Impolitete crasa: doamna Dancila il plaseaza pe presedinte la "inclusiv"

Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 19:08
10334 citiri
Impolitete crasa: doamna Dancila il plaseaza pe presedinte la "inclusiv"

N-a mirat pe nimeni anuntul facut vineri de dna Vasilica-Viorica Dancila cu privire la adoptarea de catre Guvern a unui memorandum in vederea mutarii ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Nu avea cum sa mire: dl Dragnea anuntase faptul de joi, iar vineri doamna prim ministru a facut exact ceea ce face soldatul disciplinat, atunci cand caporalul ii da comanda: executarea!

Tot ce va pot spune este ca nu pot sa spun nimic

Fireste ca, la intrebarile presei, dna Vasilica-Viorica n-a putut da nicio explicatie, nefiind inca autorizata de "daddy" pentru asa ceva. A raspuns evaziv, dar destul de clar ca sa intelegem ca mintea dumneaei este un pic in ceata:

"Eu cred ca Ministerul Afacerilor Externe si-a asumat acest lucru si ca discutiile le vom purta pe urma. Nu pot sa va spun ce contine acest memorandum. Am confirmat ca exista si ca vom purta discutii cu toate institutiile, inclusiv cu domnul presedinte"

Ce fraza jenanta, pentru un inalt demnitar! De la inceput, "eu cred" arata ca doamna prim ministru nu este sigura pe ce spune. Adica, s-ar putea sa vorbeasca gura fara ea, cum se zice in popor. Iar problema este cu atat mai delicata, cu cat au aparut in presa stiri cu privire la faptul ca ministrul de Externe, dl Teordor Melescanu, doreste ca Romania sa urmeze rezolutiile ONU in aceasta problema.

Nu e de neglijat nici declaratia liderului ALDE, care isi nuanteaza pozitia diferit fata de omologul sau din PSD:

"Romania e tara UE, stau si ma uit si ce fac ceilalti europeni, ne uitam si la partenerul strategic care e SUA si trebuie sa vedem si care e avantajul Romaniei".

In opinia mea, dl Dragnea e cam singurel si se arunca singur cu capul intr-un zid de beton, tragand dupa el si capul dnei Dancila, cea care tocmai l-a plasat pe presedintele tarii la categoria "inclusiv", adica un fel de "et caetera".

Asta, cu "inclusiv", mi se pare cel putin o impolitete. Despre politete, sunt convins ca este pretuita peste tot, inclusiv la Videle, iar cine n-a invatat-o acolo, ar fi avut destule ocazii s-o observe macar in cei opt ani petrecuti la Bruxelles. Ocazii or fi fost, dar se vede ca le-a ratat.

Eu am luat decizia, eu o sustin, deci, statul sunt eu. E cineva impotriva? Se abtine cineva? Unanimitate

In opinia mea, este o rusine nu numai pentru doamna prim ministru, dar si pentru intregul partid lipsa de condescendenta manifestata de dumneaei in vazul intregii opinii publice.

La asa ceva, mi se pare normal ca presedintia sa reactioneze cum am vazut: "o astfel de decizie trebuie luata numai dupa consultarea si cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale, decizia finala apartinand, din punct de vedere constitutional, Presedintelui Romaniei".

Este inadmisibil ca o hotarare atat de importanta, cu posibile implicatii internationale - nu numai posibile, dar si incalculabile - s-o ia un singur om, iar acesta sa nu fie decat seful uneia din Camerele Parlamentului.

E drept ca dl Dragnea n-a hotarat singur, a facut-o in acord cu dna Dancila, dar asta mi se pare o gluma. Si ce au stabilit amandoi? Ramai inmarmurit: au stabilit ca Romania sa faca pe arbitrul, oferindu-se exemplu puterilor lumii, pe o tema care clocoteste exact in cel mai fiebinte punct al planetei! Brrr!

