Dragnea ii contesta lui Iohannis atributiile pe politica externa si il acuza ca incita la violenta: Nu vreau sa ajungem la suspendare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 13 Mai 2018, ora 22:30
85398 citiri
Dragnea ii contesta lui Iohannis atributiile pe politica externa si il acuza ca incita la violenta: Nu vreau sa ajungem la suspendare
Foto: Captura Romania TV

Liviu Dragnea a lansat mai multe atacuri la adresa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pe care-l acuza ca a prezentat informatii mincinoase despre activitatea Guvernului. Liderul PSD sustine ca Iohannis ar fi incitat la violenta: "A fost si in Piata. Incita. Enerveaza foarte mult. Vrea sa transmita un sentiment de nesiguranta".

Liviu Dragnea a venit pregatit cu tabele si grafice in studioul Romania TV. El a facut mai multe precizari legate de modul in care Klaus Iohannis s-a pozitionat in ultima perioada pe teme de politica interna sau externa. "Nu m-am gandit la suspendare si nu vreau sa ma gandesc la suspendare. Nu vreau sa ajungem la suspendare", a conchis acesta.

Liderul PSD a transmis un mesaj de avertisment si Opozitiei, despre care ar fi auzit ca pregateste o plangere penala impotriva Vioricai Dancila. "Eu ma rog la Dumnezeu sa nu se ajunga acolo. Eu cred exista o linie rosie peste care nu trebuie sa se treaca. S-a trecut cand era Victor Ponta prim-ministru. Eu zic ca a fost suficient", a declarat Dragnea.

Declaratiile lui Liviu Dragnea

- In legatura cu atributiile pe politica externa, Constitutia Romaniei este clara. Poate unii nu sunt de acord. In Romania nu exista o singura persoana care sa aiba atributii pe politica externa exclusiv.

Dragnea a spus ca atributii de politica externa au Guvernul, Parlamentul si Presedintele Romaniei.

- In legatura cu atributiile pe politica externa, Constitutia Romaniei e clara. Ea poate deranja, dar Constitutia e clara si obligatorie. In Romania nu e nicio persoana care sa aiba atributii exclusive pe politica externa a Romaniei. Atributii au presedintele, Guvernul, parlamentul. Dar e pentru prima oara in Romania cand un presedinte incearca sa induca ideea ca doar presedintele se ocupa de politica externa. Avem Guvernul, MAE care se ocupa cu politica externa, care nu e in subordinea Presedintelui. E o reactie de om ranit, de frustrare, de enervare si sincer pot fi mai multe motive care l-au impins pe presedinte sa faca aceste afirmatii. (...) Aici e o frustrare generata de faptul ca nu vrea ca oricine din tara sa aiba o discutie externa.

- Ceea ce face Presedintele nu are nicio legatura cu aceste asteptari. Reactia lui referitor la politica externa nu are o baza legala.

- Atacurile la adresa premierului Dancila sau la adresa mea, in legatura cu performantele economice sunt minciuni. Este vorba de informatii mincinoase. Poate si-a luat datele de pe facebook. Noi le avem de la INS, de la Eurostat, de la Banca Mondiala, de la Comisia Nationala de Prognoza, sau de la Ministerul de Finante. Sunt date publice. Arata ca ce am pus in programul de guvernare da rezultate.

- Eu am fost tot timpul pornit spre dialog cu Presedintele Romaniei. Eu nu am pornit niciun razboi. Noi nu o sa mai stam sa incasam. Nu o sa stam fara o reactie, cand apar reactii mincinoase. De la oricine, ca este seful statului, analisti, oricine. Marii specialisti, bazandu-se pe faptul ca cei din platou poate nu sunt specialisti, ramane acea minciuna dusa. Am hotarat sa actionam imediat.

- Am vazut dupa intalnirea cu domnul Lungu din Galati (barbatul cu care a facut pariul pe o naveta de bere - n.red) cate mincini s-au sedimentat in mintea oamenilor. Noi trebuie sa prezentam datele reale.

