pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea la nivelul administratiei centrale si in sfera politica, asigurarea accesului la informatii confidentiale din cadrul institutiilor administratiei centrale si furnizarea de documente cu caracter confidential catre membrii grupului infractional organizat din mediul privat
  • Obtinerea de beneficii patrimoniale de catre membrii grupului infractional organizat

Procurorii mai sustin ca "structura grupului a permis o interactiune usoara intre membrii acestuia", datorita functiilor pe care acestia le detineau.

Ulterior au aderat la grupul infractional si ceilalti inculpati, iar in 2009, Liviu Dragnea, "cu ajutorul lui Mugur Bataus si Victor Piperea (care au asigurat falsificarea si inlocuirea documentelor) ", a folosit "documente false si inexacte", astfel incat Tel Drum sa castige un contract de reabilitare a unui drum "in valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene".

"Au fost falsificate si inlocuite date din proiectul tehnic (memoriu tehnic, estimare cantitativa, verificari de structura), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnaturii unui proiectant pe estimarile cantitative si inserarea in cuprinsul proiectului (dupa predarea de catre proiectant beneficiarului Consiliu Judetean Teleorman) a cerintei ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului sa fie varianta la rece in situ, conditie care ii asigura firmei Tel Drum castigarea licitatiei.

Inainte de publicarea anuntului privind atribuirea contractului, Mugur Bataus a furnizat reprezentantilor Tel Drum SA informatii nedestinate publicitatii, respectiv detalii cu privire la cerintele de calificare si ofertantii care si-au exprimat interesul sa participe la licitatia publica", se mai arata in comunicatul DNA.

Tot in legatura cu acest proiect, Liviu Dragnea, "prin incalcarea dispozitiilor legale privind exercitarea functiei, a emis hotarari de contractare a unui credit intern si dispozitii privind demararea procedurilor de achizitii publice si numirea comisiilor de evaluare a ofertelor", scopul fiind obtinerea de foloase necuvenite pentru Tel Drum.

"Prejudiciul creat in dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferenta dintre pretul ofertat de Tel Drum SA si pretul cel mai mic ofertat), aceasta suma constituind un beneficiu necuvenit pentru firma castigatoare", se mai arata in comunicatul procurorilor.

O fapta similara a fost comisa si in 2009, in legatura cu un alt proiect de reabilitare, prejudiciul ridicandu-se la 5.742.872 lei.

"Pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, suspectul Petre Pitis, in calitate de reprezentant al Tel Drum SA, a simulat operatiuni de achizitie pe teritoriul national (purtatoare de TVA) pe care le-a inregistrat in documentele contabile, utilizand societati comerciale cu comportament de tip fantoma.

Astfel, in perioada 2010 -2012, acesta a sustras de la plata catre bugetul de stat suma de 774.790,32 lei reprezentand taxa pe valoare adaugata aferenta operatiunilor comerciale. In aceeasi perioada, sumele aferente operatiunilor evidentiate cu societatile cu comportament de tip fantoma au fost transferate din conturile bancare ale Tel Drum SA in conturile bancare ale societatilor cu comportament de tip fantoma, fiind retrase in numerar la scurt timp dupa transfer si restituite (fara comisionul pentru intermediere) persoanelor care le-au virat initial", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii spun ca membrii grupului infractional "au beneficiat de informatii nepublice din cadrul institutiilor de la nivel local si central", printre care si Ministerul Dezvoltarii Regionale, existand documente in acest sens.

"Astfel de documente au fost identificate cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la sediile persoanelor juridice de drept privat. In plus, conform inscrisurilor ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare, membrii grupului infractional organizat, propuneau si facilitau numirea in functii publice a persoanelor cu care aveau relatii apropiate (au fost ridicate insemnari olografe in care, fie erau indicate persoane care ar fi fost potrivite pentru ocuparea unui post de conducere in cadrul administratiei centrale si care au fost numite ulterior in aceste posturi, fie erau indicate detalii cu privire la dorinta unor persoane publice de a pune in functie o persoana apropiata) ", mai arata DNA.

Dragnea si-a implicat si fiul si fosta sotie

Membrii grupului au obtinut astfel diverse beneficii, de la functii de conducere in CJ Teleorman pana la contracte preferentiale.

"Liviu Nicolae Dragnea, in mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta sotie) a obtinut sume de bani sau bunuri mobile si imobile pe care le utilizeaza, precum si diverse servicii in interes personal, al familiei si al formatiunii politice din care face parte, respectiv donatii de la membrii grupului infractional organizat si de la societatile controlate de acestia (circa 2,5 milioane de lei in anul 2009), transferul partilor sociale din mai multe societati controlate de membrii grupului infractional organizat catre fiul sau, dividende si sume periodice catre fiul sau cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie incasate personal de Liviu Nicolae Dragnea si de fosta sotie de la o alta societate din grup, bani obtinuti de catre Liviu Nicolae Dragnea din vanzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate catre societatile controlate de membrii grupului infractional organizat, folosirea de bunuri mobile de catre fiul sau (autoturismul detinut de o societate din grup si a carui imbunatatire tehnica a fost achitata de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de catre acesta (imobilul din Turnu Magurele proprietate a Tel Drum SA) ", se arata in comunicatul procurorilor, care precizeaza ca au colaborat pe parcursul cercetarilor cu reprezentantii Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Dragnea urmarit penal TelDrum , #DNA
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"E oficial: Liviu Dragnea e urmarit penal de DNA in dosarul Tel
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5