A supravietuit Liviu Dragnea sau si-a prelungit agonia?

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 14:05
14482 citiri
A supravietuit Liviu Dragnea sau si-a prelungit agonia?

Este vizibil ca dl Dragnea se agata disperat de putere, hotarat sa nu piarda nimic din ceea ce a castigat cu lupte grele si calcand peste cadavre.

Fara indoiala, scrasneste din dinti in fata acuzelor ce i se aduc si isi musca buzele, cand promite sa nu-i excluda pe nemultumitii din partid. Cel putin, deocamdata.

Ar fi greu sa ghicesti ce pritoceste mintea domniei sale acum, dupa ce a scapat ca prin urechile acului si promitand functii in dreapta si-n stanga celor care se declara din nou in tabara sa, inclusiv posturi eligibile la europarlamentare, incomparabil mai multe decat cele pe care le-ar putea avea PSD in viitorul PE.

Impartitorul de ciolane al partidului

Pentru viitor, ar fi de banuit ca nu poate lua in calcul decat doua posibilitati, capabile sa-l fereasca de sudorile prin care a trecut vineri seara:

- ori uita de promisiunea facuta intr-un moment de emotie, ii exclude pe razvratiti si da cu ei de pamant etichetandu-i tradatori, sobolani, sorosisti si vanduti statului paralel,

- ori o intoarce ca la Ploiesti, schimba tonul, isi abandoneaza cativa credinciosi din camarila si incepe sa-si construiasca un fel de alter ego, ceva cu care sa le dea si zurbagiilor putina satisfactie, macar atata cat sa-i abureasca la ideea ca lupul, daca ii naparleste parul, i se schimba automat si naravul.

Haida-deh! Habar n-are dl Dragnea ce inseamna alter ego, iar naravul l-am vazut de pe vremurile de altadata, cand ii dadea un branci prietenului Ponta, il excludea pe colegul Zgonea, il facea harcea-parcea pe europarlamentarul Catalin Ivan sau juca baba-oarba cu Grindeanu si alba-neagra cu Tudose.

Acum s-a pomenit cu altfel de adversari si este departe de a-i putea manevra pe degete. Pe Gabriela Firea o legitimeaza o sustinere electorala incomparabil mai cu greutate decat voturile lui Dragnea, inclusiv ale lui Tariceanu. Ca numar de voturi, ea se situeaza pe locul doi, dupa presedintele tarii.

Putini, dar puternici

Este drept ca prestatia ca primar general i-a erodat simtitor popularitatea, dar curajul de a lua in mana steagul de lupta impotriva impartitorului de ciolane al partidului ii creeaza o imagine noua, capabila sa atraga de partea sa multi oameni onesti si de buna credinta din tara.

In plus, cu toata manevra care i-a intors pe multi din tabara nemultumitilor inapoi in a celor multumiti, observ ca tot au mai ramas in jurul doamnei Firea vreo opt persoane neinduplecate, cu caracterul integru si spinarea dreapta.

In opinia mea, cand spui opt, nu inseamna numai atata. Inseamna ca acestia nu s-au dat batuti, ei n-au batut palma cu inamicul comun, n-au dat cinstea pe rusine ca altii si nu s-au lasat momiti ba cu o functie in Capitala, ba cu o sinecura de cinci ani, platita in valuta la Bruxelles.

In definitiv, ce altceva sunt membrii CEx decat niste oameni ca toti ceilalti, fiecare cu calitatile lui si fireste cu viciile sale. Asa e viata, unii sunt slabi de inger, cu caracterul labil si cu spinarea incovoiata, altii sunt tari ca stanca si drepti ca parul.

Sub acest aspect, cei opt ramasi sa protesteze ar putea valora incomparabil mai mult decat toti ceilalti aparatori ai fortaretei Dragnea, luati la un loc.