Ca sa fiu sincer, nu-mi pasa ca se arunca dl Dragnea cu capul in zidul de beton, dar ma sperie ideea ca ne arunca pe noi toti, numai si numai ca sa iasa dansul cat mai gigea:

"...suntem practic a doua tara care face acest anunt. Este aceasta decizie luata, pentru care eu am iesit prima data, o sustin, Guvernul a actionat in consecinta si incep procedurile".

Observati ce mesaje trimite dl Dragnea in lume? Ca decizia "este luata" (adica a luat-o el), ca tot el a iesit prima data cu asa ceva, ca Guvernul a procedat in consecinta (adica Guvenul nu este decat un breloc atarnat de pantalonii dumnealui - ceea ce nu contest), iar procedurile sunt gata sa inceapa.

Hai sa discutam ca tot n-avem alta treaba!

Cum ramane insa cu declaratia dnei Dancila care tocmai spunea ca "va purta discutii cu toate institutiile, inclusiv cu domnul presedinte". Cu ce scop va purta discutii cu institutiile si cu dl Iohannis, daca decizia este deja luata de dl Dragnea? De florile marului, de kiki, sau cum?

Si, mai ales, la ce vor mai servi aceste discutii dupa ce presa a si informat ca "Viorica Dancila urmeaza sa plece saptamana viitoare in Israel unde se va intalni cu premierul Beniamin Netanyahu, urmand sa analizeze cu acesta subiectul mutarii ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim".

Ma intreb retoric, ce se va intampla daca, ulterior, discutand cu toate institutiile din tara, inclusiv cu presedintele, va rezulta ca nimeni nu este de acord cu mutarea ambasadei? Se va duce dna Dancila din nou in Israel, ca sa-i spuna pardon domnului Beniamin Netanyahu, sau cum?

Nu pare ca un scenariu din Kafka? Pare, iar absurdul n-are alta scuza decat aceea ca nici dl Dragnea, nici dna Dancila n-au auzit de acest Kafka, despre care nu se invata absolut nimic nici la facultatea de Transporturi, cea de Forajul Sondelor, iar din alta parte n-aveau cum afla.

De altfel, cred ca insusi dl Dragnea va fi nevoit sa cam faca stanga-mprejur, cu coada intre picioare, dupa ce va citi comunicatul de joi al UE:

"In conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegatia Uniunii Europene si toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se afla in Tel Aviv". Scurt, atat de scurt, incat imi dau seama inca o data ca dl Dragnea nu stie in ce s-a bagat, aruncandu-se cu capul in zid, fara sa intrebe pe nimeni daca doare.

Interesul poarta fesul

De mai multa vreme, presa comenteaza ca dl Dragnea isi doreste o vizita oficiala si de amploare in SUA. A incercat acum un an, dar esuat lamentabil. Nu exclud ca, in calculul dlui Dragnea, mutarea ambasadei ar putea fi gestul care sa-l apropie pe dansul personal de covorul rosu al ravnitei peluze de la Casa Alba.

Daca gandeste asa, asta mi se pare extrasa tot din Kafka: condamnat, inculpat din nou, suspectat ca modifica legile tarii in favoarea sa, considerat un continuator al comunistilor de dinainte de '89, cu un asemenea palmares, mai poate ravni la covorase rosii in America?

In plus, cred ca insusi dl Dragnea a simtit un dus rece, cand a citit recentul comunicat al ambasadei Palestina in Bucursti, care atentioneaza, printre altele, ca "...o astfel de decizie ar putea pune in pericol siguranta nationala a cetatenilor romani si incalca rezolutiile Consiliului de Securitate si ale Adunarii Generale a ONU prin care se solicita statelor membre abtinerea in ce priveste stabilirea de misiuni diplomatice in Ierusalim".

Pe mine, ma cutremura gandul ca siguranta mea sau a altui cetatean roman ar putea fi periclitata numai din ambitia dlui Dragnea de a-si spala propria imagine in lume, mutand o ambasada, fara sa-i fi cerut nimeni asa ceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Liviu Dragnea mutare ambasada Ierusalim, #Viorica Dancila mutare ambasada Ierusalim, #Ambasada Palestinei replica, #Uniunea Europeana replica , #DNA