Cu un partid in picaj liber, va reusi Liviu Dragnea sa-si impuna oamenii la Congres?

Joi, 08 Martie 2018, ora 14:52
8853 citiri
Cu un partid in picaj liber, va reusi Liviu Dragnea sa-si impuna oamenii la Congres?

Liderul social democrat va da startul Congresului Extraordinar cu un PSD cazut sub pragul de 30 de procente in ce priveste intentia de vot.

In decembrie 2016, social-democratii au castigat alegerile cu 45,5% din numarul total de voturi valabil exprimate, astazi ei mai pot conta doar pe 28,6 procente dintre alegatori. O scadere dramatica (17 procente) a sustinerii in cele aproape 15 luni de cand acestia sunt la guvernare.

Sa mai adaugam la aceasta noua realitate ca sustinerea publica pentru Liviu Dragnea reprezinta 10%, fiind la aproape o treime din sustinerea pentru PSD.

Din sondajul realizat de IMAS reiese si faptul ca votantii nemultumiti au migrat, in special, catre PNL, care la alegerile din 2016 a castigat doar 20% din voturi, iar, astazi, e un partid cotat la 29,4% in optiunile alegatorilor.

Intr-o masura mai mica, putem spune ca si formatiunile ALDE si USR au castigat de pe urma prabusirii PSD. Partidul condus de Calin Popescu Tariceanu a castigat cinci puncte procentuale, iar USR, doua. PMP si UDMR se aflau in luna februarie sub pragul electoral de 5%.

Schimbare radicala

In acest moment, configuratia politica din Romania s-a schimbat radical din cauza esecului guvernarii PSD-ALDE, formatiunile din opozitie, respectiv PNL+USR, cumuleaza peste 40% din optiunile alegatorilor.

Ordonanta 13, protestele anti-PSD de anul trecut, daramarea propriului guvern prin motiune de cenzura au avut un efect puternic asupra social-democratilor, procesul de erodare continuand si in acest an, fiind alimentat de atacurile la sistemul de justitie, de cea de a doua schimbare a premierului si de haosul provocat de "revolutia fiscala".

Decizia de organizare a congresului extraordinar ii apartine lui Liviu Dragnea si are legatura cu apele incertitudinii pe care navigheaza partidul.

Liderul PSD se asteapta ca acest eveniment sa fie unul care sa-i reconfirme puterea, sa optimizeze sistemul de conducere in esalonul doi, astfel incat la el sa aiba acces oameni in care are incredere.

Revolta in PSD

Ceea ce se intampla in culise arata in schimb un partid gata sa faca implozie, cu o serie de voci nemultumite de "autoritarismul lui Liviu Dragnea.

Ecaterina Andronescu si-a depus candidatura pentru pozitia de presedinte executiv, numarul 2 in partid, desi Liviu Dragnea o sustine pe Viorica Dancila pentru aceasta functie. Congresul nu va fi, totusi, atat de linistit pe cat si-ar dori actualul lider.

Un astfel de eveniment care capteaza atentia opiniei publice poate opri tendinta de erodare a increderii alegatorilor in PSD, dar, in opinia mea, congresul nu va fi suficient.

Erorile in actul guvernarii incep sa provoace efecte. Inflatia a ajuns la un record de peste 4% in luna ianuarie, iar noua legislatie in domeniul fiscal, transferul contributiilor, toate au determinat perturbari grave mediului economic. Aceste provocari nu pot fi rezolvate printr-un congres.

Nedemocratia de partid

Viorica Dancila, cel de-al treilea premier al PSD in decurs de un an, nu are personalitate si nu are solutii, este doar o persoana "neconflictuala" cum a caracterizat-o presedintele PSD.

Lipsa ei de autoritate a generat pasivitate la nivelul Executivului, iar daca aceasta e inteleasa ca stabilitate inseamna ca doamna Dancila va trece din criza imunoglobulinei in alta criza si tot asa.

Congresul PSD e nedemocratic prin esenta sa, pentru ca membrii de partid nu voteaza. Structurile de conducere nu sunt alese, ci numite printr-un sistem mixt de desemnare a "delegatilor" care participa la congres si de impunere a organigramei partidului. Dar, din pacate, PSD nu e exceptia.

Toate formatiunile politice din Romania au un mare deficit de democratie. In nicio formatiune, conducerea nu e aleasa in urma unei campanii politice interne, la finalul caruia sunt chemati sa voteze toti membrii de partid.

USR a facut primii pasi pe acest drum. A existat un vot general la nivelul formatiunii in ce priveste motiunile pro si contra sustinerii actiunii Coalitiei pentru Familie in incercarea de modificare a Constitutiei, dar alegerea noii conduceri a partidului, in urma demisiei lui Nicusor Dan, s-a facut tot apeland la sistemul prin "delegati".

In opinia mea, Congresul PSD poate rezolva problema sistemului de conducere, dar nu poate rezolva erodarea formatiunii si nu poate indeparta pozitionarile anti Liviu Dragnea din partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dragnea Congres PSD, #Dragnea criza PSD, #congres revolta PSD, #congres alegeri PSD , #presedinte PSD