Dragnea, despre comisia de ancheta privind alegerile din 2009: Nu e in regula ca Parchetul General sa se joace asa cu Parlamentul

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 15:36
3127 citiri
Dragnea, despre comisia de ancheta privind alegerile din 2009: Nu e in regula ca Parchetul General sa se joace asa cu Parlamentul
Foto: site PSD (Arhiva)

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, referindu-se la ancheta alegerilor din 2009, ca nu este in regula ca Parchetul General sa se joace "asa" cu Parlamentul, el aratand ca Regulamentul trebuie modificat in asa fel incat o Comisie de ancheta parlamentara sa nu fie bataia de joc a nimanui.

"Pe mine ma intereseaza sa ducem la capat ce am decis ieri si anume sa se rectifice obiectivele Comisiei, de asemenea sa modificam regulamentul. Aceasta decizie a fost generata de o prestatie destul de jenanta si o pozitie destul de jenanta a Parchetului General care a decis sa inceapa o ancheta penala pe niste fapte care erau prescrise, dupa care au venit cu modificarea, au modificat comunicatul de presa. Nu e in regula ca Parchetul General sa se joace asa cu Parlamentul", a sustinut Dragnea.

Intr-un comunicat remis miercuri de Parchetul general se precizeaza ca faptele pentru care s-a deschis dosarul penal in cazul alegerilor prezidentiale din 2009 sunt prevazute in Codul Penal si nu s-au prescris, asa cum s-a insinuat in mass-media si cum sustin lideri ai PSD.

Pe de alta parte, liderul PSD vrea modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, cu toate ca insasi Constitutia este cea care impiedica audierea procurorilor in comisiile de ancheta parlamentare.

"Eu cred ca Regulamentul (Comisiei de ancheta parlamentara, n.red.) trebuie facut in acord cu deciziile CCR si cu Constitutia, in asa fel incat o Comisie de ancheta parlamentara sa nu fie bataia de joc a nimanui", a adaugat liderul PSD.

Liderul PSD a spus ca aceasta Comisie de ancheta parlamentara nu este o comisie facuta impotriva cuiva anume, ci este o comisie generata de declaratii publice care au aparut in ultima perioada, fiind si o dorinta "intr-o parte a societatii" pentru a afla adevarul.

"Dupa ce se va constitui aceasta Comisie parlamentara de ancheta, care nu face anchete penale, va pot spune ca la acea comisie vor fi chemati, de catre membrii comisiei, toate persoanele si toti reprezentantii institutiilor care pot aduce informatii care o vor ajuta sa ajunga la adevar sau macar sa se apropie la adevar", a mai aratat Dragnea.

Mai mult, intrebat daca si presedintele Klaus Iohannis ar putea fi invitat la audieri la Comisia de ancheta parlamentara a alegerilor din 2009, in calitatea sa de premier desemnat, la acel moment, Dragnea a raspuns: "Daca comisia va ajunge la concluzia ca o astfel de audiere este importanta pentru ceea ce vrea sa afle ancheta parlamentara, de ce nu?".

Citeste mai multe despre ce prevad Constitutia, deciziile CCR si CSM, si care sunt opiniile expertilor in drept constitutional.

Dragnea, contrazis de Curtea Constitutionala si de CSM

Potrivit Constitutiei, deciziilor Curtii Constitutionale si deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii nu pot fi obligati sa participe la audierile comisiilor parlamentare, permanente sau de ancheta.

Astfel, in sedinta din data de 24 mai 2007 plenul CSM a stabilit ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

De asemenea, prin, Decizia nr. 1.231 din 29 septembrie 2009, "Curtea Constitutionala a aratat expressis verbis ca 'in fata comisiilor de ancheta, in mod obligatoriu, trebuie sa compara numai subiectele de drept care se afla in raporturi constitutionale specifice cu Parlamentul potrivit titlului III, cap. IV din Constitutie, intitulat Raporturile Parlamentului cu Guvernul. Alte subiecte de drept pot fi invitate sa ia parte la dezbaterile din fata comisiilor de ancheta, fara a exista insa vreo obligatie corelativa din partea acestora de a da curs invitatiei".

Totodata, Curtea Constitutionala a mai stabilit ca "Ministerul Public este parte a autoritatii judecatoresti, iar faptul ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei nu califica Ministerul Public ca fiind o institutie publica a carei activitate s-ar afla sub control parlamentar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea procurori audiati alegeri 2009 , #presedinte PSD