Cat de puternica va fi lovitura de ciocan pe care Liviu Dragnea o va aplica Justitiei?

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 06:40
15419 citiri
Cat de puternica va fi lovitura de ciocan pe care Liviu Dragnea o va aplica Justitiei?
Foto: Hepta.ro

Audierea ministrilor din noul Guvern Dancila a fost un spectacol cinic format dintr-un amestec de grotesc, aroganta si prostie.

Dar acest soc suferit de opinia publica nu a reprezentat un obstacol in Parlament, acolo unde echipa doamnei Dancila a primit 282 de voturi, cu 49 mai mult decat era necesar pentru a fi validata de legislativ.

Acest al treilea Executiv impus de PSD in primul an de guvernare a reprezentat un bun motiv pentru Liviu Dragnea sa sarbatoreasca. Cu aceasta ocazie a acordat un interviu Antenei 3 in care a incercat sa-si reafirme puterea in partid si influenta in societatea romaneasca. A reusit?

Noua imagine: un lider atasat de valorile europene, dar inamicul declarat al sistemului

Liviu Dragnea a dorit sa se prezinte in fata publicului ca un lider democrat, atasat de valorile europene, un sustinator al libertatii de exprimare, dar un inamic al "sistemului", acea retea de putere formata din influenta serviciilor de informatii, a grupurilor de lobby politic si a intereselor de afaceri.

Liviu Dragnea l-a nominalizat pe George Maior, fostul sef al SRI si actualul ambasador al Romaniei in SUA, ca fiind un reprezentant al "statului paralel" si a atacat si SPP (Serviciul de Paza si Protectie), acuzandu-l ca are interese si obiective politice.

"Orice premier trebuie sa aiba legatura cu astfel de institutii. Ma refer la SRI, SPP si o sa vorbim putin despre asta. Nu stiu la ora asta daca din partea acestor institutii a fost o influenta atat de mare care sa-i fi determinat, pe Sorin Grindeanu si Mihai Tudose, sa evolueze intr-o astfel de relatie tensionata cu partidul si coalitia. Nu stim acum, dar asta nu inseamna ca nu vom afla. Mi-au spus mai multi colegi ca seful SPP-ului a fost implicat mai mult decat e cazul", a declarat Liviu Dragnea la Antena3.

Aroganta a disparut, locul ei a fost luat de o umilinta sireata

Dar aroganta presedintelui PSD din primele luni ale anului 2017 a disparut. Pentru a se pastra la putere a facut multe compromisuri si, intr-un fel, s-a predat in fata liderilor locali ai partidului. A facut apel la nevoia de liniste, asta insemnand ca nu va mai avea puterea sa prabuseasca si acest guvern daca lucrurile vor merge intr-o directie gresita.

"Trebuie refacuta comunicarea dintre conducerea centrala si organizatiile locale prin prezentarea si explicarea proiectelor guvernamentale. Viata de partid trebuie sa renasca, nu o putem lasa acaparata de activitatea guvernamentala sau de cea din Parlament. Sistemul de videoconferinte trebuie repus in functiune pentru a sti ce gandesc membrii si simpatizantii PSD", scria senatorul Niculae Badalau in scrisoareaadresata membrilor Comitetului Executiv National. Multe elemente din acest document au fost preluate si aplicate de Liviu Dragnea pentru a supravietui la conducerea partidului.

Desi pozeaza in lider autoritar al PSD, retragerea in spatele unui zid format din femei social-democrate reprezinta un semn de slabiciune.

Liviu Dragnea, inconjurat de reprezentantele PSD din Parlament, in frunte cu noul premier Viorica Dancila. Femeile, calea de salvare a liderului social-democrat? Foto Hepta.ro

Cum influenteaza politica internationala planul liderului social democrat de a controla sistemul de justitie

Contextul international nu-l ajuta prea mult nici pe Liviu Dragnea si nici Guvernul Dancila.

Comisia Europeana a inceput un asalt asupra statelor UE care incurajeaza politicile populiste si autoritariste, iar propunerile de conditionare a finantarilor europene numai in urma unor garantii reale in ce priveste independenta Justitiei sunt tot mai prezente in discutiile de la Bruxelles.

Liviu Dragnea, desi a cerut ajutor, nu va gasi sprijin la Comisia Europeana in ce priveste planul sau de a modifica Legile Justitiei, iar incercarea de a folosi statutul de europarlamentar al doamnei Dancila pentru a atrage simpatie, sustinere si aprobare e o strategie care nu va da rezultate daca asaltul majoritatii parlamentare asupra sistemului juridic va continua.

In Rusia, incet, incet, regimul autoritar al lui Putin incepe sa prezinte fisuri. Incercarea liderului de la Kremlin de a-si mentine popularitatea la cote de necontestat l-a determinat la declansarea unui adevarat razboi cu Alexei Navalni, liderul opozitiei caruia i-a fost interzis sa candideze, un razboi cu societatea civila pe care Putin o considera ca e infiltrata cu "spioni occidentali".

In aceasta situatie, liderii PSD nu se pot astepta la un sprijin prea mare dinspre sponsorul principal al populismului din Europa de Est, preocupat sa-si asigure un nou mandat de presedinte pentru urmatorii sase ani.

