Legea lui Dragnea da regulamentul deputatilor peste cap: Liderul PSD a obtinut ce a vrut printr-o smecherie

Joi, 25 Februarie 2016, ora 18:31
9256 citiri
Legea lui Dragnea da regulamentul deputatilor peste cap: Liderul PSD a obtinut ce a vrut printr-o smecherie
Foto: Arhiva / B1TV

Proiectul initiat de liderul PSD Liviu Dragnea si cunoscut sub numele de "legea defaimarii" a dat peste cap toate procedurile de la Camera Deputatilor. Votat de plen saptamana trecuta, anuntat ca respins chiar de catre Liviu Dragnea si de Florin Iordache, presedintele de sedinta, proiectul a ajuns din nou in comisii printr-un tertip ingenios folosit de PSD.

Social-democratii au sustinut ca noul sistem de vot electronic, achizitionat si pus in functiune in urma cu doar cateva luni, ar da erori. Prin urmare, au cerut si au obtinut datorita majoritatii pe care o au in Camera Deputatilor, ca toate cele 9 proiecte de lege supuse votului in plen saptamana trecuta, printre care si cel al lui Liviu Dragnea, sa fie revotate.

Dupa o sedinta incarcata de contre si acuze reciproce, deputatii din coalitia PSD-UNPR-ALDE au izbandit: ieri, s-a decis ca toate cele 9 proiecte de saptamana trecuta sa fie resupuse la vot, prin ridicare de maini. Cu totul surprinzator a fost faptul ca tocmai legea lui Liviu Dragnea, pentru care s-a facut tot tam-tam-ul, nu a mai fost revotata, ci doar celelalte 8. Legea "defaimarii" a fost retrimisa la comisii, Liviu Dragnea nemaifiind astfel nevoit sa initieze un nou proiect si sa parcurga toate etapele de la inceput.

Scandal pe legea defaimarii la Camera Deputatilor: Proiectul lui Dragnea a picat, liderul PSD anunta ca va initia altul (Video)

Scandal pe legea defaimarii: Dragnea acuza de minciuna secretariatul general, PSD face plangere penala (Video)

Circ in Parlament: Cu votul electronic inchis, legea lui Dragnea s-a intors la comisii si N. Paun poate fi arestat

Cum a fost posibil ca o lege votata si apoi pusa pe ordinea de zi a plenului pentru a fi revotata sa ajunga din nou la comisii, unde sa fie modificata? Ziare.com a discutat cu trei deputati direct implicati in acest scandal, pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare.

Eugen Nicolaescu (PNL): Este o prostie, Dragnea vrea sa arate ca e puternic

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca tot scandalul trebuie interpretat "regulamentar si constitutional".

"Revotarea unei legi care a fost votata este, din punctul nostru de vedere, total neconstitutionala si pentru asta vom sesiza Curtea Constitutionala procedura utilizata. In al doilea rand, niciodata o lege revotata nu se mai retrimite la comisii. De ce s-a facut asta? Mi-e greu sa va spun, dar probabil ca Liviu Dragnea intentioneaza doua lucruri: 1. Sa mai perie legea, ca sa aiba garantia ca nu va cadea la Curtea Constitutionala si 2. Sa arate in PSD ca el este puternic si poate sa isi impuna punctul de vedere.

Dar cel mai important este faptul ca in PSD exista o lipsa totala de democratie, exista o tiranie a conducerii, deputatii fiind obligati sa incalce orice principiu si orice regula numai ca sa fie pe placul conducerii PSD. Inacceptabil", ne-a declarat Eugen Nicolaescu.

Intrebat de ce a fost retrimis proiectul la comisii pentru trei saptamani, nici mai mult, nici mai putin, Eugen Nicolaescu a raspuns: "Este o prostie. Pur si simplu vrea sa se dea senzatia ca se doreste o dezbatere, o discutie, ca sa se realizeze anumite modificari. E o prostie, atata tot".

Florin Iordache (PSD): Legea va fi repusa la vot dupa modificari

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache (PSD), cel care a condus sedinta de plen de saptamana trecuta si care a anuntat ca legea lui Liviu Dragnea a picat, ne-a explicat ca "in dezbateri, au fost mai multe observatii vizavi de o posibila neconstitutionalitate, anumite observatii de modificare a legii si, la propunerea initiatorului, sustinuta si de liderul de grup, a fost retrimisa la cele doua comisii".

In schimb, toate celelalte 8 legi de saptamana trecuta au fost adoptate si vor aparea in Monitorul Oficial sub semnatura lui Valeriu Zgonea, care a fost presedinte de sedinta ieri.

Florin Iordache a sustinut ca votul inregistrat saptamana trecuta a fost unul eronat.

