Legea "defaimarii" a lui Dragnea se inspira dintr-un ONG - care e legatura dintre liderul PSD si co-fondatorul acestuia

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 18:10
3291 citiri
Legea "defaimarii" a lui Dragnea se inspira dintr-un ONG - care e legatura dintre liderul PSD si co-fondatorul acestuia
Foto: Ziare.com

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat ca si-ar fi inspirat legea "defaimarii" dintr-o conventie propusa de un ONG al carui co-fondator l-a decorat pe liderul social-democrat in urma cu doar cateva zile.

Astfel, remarca Coalitiaromanilor.org, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, "proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea, prin care acesta si PSD incearca sa ingradeasca libertatea de exprimare atat a presei cat si in mediul on-line" este justificat de liderul PSD pe baza unui "simplu document elaborat de un ONG cu nume inselator, si nu de un organism european".

"ONG-ul in cauza, 'Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii', nu are nicio legatura cu vreo entitate a Uniunii Europene, lucru confirmat si de Comisia Europeana", sustin reprezentantii Coalitiei Romanilor.

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, amanata - cand se va da votul

"Acest detaliu esential a scapat din vedere tuturor parlamentarilor si comentatorilor pe acest proiect de lege, desi, daca acest detaliu ar fi fost descoperit la timp, acest proiect nici nu trebuia sa ajunga in Camera Deputatilor", mai spun acestia.

Comunicatul reda expunerea de motive a "Proiectului de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup", adica proiectul lui Liviu Dragnea cunoscut acum drept legea "defaimarii":

"Propunerea legislativa vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de 'Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei', propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii"

De asemenea, in expunerea de motive se mai precizeaza ca "in cazul adoptarii prezentei propuneri legislative, Romania ar fi primul stat membru al Uniunii Europene care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale".

Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii a fost creat in luna octombrie 2008, de fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski si de presedintele Congresului Evreiesc European, Moshe Kantor, avand scopul de a promova toleranta, se arata pe site-ul ONG-ului.

"Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii nu este o entitate a Uniunii Europene, iar Comisia nu furnizeaza nicio finantare pentru el. Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei nu este un document nici al Comisiei Europene, si nici al Uniunii Europene", a transmis Comisia Europeana, in 2014, potritiv Coalitiei Romanilor.

Moshe Kantor este acelasi care i-a acordat lui Liviu Dragnea "Compasul Ierusalimului", cea mai inalta distinctie acordata de Congresul Evreiesc European, informa Agerpres, pe 27 ianuarie.

Legea prin care este incriminata defaimarea, initiata in toamna trecuta de presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost scoasa, miercuri, de pe ordinea de zi a deputatilor.

Astfel, desi ar fi trebuit sa fie discutata in Camera Deputatilor, for decizional, votul a fost amanat pentru saptamana viitoare.

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, adoptata de deputatii juristi: Amenzi de pana la 100.000 lei (Video)

Deputatii din Comisia Juridica si din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, cu 17 voturi pentru si 5 impotriva, legea prin care este incriminata defaimarea si care prevede amenzi de pana la 100.000 de lei, daca se aduce atingere imaginii unei persoane sau a unui grup social.

Legea prevede infiintarea unui departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta va avea rolul de a preveni si a sanctiona defaimarea sociala.

Persoana care se considera defaimata se poate adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei".

Legea "defaimarii", criticata de socitatea civila

Ulterior, mai multe organizatii ale societatii civile au criticat dur atat prevederile, cat si modul in care a fost adoptata de Senat legea "defaimarii sociale" initiata de Liviu Dragnea, cerand Camerei Deputatilor, for decizional, sa respinga definitiv proiectul.

Reactia organizatiilor neguvernamentale Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene s-a concretizat intr-o scrisoare deschisa adresata deputatilor, prin care li se cere sa respinga proiectul, si o petitie online.

"Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societatea civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare", subliniaza semnatarii scrisorii.

Ce prevede legea

In legea initiata de Dragnea, defaimarea sociala este definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social", iar grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Legea defaimarii inspirata ONG, #Liviu Dragnea legea defaimarii , #presedinte PSD