Cum a reinventat Inspectia Judiciara sensurile limbii romane pentru a-l apara pe Liviu Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 16 Martie 2019, ora 15:15
33304 citiri
Cum a reinventat Inspectia Judiciara sensurile limbii romane pentru a-l apara pe Liviu Dragnea
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta

Un discurs critic la adresa justitiei din Romania, tinut de Liviu Dragnea pe 16 decembrie 2018 in fata Consiliului National al PSD, si care a culminat cu atacuri directe asupra unor magistrati, a fost interpretat de Inspectia Judiciara (IJ) ca fiind unul in limitele libertatii de exprimare. Concluzia: afirmatiile reprezinta o expresie a unei judecati de valoare, exprimata in cadrul unui discurs politic.

Aceasta concluzie apare in doua rapoarte realizate de inspectorii judiciari procuror Andreea Cristina Mina si judecator Ioana Cristina Stefanescu. Acestea au opinat ca in cazul discursului agresiv al lui Liviu Dragnea, nu se impune apararea independentei justitiei. Ambele rapoarte au fost avizate de seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

Netejoru ocupa in prezent functia de sef interimar la conducerea IJ, in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader, dupa ce Liviu Dragnea a insistat public pentru adoptarea actului normativ.

Inspectia Judiciara a realizat aceste rapoarte dupa ce Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta sistemului judiciar. Un numar de 698 de judecatori, procurori, magistrati asistenti si auditori de justitie au sustinut demersul FJR.

"Nastase, nevinovat"

Sa luam de exemplu o parte din declaratiile facute de Liviu Dragnea. Cele in care se refera la fostul premier PSD, Adrian Nastase, condamnat definitiv in doua dosare: "Zambaccian" - 4 ani pentru luare de mita si santaj si "Trofeul Calitatii" - 2 ani pentru folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte PSD in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

"Am vazut, in schimb, ca Adrian Nastase a fost condamnat in Romania pe prejudiciu 0 (zero), adica ai paguba zero, dar trebuie sa mergi la puscarie pentru a da un exemplu societatii.

Acestea sunt cazurile de coruptie din Romania, din acest motiv este Romania o tara corupta?

Nu cumva toate aceste lucruri, toata aceasta constructie este facuta doar pentru ca oricine dintre politicieni, oricine din presa si nu numai, si din alte institutii, care ar vrea sa puna problema romaneste sa poa' sa aiba gura inchisa. Nu cumva acesta este motivul?!"

"Mii" de nevinovati, condamnati

Alte acuzatii din discursul lui Liviu Dragnea au fost ca ar exista mii de oameni trimisi in judecata "nevinovati", in baza unor "probe falsificate" si condamnati de completuri "constituite nelegal" - politicianul facand trimitere la completurile de 5 judecatori.

"Avem, de asemenea, coruptie de putere la cel mai inalt nivel - s-a vorbit, se va mai vorbi, despre mii de oameni trimisi in inchisoare nevinovati, mii de oameni trimisi in inchisoare pe probe falsificate, mii de oameni trimisi in inchisoare de niste complete constituite nelegal.

Mii de oameni care stau in continuare in procese, altii care stau in ancheta, tot nelegal. Aveti impresia cumva ca in aceasta perioada s-a schimbat ceva in atitudinea procurorilor? Nici vorba!".

Discursul lui Liviu Dragnea din 16 decembrie: Liviu Dragnea ataca UE, companiile straine si il acuza pe Iohannis de inalta tradare. Nu mai ezitati cu amnistia si gratierea!

"Sunt judecati de valoare"

Inspectorul judiciar Ioana Cristina Stefanescu a analizat discursul lui Dragnea la adresa judecatorilor.

"Aceste afirmatii, in contextul in care au fost facute, nu au caracterul unor afirmatii factuale concrete, ci reprezinta o expresie a unei judecati de valoare, exprimata in cadrul unui discurs politic in exercitarea dreptului la libera exprimare, nefiind astfel depasite limitele libertatii de exprimare mentionate in jurisprudenta Curtii (CEDO - n.red.) ", scrie inspectorul judiciar.