- In foarte scurt timp, adevarul economic, adevarul social, adevarul fiscal va iesi in evidenta. Aceste minciuni nu vor mai putea manipula oamenii. Vor apela la orice mijloace sa blocheze initiativele noastre in Parlament.

- Te duce cu gandul la Statul Paralel (a raspuns unei intrebari legate de cine ar scoate aceste date false, posibila retea- n.red) . Si in Statele Unite se vorbeste de Deep State, a iesit si presedintele Trump pe twitter. Se incearca sa puna piedici.

Dragnea a explicat si cum a decurs intalnirea cu Iohannis de la receptia de la Cotroceni: "Buna ziua!" - "Buna ziua!"

- Noi nu stim niciodata cand merge presedintele undeva ce va discuta, nu stim dupa aceea ce a discutat. Vreau sa spuna sa inteleaga toata lumea. Constitutia este clara: Parlamentul si Guvernul pot pune in practica orice intentie de acord. Poate cu noi nu discuta, poate ideile lui sunt marete, dar nu discuta cu noi.

- Nu o sa vedeti ca voi genera un atac, dar decizia noastra este de a raspunde la orice manipulari.

Despre postarea lui Andrei Rosu pe facebook. (Rosu a facut o gluma, la receptia de la Cotroceni, a postat o poza cu Iohannis si un comentariu: Cum a reactionat dl. Presedinte cand l-am intrebat: "Daca infig o furculita in domnul ala cu mustata, ma gratiati?")

- Eu nu l-am vazut vreodata pe presedintele Romaniei sa faca apel la calm. Presedintele a incitat si la proteste in permanenta, a fost si in piata de mai multe ori, prin toate declaratiile pe care le face incita la violenta, enerveaza foarte mult, vrea sa transmita un sentiment de nesiguranta. Eu am spus ca acest tip de actiune poate sa reprezinte un atac la siguranta nationala, pentru ca, in momentul in care transmiti date inexacte, transmiti mesajul ca in Romania economia nu merge bine, in Romania salariile nu se platesc, ca obiectivele din programul de guvernare nu se indeplinesc, ca este instabilitate politica, ca Guvernul este instabil, exista riscul ca anumite investitii care ar trebui sa vina in Romania nu mai vin pentru ca il aud pe seful statului.

- Eu inteleg ca transmite la ambasade, peste tot. A venit un ambasator si imi spunea noi am primit informatia ca de fapt voi il atacati pe presedinte si raspunsul celui de la Guvern a fost foarte clar dar voi va uitati la televizor, adica noi primim pietre in cap si noi suntem cei care il atacam? Adica cum il atacam? Poate ricoseaza piatra din capul nostru si o ducem inapoi. Eu inteleg ca prezinta cifre in afara si cei din afara spun da Guvernul nu e bun, Romania sta prost economic, in Romania este instabilitate, nu fac investitii, mai sunt si penali, eu fiind singurul care sunt gulerul alb. Numai ca nu o sa-i iasa.

Realizator TV: Ce se intampla cu un presedinte care atenteaza la siguranta nationala?

- Sa mai fie ales o data. Sa stea 10 ani. Mergem din experiment in experiment.

Liviu Dragnea prezinta mai multe grafice si il acuza din nou pe Iohannis ca a emis mai multe date false: "Eu nici nu cred ca se pricepe", "incearca sa se dea expert in economie", "a luat datele de pe facebook, de la hastag #rezist" etc.

- Am colectat (la buget- n.red.) mai mult decat am estimat.

- Trebuie sa incepem sa aratam adevarul. Sa aratam datele. Altfel, raman cu minciunile. Minciuna are picioare foarte-foarte scurte. Este pitica. Nu poate sa alerge foarte repede.

