Financial Times scrie despre Liviu Dragnea: "Sforarul" Romaniei rezista rebeliunii din partid

Sambata, 22 Septembrie 2018, ora 16:55
7965 citiri
Financial Times scrie despre Liviu Dragnea: "Sforarul" Romaniei rezista rebeliunii din partid
Foto: Captura Antena 3 (Arhiva)

In ciuda rebeliunii unor social-democrati, in frunte cu Gabriela Firea, Liviu Dragnea a fost reconfirmat ca lider al PSD. Publicatia Financial Times scrie despre aceasta tentativa de a-i fi subminata puterea.

"Liviu Dragnea este considerat de multi ca fiind sforarul Romaniei, cu toate ca nu are voie sa ocupe oficial pozitia de premier din cauza celor doua condamnari pentru coruptie. Totodata, Romania a devenit o noua ingrijorare in Europa de Est in ceea ce priveste respectarea legii, dupa Polonia si Ungaria, tari care se afla la primele stadii ale procedurii de infringement. Romania preia in ianuarie presedintia Consiliului UE", scrie Financial Times.

Publicatia citata aminteste ca unii pesedisti au devenit o problema pentru Liviu Dragnea, avand in vedere ca trei dintre fostii sai aliati i-au cerut demisia in aceasta saptamana, printr-o scrisoare: vicepresedintele PSD Paul Stanescu, viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Gabriela Firea, vicepresedinte PSD si primar general al Capitalei, respectiv Adrian Tutuianu, vicepresedinte PSD si vicepresedinte al Senatului.

Motivul invocat de acestia? Partidul are nevoie de o directie noua pentru o mai buna pregatire pentru alegerile prezidentiale din 2019.

Financial Times mai aminteste ca popularitatea lui Dragnea se afla sub 10%, iar cea a partidului e mai jos de 30%. Iar cifrele s-ar putea duce si mai jos de-atat, in special in contextul in care pe 8 octombrie a fost stabilit primul termen al procesului in dosarul "Angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman", in care seful PSD, Liviu Dragnea, contesta condamnarea la trei ani si sase luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu.

"Dragnea a supravietuit incercarii de indepartare de la conducerea partidului, in cadrul unei intalniri a Comitetului Executiv al PSD, vineri, gratie sprijinului crucial al premierului Viorica Dancila, care a fost sprijinita si propusa de liderul social-democrat in fruntea celui de-al treilea Cabinet format de alianta de la guvernare in 18 luni", mai scrie sursa citata.

Totusi, disensiunile din partid nu reprezinta un semn bun pentru Dragnea.

"Chiar daca nu si-a pierdut functia de presedinte, el a pierdut deja partidul. E doar o chestiune de timp", a explicat pentru Financial Times analistul independent Bogdan Nedea.

El a adaugat ca disputa a reprezentat mai degraba un joc de putere decat o incercare de a inlatura de la conducere un politician corupt. "Este un razboi al gastilor", a subliniat acesta.

  1. Victoria cat o infrangere a lui Liviu Dragnea
  2. Cine sunt cei care au votat pentru demisia lui Dragnea?
  3. PSD merge inainte cu Dragnea. Declaratii de final despre inconstienta ca virtute in batalia cu un monstru odios si o amenintare pentru orice viitor contestatar

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dragnea Financial Times, #Dragnea PSD Financial Times , #Gabriela Firea