Legea "defaimarii": Cum raspunde Dragnea acuzatiilor de comunism si de ce a sters mii de mesaje de pe Facebook

Joi, 11 Februarie 2016, ora 17:33
5933 citiri
Legea "defaimarii": Cum raspunde Dragnea acuzatiilor de comunism si de ce a sters mii de mesaje de pe Facebook
Foto: Digi 24

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, cel care a initiat proiectul de lege privind defaimarea, sustine ca noua lege este de fapt una a tolerantei si ca "vine in completarea ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare".

Intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, liderul social-democrat nu foloseste deloc cuvantul "defaimare" si spune ca legea urmareste protejarea demnitatii.

"Cateva precizari legate de legislatia referitoare la toleranta.

Noua lege a tolerantei vine in completarea ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Ea nu anuleaza aceasta lege si nici nu supra-reglementeaza domeniul drepturilor. Astfel, legislatia nu doar permite, ci si garanteaza libertatea de exprimare.

Ordonanta, pe care - repet - noua lege nu o anuleaza, garanteaza dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie, precum si dreptul la opinie si exprimare. Articolul 2, alineatul 8 stipuleaza ca prevederile ordonantei (care au efect si asupra celorlalte reglementari avand acelasi obiect) nu pot fi interpretate in sensul restrangerii dreptului la libera exprimare, opinie si la informatie.

Deci, liber la criticat politicieni si oameni de afaceri! Totusi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, discriminarea pe baza apartenentei politice si a averii a fost eliminata din textul legii, asa cum a fost el adoptat de comisiile de la Senat", a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, amanata - cand se va da votul

In continuare, acesta sustine ca legea "este complementara ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare" si face precizari referitoare la institutiile de presa.

"Articolul 2, alineatul 10 din aceasta ordonanta stipuleaza ca eliminarea formelor de discriminare se realizeaza prin prevenirea oricaror fapte de discriminare, prin instituirea unor masuri speciale, inclusiv a unor masuri afirmative, in vederea protectiei persoanelor defavorizate care nu se bucura de egalitatea sanselor.

Legea tolerantei insituie aceste masuri pozitive pentru protejarea demnitatii. Astfel, cadrele didactice, ca si institutiile din administratia publica vor promova demnitatea umana si toleranta.

De asemenea, mijloacele de comunicare publice (televiziunea publica, Radio Romania si Agerpres) vor include programe pentru promovarea tolerantei fata de diferentele de grup in cuantum de minim 1% din totalul timpului de transmisie. Legea nu instituie nici un fel de obligatii pentru institutiile private de presa si nici pentru detinatorii de conturi pe retelele sociale online", a explicat Dragnea.

Dupa ce a promovat legea defaimarii, Dragnea a fost trollat - mii de injuraturi pe pagina sa de Facebook (Video)

Presedintele PSD a explicat, intr-o declaratie de la Parlament, de ce a sters mii de comentarii de pe contul sau de Facebook, in care era criticat.

"Mi-era foarte greu sa raspund la 3.000 de comentarii. Cred ca mult mai important este sa prezint care este de fapt realitatea. Cred ca cel mai important este sa arat ca acele critici nu au fundament si nu pot arata asta decat prin modul in care este prezentata legea", a spus liderul social-democrat, potrivit Agerpres.

Raspunsul pentru acuzatiile de comunism

De asemenea, Liviu Dragnea a raspuns si acuzatiilor ca legea "defaimarii" intoarce Romania in perioada comunista.

" (...) Scopul acestei legi nu a fost si nu este nici pentru a limita libertatea de exprimare. Nu exista nicio prevedere in lege care sa limiteze libertatea de exprimare nici in presa, nici pe retelele de socializare. Au fost eliminate inclusiv amenzile.

(...) S-au eliminat din categoria grupurilor sociale apartenenta politica si averea. Principala tinta, principalul scop al acestei legi este sa aduca ceva in plus la legislatia existenta, lucru care a fost precizat si de presedintele CNCD, adica sa se promoveze toleranta prin educatie.

Daca cineva crede ca promovarea demnitatii umane este o atitudine comunista, inseamna ca nu are niciun fel de idee ce s-a intamplat in comunism cand demnitatea umana era calcata in picioare. Nu exista decat dorinta de a promova toleranta si demnitatea umana prin educatie.

(...) Din pacate, unii n-au citit legea, s-au luat dupa niste aprecieri, nu au avut interes sa citeasca legea, din cauza unei disfunctionalitati - eu sunt foarte suparat - de la birocratii din Camera Deputatilor. Noile amendamente n-au fost puse pe site in ziua in care au fost adoptate de Comisia Juridica, n-au ajuns nici la parlamentari. Dar in zilele urmatoare o sa tot prezentam care este realitatea si care sunt prevederile legii", a mai sustinut Dragnea.

Ce prevede legea

Legea prin care este incriminata defaimarea, initiata in toamna trecuta de Liviu Dragnea, a fost scoasa, miercuri, de pe ordinea de zi a deputatilor. Astfel, desi ar fi trebuit sa fie discutata in Camera Deputatilor, for decizional, votul a fost amanat pentru saptamana viitoare.

Deputatii din Comisia Juridica si din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, cu 17 voturi pentru si 5 impotriva, legea prin care este incriminata defaimarea si care prevede amenzi de pana la 100.000 de lei, daca se aduce atingere imaginii unei persoane sau a unui grup social.

Legea "defaimarii" a lui Dragnea se inspira dintr-un ONG - care e legatura dintre liderul PSD si co-fondatorul acestuia

In legea initiata de Dragnea, defaimarea sociala este definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social", iar grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Liviu Dragnea defaimare comunism, #Liviu Dragnea lege defaimare, #Liviu Dragnea lege toleranta , #presedinte PSD