Intrebat despre investitiile pe care PSD le-a facut in economie, Dragnea l-a ironizat pe Iohannis: Pe drumul de la Bucuresti la Sibiu nu poate sa vada. Trebuie sa te duci sa le vezi. Nu poti sa le vezi de la Bucuresti, la terenul de golf. Am facut investitii.

Despre fondurile europene: Avem o absorbtie de 4,9 miliarde de lei.

- Mai este ceva la tabla? Nu?! Trec in banca!

Realizator: Ce intelegeri secrete ati facut cu evreii?

Dragnea: (Rade) Doamna, primul ministru al Romaniei, primul ministru din orice stat democratic, poate sa mearga oriunde in lume, se poate intalni cu oricine atunci cand are invitatie oficiala. Premierul Netanyahu este o persoana cunoscuta in lume. S-a intalnit si cu presedintele Israelului si cu Netanyahu. Nu aveam de ce sa cerem aprobarea nimanui.

Realizator: Mandat de la presedinte?

Dragnea: Nu puteam si nu aveam de ce sa cer aprobarea nimanui. Nici mandat. Asta este o afirmatie care arata modul profund gresit in care priveste domnul presedinte asezarea constitutionala a institutiilor de stat si a atributiile fiecareia. Domnul presedinte nu e rege. Nu are atributii exclusive, nu are in subordine nici Guvernul, nici Parlamentul. Domnul presedinte ar trebui sa ceara mandat atunci cand merge la Consiliul European in chestiunile importante. Domnul presedinte a participat la multe intalniri ale Consiliului European unde s-au discutat subiecte care tin in mod exclusiv de guvern si nu a avut discutii nici inainte, nici dupa.

Realizator: L-ati intrebat vreodata?

Dragnea: S-a stabilit sa fie o informare reciproca. Nu exista asa ceva.

Realizator: Intelegeri secrete?

Dragnea: Eu nu fac intelegeri secrete cu nimeni. Nu l-am auzit sa se refere la protocoale secrete (protocoalele semnate de SRI cu diverse institutii ale statului-n.red) care scandalizeaza o tara intreaga. Eu nu fac intelegeri secrete cu nimeni. Eu stiu ca oficialitatile de la Ierusalim s-au simtit profund jignite. Dumneavoastra realizati grozavia acelor afirmatii? Evreii cu care m-am intalnit, presedintele, primul ministru, ambasadorul american in Israel, astia sunt cei cu care m-am inatalnit. Cu astfel de oameni nu faci intelegeri secrete, nu faci intelegeri oculte.

Dragnea l-a atacat din nou pe Iohannis despre solicitarea acestuia adresata Vioricai Dancila: "Dispret fata de Parlament. Tupeu de a cere primului ministru mandat de incredere".

Dragnea a prezentat mai multe date privind guvernarea PSD si a lansat noi atacuri la adresa guvernarii tehnocrate si a lui Klaus Iohannis.

"Dumnealui si toti mincinosii din jurul lui. Dumnealui e varful de lance si ceilalti macane si rostogolesc miniciunile. El vine si le spune ca nu s-au marit salariile si ei se uita la fluturasi si vad ca s-au marit. (...) Unde sunt datele de care vorbeste presedintele? Le-a luat de pe Facebook de la #rezist sau de unde? Noi nu suntem in campanie, concluzia noastra este foarte clara", a declarat Liviu Dragnea in cadrul unei emisiuni la RTV.

Seful PSD a subliniat ca in luna martie salariile din sanatate si invatamant au crescut cu 22,3 % si respectiv 18,4%.

  • (Foto: captura RTV)
  • Despre informatiile vehiculate in spatiul public privind o eventuala crestere a TVA, Dragnea a avut o reatie extrem de dura. "Parca ar fi Mama Omida toti. Adica sa ma ierte, ca nu am cunoscut-o, dar cum poti sa vii sa spui asemenea tampenii?"

    Dragnea a laudat legile Justitiei, despre care a aratat ca in acest moment, doua din cele trei legi sunt declarate constitutionale si ar trebui promulgate.

