Financial Times: Liviu Dragnea, "sforarul condamnat" din tara care a preluat presedintia UE

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 16:27
13542 citiri
Financial Times: Liviu Dragnea, "sforarul condamnat" din tara care a preluat presedintia UE
Foto: Arhiva Hepta.ro

O poza cu Liviu Dragnea insoteste doua articole publicate recent de Financial Times, primul dintre ele luand forma unei caracterizari chiar a liderului PSD, "sforarul condamnat" aflat in vizorul Uniunii Europene, in timp ce al doilea lanseaza un avertisment privind necesitatea consolidarii apararii democratiei in Uniunea Europeana, in contextul in care Romania a preluat de la 1 ianuarie presedintia Consiliului UE.

"Oricine ar crede ca Romania este este in pericol sa devina fief al lui Liviu Dragnea, cel mai puternic politician al tarii, va gasi suficiente dovezi care sa-i confirme temerile in orasul sau natal Alexandria", scrie Valerie Hopkins, care transmite chiar din localitatea cu pricina, in articolul din Financial Times dedicat sefului social-democratilor, despre care Hopkins spune ca trage sforile in tara care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru urmatoarele sase luni.

Jurnalista mentioneaza vila impozanta cu piscina si teren de tenis a lui Dragnea si vorbeste inclusiv despre fosta sotie a acestuia, Bombonica, amintind de condamnarile lui Dragnea, de scandalul Tel Drum si de acuzatiile OLAF.

Potrivit lui Hopkins, preluarea presedintiei rotative a UE este "un moment de referinta in tranzitia postcomunista a tarii si o oportunitate rara pentru aceasta de a-si prezinta reusitele si ambitiile in interiorul uniunii. Insa lumina reflectoarelor UE va permite, totodata, o examinare mai minutioasa ca oricand a structurii opace de putere din Romania, a conducerii de tip feudal si a coruptiei generalizate."

Jurnalista Financial Times noteaza in continuare ca, desi Dragnea nu poate deveni premier ca urmare a condamnarii primite pentru fraudarea alegerilor, criticii sustin ca acesta controleaza de fapt guvernul din umbra si exercita o influenta uriasa pentru a se proteja pe el si pe alti membri ai clasei politice de procurorii anti-coruptie.

Sunt mentionate si solicitarile lui Dragnea catre premierul Viorica Dancila, vazuta ca o "figuranta", spune Hopkins, in vederea modificarii legilor justitiei.

Hopkins le prezinta cititorilor parcursul politic al liderului PSD, de la inceputurile carierei sale in 1996 la preluarea conducerii partidului in 2015 si la victoria obtinuta la alegerile nationale din 2016. La numai cateva saptamani de la aceasta victorie, eforturile sale in vederea dezincriminarii coruptiei au generat cele mai ample proteste de strada de la caderea comunismului, adauga jurnalista.

Potrivit acesteia, Dragnea pare sa se inspire din stilul premierului nationalist al Ungariei Viktor Orban, atacand Uniunea Europeana, in urma semnalelor de alarma trase de Bruxelles cu privire la incalcarea statului de drept in Romania.

In final, Valerie Hopkins citeaza un localnic de 74 de ani, Paul, care a refuzat sa-si dezvaluie numele complet, dar a povestit cum politicianul a cumparat terenuri de la vecini pentru a-si putea construi vila uriasa si o cladire separata pentru personalul care lucreaza pentru el.

"Daca incerci sa-l prinzi, iti scapa", spune Paul.

FT: UE trebuie sa-si consolideze apararea in ceea ce priveste democratia

Cel de-al doilea articol, semnat de consiliul editorial al Financial Times, lanseaza un indemn pentru aparararea democratiei in UE, pe fondul preluarii presedintiei uniunii de catre tara noastra.

"Pentru membrii mai noi din centrul si estul Europei detinerea presedintiei rotative a UE este o ocazie de a-si etala nu doar capacitatea de a gestiona agenda uniunii, ci si progresele inregistrate in ceea ce priveste tranzitia postcomunista. Din pacate, aceasta onoare tocmai i-a revenit unei tari ale carei progrese s-au transformat in regres: Romania", se arata in analiza FT.

Autorii precizeaza ca nu este prima oara cand oficialii de la Bruxelles se confrunta cu o astfel de situatie, amintind de cazul Ungariei, care a preluat presedintia UE la cateva zile dupa ce guvernul lui Orban a adoptat o lege care ameninta sa submineze liberatatea presei.

In ceea ce priveste Romania, "guvernul PSD a subrezit, incepand cu 2016, masurile si institutiile anticoruptie. O mare parte dintre aceste eforturi par menite sa protejeze anumite figuri PSD, printre care si Liviu Dragnea".

Autorii FT remarca ironia faptului ca, acum, guvernul de la Bucuresti va gestiona o agenda europeana care include proceduri de infringement impotriva Poloniei si Ungariei cu privire la incalcarea statului de drept.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Financial Times Liviu Dragnea, #Financial Times Romania presedintie UE , #presedinte PSD