Potrivit raportului, libertatea de exprimare constituie unui din fundamentele unei societati democratice, una din conditiile primordiale ale progresului ei si ale dezvoltarii oricarei persoane, iar limitele discursului politic fundamentate pe dreptul cetatenilor de a fi informati nu pot fi analizate decat prin coroborare cu dreptul magistratilor de a li se asigura un mediu optim pentru realizarea actului de justitie, fara presiuni externe.

"In acest context, admitand preocuparea legitima a liderilor politici de natura a contribui la dezbaterea asupra functionarii justitiei, apreciem ca afirmatiile referitoare la activitatea judecatorilor nu depasesc limitele unor critici admisibile si nu constituie, in mod evident, elemente de natura a afecta autoritatea de care magistratii ar trebui sa se bucure in exercitarea functiei si a lezarii imaginii sistemului judiciar in ansamblul sau", conchide judecatorul Ioana Cristina Stefanescu.

Foto: Raportul IJ

Atacul la Carmen Iohannis

Inspectoarea Andreea Cristina Mina a analizat declaratiile facute de Liviu Dragnea la adresa procurorilor. Liderul PSD declara in discursul din 16 decembrie ca procurorii ar face dosare selectiv si a dat exemplu cazul lui Carmen Iohannis care nu s-a dus la audieri.

"Vorbim de justitie... N-am nimic cu doamna Iohannis si va spun foarte sincer, vorbim doar despre justitie, dar daca oricare din aceasta sala, sau eu, nu stiu, Liviu Plesoianu am fi acuzati si chemati la procurori si noi nu am merge, nici prima data, nici a doua oara.

Dom'ne, eu sunt racit si Liviu are de facut o vizita in Franta, cam ce credeti ca s-ar intampla? Oricare dintre dumeavoastra. Cu duba ne-ar lua. Ce arata asta? Nu numai justitie selectiva...Tupeu! Credinta ca sunt deasupra legii".

"Se referea la o ipoteza"

Cum explica inspectoarea Andreea Cristina Mina declaratiile lui Liviu Dragnea.

"Afirmatiile referitoare la eventualele consecinte pe care autorul discursului si un alt deputat cunoscut in viata publica ca fiind un critic al activitatii unei structuri specializate a PICCJ le-a putea suporta prin neprezentarea din diferite motive la organul de cercetare penala, cu concluzia unei justitii selective si cu trimitere directa la un membru al familiei presedintelui Romaniei, care nu s-a prezentat in fata procurorilor urmare unor citatii, reprezinta propriile judecati de valoare ale politicianului in cauza, care se refera doar la o ipoteza si nu la o situatie petrecuta.

"Nu este o deformare a realitatii"

Modalitatea in care isi gestioneaza discursul public poate duce la afectarea propriei sale credibilitati ca om politic si nu la o presiune asupra sistemului judicar", explica Andreea Cristina Mina.

"Fata de considerentele expuse, apreciem ca afirmatiile generice cu referire la activitatea judecatorilor din discursul sustinut de domnul Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, cu ocazia Consiliului National al PSD, si care au fost preluate in direct in spatiul public,nu reprezinta o deformare a realitatilor de fapt,de natura sa induca ideea unei functionari anormale si incorecte a autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, astfel cum se sustine in cerere, sau sa afecteze credibilitatea justitiei, ca sistem, nefiind de natura sa influenteze, in mod negativ, opinia publica", concluzioneaza inspectoarea.

Foto: Raportul IJ

CSM nu a fost de acord cu IJ

Plenul CSM a analizat in sedinta din 14 martie acest raport. Membrii Consiliului nu au fost de acord cu concluziile inspectorilor judiciari.

CSM a hotarat admiterea cererii de "aparare a independentei autoritatii judecatoresti, in ansamblul sau" formulate de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si au decis ca discursului lui Dragnea a afectat justitia.

Votul a fost luat in majoritate: 11 voturi pentru "Admitere" si 5 voturi pentru "Respingere".

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Liviu Dragnea Inspectia Judiciara, #Liviu Dragnea CSM, #LIviu Dragnea Lucian Netejoru , #DNA