    - Afirmatia ca dupa ce vor veni de la Curte le va intoarce in Parlament arata ce, de fapt...? Ca nu este interesat de constitutionalitate, nu este interesat de corelarea intre anumite articole, ci este interesat ca aceste legi sa intre in vigoare cat mai tarziu. Si asta ce spune? Te duci cu gandul ca poate are un protocol secret semnat cu statul paralel. Care sa fie interesul in momentul in care te expui atat de mult, in momentul in care tu te expui cu buna stiinta, blochezi intrarea in vigoare a unor legi adoptate de Parlamentul Romaniei - care este singura autoritate care poate legifera in Romania, legi sustinute de asociatiile de magistrati - declarate constitutionale de Curtea Constitutionala si tu nu vrei sa intre in vigoare.

    Realizatoarea TV il intreaba despre plangerea penala depusa impotriva lui Klaus Iohannis.

    - Este vorba de niste case obtinute fraudulos si nelegal. Este vorba de multi bani acolo, sute de mii de euro. Este cam grea plangerea respectiva. Sa nu ne lasam pacaliti de istorie (realizatorul ii explica ca presedintele are imunitate) . El nu poate fi trimis in judecata. Cercetat, da. Sa vedem.

    - Toti cei care arunca cu piatra sa se gandeasca la ei. Poate au o vina mai mare. Eu am spus mai demult ca toate aceste expresii le vor iesi pe nas mai tarziu. Vorbim de minciuna si adevar, manipulare si adevar, abuzuri si dreptate.

    - Este o manipulare urata, scarboasa, puternic finantata in ultimii ani de zile.

    Tot ce fac ei este sa intarzie programul de guvernare. Programul de guvernare duce Romania spre bine, si o duce temeinic. Sunt incercari disperate.

    - Nu m-am gandit la suspendare si nu vreau sa ma gandesc la suspendare. Nu vreau sa ajungem la suspendare. Voi face tot ce imi sta in putinta ca in Romania sa fie stabilitate politica. Nici nu ma intereseaza ca e Anul Centenar. La anul, Romania are presedintia Consiliului Uniunii Europene.

    - Am auzit tot felul de scenarii. Discuta cu nu stiu ce ONG-uri sa-i faca plangere penala doamnei prim-ministru. Nu domnul presedinte. Unii de la PNL, de la USR. Ma rog la Dumnezeu sa nu se ajunga acolo. Linia rosie s-a trecut cand a fost Victor Ponta prim-ministru. Guvenarea este buna, efectele se vad. Cine vrea sa candideze la anul pentru prezidentiale sa isi ia voturi pe ceea ce face, nu atacand Guvernul si nu incercand sa inlature Guvernul Romaniei, ales in mod legitim. Toata lumea are nevoie de stabilititate. Sa citam un clasic in viata: ca sa fie bine, sa nu fie rau.

    - Doamna Dancila si-a asumat toate responsabilitatile. Ea este cinstita, corecta, responsabila. Ea capata tot mai multe experinta si respect din partea colegilor. A avut vizite externe, a fost primita de Suveranul Pontif, o sa mai aiba vizite. Nu ii este frica. Sa nu fie cineva tentat sa treaca peste aceasta linie rosie: sa fie bine, sa nu fie rau.

    - Au blocat mai mult timp anumite situatii: cu ursii, cu liliecii. Vrem sa aratam ca se pot face lucrurile care au fost blocate zeci de ani de zile in Romania.

    (I.S.)

    Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
    Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
    Conducerea Parlamentului a fost informată de preşedintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de...
    Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
    Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
    Anul 2024 este probabil unul dintre cei mai importanți ani din epoca modernă atât pentru România, care va avea patru rânduri de alegeri, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, în...
    #Liviu Dragnea, #Klaus Iohannis, #Liviu Dragnea ataca Iohannis , #Klaus Iohannis