Sa nu uitam ca membrii CEx au fost alesi de cel care selecteaza tot ce misca in Romania. Daca votul de vineri seara l-ar fi dat, de exemplu, intreg electoratul, sau macar intreg partidul, in orice caz altii decat cei selectionati de insasi persoana cu musca pe caciula, ma indoiesc ca Liviu Dragnea mai era astazi presedinte de partid.

Latinul spunea non multa sed multum si se referea exact la ceea ce puncta unul dintre semnatarii scrisorii-memoriu de contestare a liderului, imediat dupa discutarea ei la sedinta CEx: "Nu conteaza numarul de voturi, ci conteaza ca ne-am putut exprima" (Adrian Tutuianu).

Tabla inmultirii nu se pune la vot

As adauga ca, acolo unde este vorba de optiuni sau de opinia politica, conteaza bineinteles numarul de voturi, dar cand este vorba de forta argumentului, atunci votarea e o simpla pacaleala.

Nu poti pune la vot tabla inmultirii, nici principiul lui Arhimede. Secole in sir, milenii chiar, omenirea in marea ei majoritate nega forma sferica a Pamantului, miscarea astrelor si multe alte realitati care la acea data erau contestate de cei multi.

Pastrand proportiile, intuiesc ca principalul obiect al scrisorii-memoriu, retragerea domnului Dragnea din functiile detinute, nu este o chestiune de optiune. Este una de necesitate stricta intr-un moment cand partidul este impins spre prapastie.

Gandul ma duce la acel papa, al carui nume nici macar nu-l retin, care sustinea ca Pamantul sta nemiscat in spatiu "intrucat toata lumea stie ca asa este". Toata lumea. Si numai unul singur spunea altfel. Iar unul singur inseamna atat de putin, in raport cu "toata lumea"!

Dar acel unul singur se numea Galileo Galilei. De papa, habar n-am cum se numea. Pastrand proportiile, am senzatia ca observatiile privindu-l pe domnul Dragnea sunt de ordinul celor atat de dovedite, incat nu meritau sa fie supuse votului si imi permit sa reiterez doar o parte din ele:

Demisia fiind un act pe care nimeni nu-l putea impune nimanui, votul din CEx n-a avut obiect

Scaderea in sondaje a partidului, in conditiile cand electoratul votant (bugetarii si pensionarii in special) s-a ales cu salarii marite, nu are alta explicatie decat politica balbaita a liderului si propria imagine, care o duce dupa sine in jos si pe cea a partidului.

Dispretul manifest in pozitia liderului fata de orice institutie si orice entitate neaservite inca PSD: Opozitia, societatea civila, protestatarii de orice fel, organizatiile acestora, Justitia inca independenta, Ministerul Public (cu care are o rafuiala personala, dupa instrumentarea propriilor cauze), SRI, SPP si chiar Presedintia Romaniei.

Folosirea partidului pentru rezolvarea unor interese strict personale ale liderului sau, indeosebi in proprile probleme aflate pe rol sau judecate in instante.

Indepartarea Romaniei de cancelariile unor state asociate sau aliate prin adoptarea tonului polemic in corespondenta diplomatica oficiala.

Inabusirea brutala a protestelor pasnice ale populatiei din februarie 2017 si august 2018, dar si modul refractar in care atat dl Dragnea, cat si Guvernul patronat de domnia sa se dovedesc refractari la toate cererile protestatarilor.

Toate sunt motive suficiente ca liderul PSD si al Camerei Deputatilor sa demisioneze. Dar n-a demisionat, intrucat pentru demisie nu s-au pronuntat decat opt persoane, prea putine fata de cele cateva zeci exprimate contra respectivei demisii.

Repet, in favoarea lui Galilei s-a pronuntat unul singur: el insusi. Pentru asta, era sa fie ars pe rug, dar Pamantul se invarteste inca si astazi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Liviu Dragnea demisie, #Carmen Dan protestatari, #proteste jandarmerie, #Gabriela Firea scrisoare protest, #Adrian Tutuianu scrisoare protest , #presedinte PSD