De asemenea, din SUA nu vin vesti bune pentru Liviu Dragnea. Noua strategie de aparare adoptata de Casa Alba prezinta Rusia si China ca principale amenintari ale intereselor politice si comerciale ale Statelor Unite si aliatilor europeni. Din aceasta perspectiva, e de asteptat ca Departamentul de Stat sa propuna noi sanctiuni impotriva Moscovei din cauza interventiei militare din Ucraina si anexarii Peninsulei Crimeea. Nu exista nicio perspectiva ca relatiile dintre Washington si Moscova sa se dezghete pana in anul 2020. Mai mult, sunt tot mai multe semne ca la alegerile din noiembrie, democratii americani ar putea recastiga controlul atat asupra Senatului cat si asupra Camerei Reprezentantilor, asta insemnand izolarea politica a lui Donald Trump.

Contextul international nu-i este de ajutor lui Liviu Dragnea, SUA si Uniunea Europeana dezvoltand strategii destul de eficiente de lupta impotriva propagandei rusesti si a populismului.

Acesta e si unul dintre motivele pentru care liderul PSD amana discutia despre strategia partidului cu privire la alegerile prezidentiale, considerand ca e "prea devreme". Asta inseamna ca Liviu Dragnea mizeaza pe schimbari majore atat in politica interna, cat si in cea internationala, sperand sa se creeze un context favorabil pentru lansarea unui candidat populist sustinut de PSD, de fapt, adoptarea modelului Trump si aplicarea lui pe scena politica din Romania.

Dar acesta e un alt pariu facut de Liviu Dragnea despre care nu se stie daca va avea prea multe sanse de reusita.

Opozitia din partid, un motiv real de ingrijorare pentru liderul PSD

Dar oare va mai exista un astfel de context in conditiile in care actualul presedinte al PSD are opozanti importanti in partid?

Marii aliati ai lui Liviu Dragnea, cei care l-au ajutat sa preia conducerea partidului sunt astazi contestatarii lui. Niculae Badalau - Giurgiu, Adrian Tutuianu - Dambovita, Marian Oprisan - Vrancea, toti l-au sprijinit pe Mihai Tudose in incercarea acestuia de a-l inlatura pe Liviu Dragnea.

Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, un sustinator al lui Mihai Tudose si un critic al lui Liviu Dragnea, foto Hepta.ro

Desi au fost marginalizati in partid, influenta lor pe plan local a ramas si vor critica orice nereusita a guvernului, incercand sa subrezeasca si mai mult pozitia presedintelui PSD.

La aceasta se adauga si "turnatorii" la care a facut referire Liviu Dragnea in interviul de la Antena 3.

Situatia din partidul de guvernamant e tensionata, iar ciocnirile intre grupari nu vor intarzia sa apara, creand noi disfunctionalitati in Executiv.

Presedintele Romaniei asteapta si el vremuri mai bune pentru a avea sanse sa castige razboiul

Klaus Iohannis a iesit sifonat din aceasta noua criza politica creata de PSD. Faptul ca nu a reusit sa scoata PSD de la guvernare, propunand un nume de premier din afara cercului de interese PSD si ALDE, i-a dezamagit pe multi. Ramane de vazut daca incercarea lui de a nu amplifica criza politica a fost corecta sau nu, dar, in mod sigur, decizia lui a tensionat relatia cu liderii PNL care nu i-au inteles strategia.

"Nici vorba de suspendare, nu am avut niciodata in plan, nici eu, nici domnul Tariceanu. Nici in partid nu am discutat. Dar am vazut foarte multe scenarii. Nici vorba, nu a fost niciodata vorba de asa ceva si nici nu ajungeam la asa ceva. Aduceti-va aminte si in ianuarie am respins aceasta idee. Nu este neaparat vorba de o schimbare de atitudine.

Eu tot sper ca presedintele Iohannis sa fie mult mai constient si sa inceapa sa aiba acces la mai multe informatii decat are acum si despre ceea ce s-a intamplat inainte si la remanentele din acei ani, pentru ca nu s-a terminat. Mai sunt reminiscente, mai sunt practici la fel de nenorocite. E seful statului, nu se poate deroba de aceasta raspundere. Nu poate sa spuna niciodata ca nu a stiut", a declarat Liviu Dragnea in interviul difuzat de Antena 3.

La fel ca si liderul PSD, presedintele Romaniei pare a astepta ceva, o situatie favorbaila in care sa poata rezolva actuala criza politica fara a forta lucrurile. De exemplu, o posibila noua condamnare penala a lui Liviu Dragnea, care-l va obliga pe acesta sa renunte la putere.

Viorica Dancila preia noul guvern PSD-ALDE in momentul in care se apropie confruntarea finala dintre Liviu Dragnea si sistemul de justitie din Romania, una care nu va avea loc in liniste, asa cum au cerut baronii locali ai PSD si care, pe langa mult zgomot, va produce si foarte mult praf.

Va fi o lovitura de ciocan sau o lovitura de ciocanel prin care judecatorul cere liniste in sala pentru a pronunta o sentinta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Dragnea PSD criza, #Dragnea Dancila Guvern PSD, #Dragnea atac Justitie, #Dragnea Dancila tensiuni , #presedinte PSD