Seful CCR, despre dosarul lui Dragnea: Pai asta e coruptie? E instrumentat de DNA ca urmare a calitatii persoanelor implicate

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 23:24
23309 citiri
Seful CCR, despre dosarul lui Dragnea: Pai asta e coruptie? E instrumentat de DNA ca urmare a calitatii persoanelor implicate
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele CCR Valer Dorneanu considera ca in dosarul in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si fosta sa sotie, Bombonica Prodana, nu este vorba de coruptie si singurul motiv pentru care cazul a fost instrumentat de DNA ar fi "calitatea persoanelor implicate".

Intr-un interviu publicat sambata seara de B1 Tv, Dorneanu spune ca exista mai multe forme de abuz in serviciu si ca decizia CCR care impune un prag nu se refera la cel care presupune acte de coruptie.

Intrebat cum ar putea sa nu se refere de vreme ce se aplica in cazul dosarului in care e trimis in judecata Liviu Dragnea, Dorneanu spune ca nu vede coruptia din acel dosar.

"Asa a fost calificat (ca dosar de coruptie, n.red.). Acolo era un abuz ceva cu angajarea unei persoane... (Bombonica Prodana, n.red.) a angajat niste persoane la ea desi n-ar fi lucrat. Pai asta e coruptie? Asta e abuz in serviciu!", a sustinut Dorneanu.

Cand jurnalista B1 Tv i-a atras atentia ca este un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, seful CCR a spus ca acest lucru ar fi fost influentat de faptul ca inculpat este Liviu Dragnea.

"E instrumentat de DNA ca urmare a calitatii persoanelor implicate in dosar, nu ca urmare a faptului ca s-ar fi incadrat exact in coruptie. Apropo de distinctia asta si de Comisa de la Venetia. Comisia de la Venetia, in spatiul UE, vorbea de severitatea interventiei punitive a statului impotriva actelor de coruptie si acolo spune ca e coruptie indiferent de valoare, de prag. Dar la abzul obisnuit...", a spus Dorneanu.

Intrebat ce inseamna concret prag, acesta a sustinut ca dupa modificarea definitiei infractiunii in noul Cod Penal sa furi un ou nu e egal cu sa furi un bou.

"Prag inseamna ca atunci cand incalcarea atributiilor de serviciu a dus la un prejudiciu acel prejudiciu poate sa fie de la un leu sau 0,50 de bani la 5 miliarde", a spus Dorneanu.

"Si nu mergem pe principiul daca ai furat un ou e egal cu daca ai furat un bou?", l-a intrebat jurnalista.

"Nu, nu merge, pentru ca atunci cand s-a definit in noul Cod Penal infractiunea, s-a eliminat acea componenta a definitiei care se referea la pericolul social. Indiferent daca ai sau n-ai pericol social e infractiune si atunci prezinta pericol social si cel care a furat un ou si cel care a furat un bou si cel care a furat o cireada. Tocmai de aceea noi am zis ca trebuie diferentiat acolo unde abuzul a produs paguba materiala", a incercat sa explice Dorneanu.

Iata mai jos interviul de la B1 Tv:

Amintim ca procesul in care e judecat Dragnea pentru instigare la abuz in serviciu tocmai a fost reluat de la zero dupa ce una dintre judecatoarele din complet s-a pensionat. In prima faza a procesului, mai multi inculpati isi recunoscusera faptele.

Alaturi de Liviu Dragnea a fost trimisa in judecata fosta sotie a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzatia de abuz in serviciu dar si Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, fiind acuzata de abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

De asemenea, in cauza sunt judecati Ionel Marineci, fost sef serviciu in cadrul Complexului de servicii destinat copilului si familiei, Rodica Milos si Olguta Sefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, Valentina Marica, fost sef al Complexului de recuperare, Nicusor Gheorghe, fost sef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Constantin Balaban, la data faptei sef al Complexului de servicii destinate copilului si familiei, Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica la data faptelor functionari publici in cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman.

Potrivit procurorilor, "in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, cu intentie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. In realitate cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma".

Astfel, precizeaza DNA, persoanele angajate formal au primit in total suma de 108.612 lei, suma cu care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman s-a constituit parte civila in procesul penal.

In ceea ce o priveste pe Bombonica Prodana, procurorii spun ca "in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, in calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei si in calitate de sef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin incalcarea cu stiinta atributiilor de serviciu, desi a cunoscut faptul ca doua subordonate, incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului, nu a intreprins niciun demers de sanctionare a persoanelor respective".

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Valer Dorneanu Dragnea coruptie, #Dorneanu CCR abuz serviciu coruptie prag , #DNA