Dictatura majoritatii cauta dictator

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 09 Iulie 2018, ora 07:24
9873 citiri

Intrebat de catre jurnalisti de ce majoritatea parlamentara PSD-ALDE i-a facut cadou o modificare a Codului Penal care-l poate scapa de inchisoare, Liviu Dragnea a raspuns: "nu vreau sa plec ca prostul din aceasta viata si aceasta functie".

Regasim aici vechea "doctrina" potrivit careia daca respecti legea esti un fraier, combinata cu zicala "cine-mparte parte-si face". Socant e doar faptul ca seful Camerei asaza masinatiunea facuta in interes propriu sub semnul dorintei de a cladi "o tara mai buna din punct de vedere al drepturilor si libertatilor fundamentale".

Strada a simtit impostura si a reactionat cam asa: "Cat de javra poti sa fii, sa furi bani de la copii?", "Mars afara, tradator de tara", "PSD - ciuma rosie", "Nu dati inapoi? Venim peste voi", "Fara suparare, Dragnea la-nchisoare!" etc. etc.

Numai ca pesedistilor putin le pasa de vocile protestatare. Au intrat intr-o faza in care mizeaza exclusiv pe functionarea mecanica a votului in Camere.

S-a vazut asta foarte bine la dezbaterile din comisia condusa de Iordache-alta-intrebare. Orice observatie rationala a Opozitiei a fost tratata ca o insulta. Presedintele a reactionat si el, dupa o lunga tacere, descriind functionarea aliantei PSD-ALDE-UDMR ca o forma de dictatura a majoritatii.

In replica, Dragnea l-a acuzat pe Iohannis ca, vorbind despre deriva parlamentarismului, se poarta, de fapt, ca un dictator. Cetateanul e turmentat. "Unde e dictatura?", se intreaba el, vazand cum se repeta un scenariu de acum cateva saptamani, cand Ludovic Orban acuza Guvernul de tradare de tara si s-a trezit acuzat, la randu-i, de tradare de tara. In disputa despre dictatura, presedintele are, cred eu, perfecta dreptate.

Coalitia Dragnea-Tariceanu-Hunor pare in stare sa decida prin vot ca negrul e alb. Sau ca presedintele a incalcat Constitutia, fiindca indrazneste sa nu fie de acord cu o majoritate necugetata.

Da, amenintarea cu suspendarea a revenit. Pana deunazi, o foloseau voci din esalonul secund al PSD. De data asta, cel care a spus ca vrea sa-l trimita acasa pe Iohannis e chiar Dragnea. Duminica seara, Tariceanu a zis ca merge pe aceasta cale. Vom retrai oare cosmarul politic din 2007 si 2012? Sau e doar un mijloc de presiune, pentru a grabi demiterea sefei DNA?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#dictatura majoritatii, #Dragnea Cod Penal, #Dragnea furat copii , #Klaus Iohannis