Calin Popescu Tariceanu, despre Canalul Dunare-Bucuresti, o prioritate a lui Liviu Dragnea: este o greseala uriasa

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 17:22
7443 citiri
Calin Popescu Tariceanu, despre Canalul Dunare-Bucuresti, o prioritate a lui Liviu Dragnea: este o greseala uriasa
Foto: Facebook ALDE

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, ca proiectul Canalul Dunare-Bucuresti este "o uriasa greseala", intrucat din punct de vedere economic nu raspunde unor necesitati reale.

"La distanta de doi ani de la aprobarea strategiei Dunarii de catre Comisia Europeana mi-am permis sa elaborez un document pe care l-am si publicat in 23 noiembrie 2010, in Ziarul Financiar. Am acest document in fata si am sa ma refer la el, sa vedem cat de valabile erau acele propuneri si eventual daca putem sa facem un inventar (...) cu ce s-a realizat. (...) Am inceput acel articol cu o intrebare - cum evitam capcanele? (...) Ma refeream la un proiect de care ati auzit cu totii - Canalul Dunare-Bucuresti. Pentru a intelege de ce este o uriasa greseala acest proiect al Canalului Bucuresti - Dunare va trebui sa fac putina istorie. Ideea unui proiect de canal care sa lege Bucurestiul de Dunare apare din perioada in care transporturile pe apa aveau probabil prioritate, nu exista alternativa cailor ferate si cu atat mai putin a transportului rutier. (...) Proiectul in forma actuala este, dupa cum stim, initiat la inceputul anilor '80 nu dintr-un rationament economic, ci din dorinta megalomanica a unui lider politic total incult, dar dornic si el sa-si aduca contributia la lungul sir de proiecte inutile pe care lipsa criteriilor economice sau de alta natura le poate genera in tarile cu conducere totalitara sau dictatoriala", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a subliniat ca proiectul Bucuresti - Canalul Dunare nu raspunde nevoilor realitatii si ca doar un trafic de marfuri ar putea sa justifice o astfel de investitie.

"Deci cea mai binevoitoare abordare pentru acest proiect ne arata ca acest canal nu este necesar pentru ca din punct de vedere economic nu raspunde unor necesitati reale, in speta un trafic de marfuri al carui volum sa justifice o astfel de investitie. Trebuie sa tineti cont ca linia de cale ferata care uneste Bucuresti cu Giurgiu nu functioneaza de peste 10 ani. In urma inundatiilor din 2005 podul de la Gradistea a fost stricat, nici astazi nu e reparat. Daca ar exista o astfel de nevoie economica, primul lucru si cel mai simplu ar fi sa reparam calea ferata, sa raspunda acestei nevoi. (...) Pentru a intelege cel mai bine nocivitatea unui astfel de proiect din punct de vedere economic ar trebui sa facem o simpla intrebare la Ministerul Transporturilor - cate zeci de ani mai au nevoie ca sa amortizeze Canalul Dunare - Marea Neagra - si dupa ce obtinem raspunsul la intrebarea asta ne lamurim si cu canalul Bucuresti - Dunare. Simteam nevoia sa abordez aceasta chestiune, pentru ca am vazut-o relansata in ultima perioada in public si oameni care sa aiba idei avem destui, l-am avut eu ministru Transporturilor pe domnul Orban care venise cu ideea asta. Acum vad ca a fost relansata", a punctat liderul Senatului.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat in luna august ca unul dintre proiectele prioritare ale guvernului va fi continuarea lucrarilor la canalul Dunare-Bucuresti si construirea porturilor Glina si Mihailesti.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost prezent la Forumul national al strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii, organizat la Palatul Parlamentului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tariceanu Canal Dunare Bucuresti imensa greseala , #presedinte PSD