"A aparut o diferenta de 34 de colegi. Eu am condus sedinta si mie imi aparea cvorumul total de 315. Printr-un calcul simplu, adunand 'Da', 'Nu' si abtineri, erau 280. Pana la 315 era o diferenta. 20 de colegi aveau cartela si nu s-au exprimat, foarte bine, desi o parte au spus ca nu au putut vota, deci, sa zicem ca e o deficienta de sistem. Dar sunt 14 colegi care au fost la un moment dat, apoi au disparut, dar sistemul i-a tinut minte (...)

Procedura de vot e incorecta, pentru ca da posibilitatea unui deputat care isi lasa cartela in plen sa fie in acelasi timp si intr-un studio de televiziune (si avem cazuri) sau chiar plecat. Vine isi marcheaza prezenta si el pleaca. Sistemul de lucru e incorect ca mod de lucru: da posibilitatea ca printr-o simpla accesare dimineata sa fii prezent toata ziua", a explicat Florin Iordache.

Intrebat cum poate fi rezolvata problema si ce modificari se pot face la sistemul de vot electronic, acesta ne-a declarat ca sunt modificari tehnice, in primul rand.

"In termen de o saptamana trebuie sa venim cu masuri concrete. Pasul 1: ai bagat cartela si te identifica. Pasul 2: Votezi prezent. Si apoi sunt 4 posibilitati: votezi Da, votezi Nu sau te abtii. Sunt trei butoane. Cea de a patra posibilitate este sa nu votezi. Exista acest drept al unui deputat sa fie prezent si sa nu voteze", a enumerat acesta.

De asemenea, intrebat care e diferenta intre a te abtine si a fi prezent fara sa votezi, Florin Iordache a facut trimitere la motiunile de cenzura.

"Sunt colegi care sunt prezenti dar nu vor sa voteze motiunea respectiva. Atunci abtinerea este cand bagi doua bile in aceeasi urna. Daca votezi bila alba in urna neagra este vot contra si cand votezi bila alba in urna alba e vot pentru. Sunt prevazute in regulamentul nostru cele 4 moduri de exprimare: Da, Nu, Abtinere si prezent fara sa votez", ne-a argumentat acesta.

Florin Iordache a avut o explicatie si pentru termenul de trei saptamani, dat pentru rediscutarea controversatului proiect de lege.

"Sunt doua comisii, cine are de facut observatii, completari si modificari sa se exprime. Legea va fi repusa la vot cu observatiile respective", a anuntat acesta.

Marton Arpad (UDMR): E foarte ciudat. Eu nu mai inteleg nimic

Deputatul UDMR Marton Arpad, membru al comisiei de regulament, ne-a oferit un alt punct de vedere, subliniind faptul ca liberalii ar fi facut jocul PSD, asigurand cvorumul de sedinta.

"Daca e o problema cu sistemul de vot, in mod cert trebuie rezolvata si era normal sa se reia votul doar, eventual, la acea lege care a fost contestata, nu si la celelalte legi. Asta a fost facuta de ochii lumii - s-au mai revotat niste legi care trecusera o data, iar legea care a fost contestata a fost retrimisa la comisie. A fost o procedura dincolo de proceduri, de aceea noi nici n-am participat, spre deosebire de liberali, care s-au reintors in sala, nevotand, intr-adevar, dar care prin prezenta lor au asigurat cvorumul de sedinta", a declarat Marton Arpad.

Intrebat daca e regulamentar sa retrimiti la comisii pentru modificari o lege care a fost deja supusa votului in plen, deputatul UDMR a negat: "Daca s-a votat sau nu s-a votat, daca legea a trecut sau n-a trecut, atunci nu se mai intoarce la comisii".

"In cazul de fata, s-a dat un vot, conform sistemului de vot electronic a fost o prezenta, dar evident ca este problematica interpretarea. Noi nu am fost de acord cu repetarea voturilor date saptamana trecuta. S-a mai intamplat sa se fi contestat anumite voturi, s-a mai intamplat sa se reia votul. In acest caz, chiar initiatorul a anuntat ca a renuntat si isi retrage legea. Pe urma, intr-un mod foarte ciudat a fost retrimisa la comisie.

Au fost numeroase situatii cand, prin diferite tertipuri, majoritatea, daca nu i-a reusit ceva, a incercat si din cand in cand a si reusit sa isi impuna punctul de vedere, adica sa se revina asupra votului. Intotdeauna a fost mare scandal, in multe cazuri s-a ajuns la Curtea Constitutionala, care in anumite situatii a dat dreptate contestarilor, in altele a zis ca nu e de competenta sa", a comentat Marton Arpad.

Intrebat cum se explica faptul ca s-a cerut revotarea celor 9 legi, dar tocmai cea a lui Liviu Dragnea nu a fost resupusa la vot, deputatul UDMR nu a putut raspunde.

"Noi nu am participat deloc la vot. Spre deosebire de liberali care, pe undeva, au legitimat aceasta neregula, noi nu am mai participat la revotarea legilor care fusesera deja votate. Daca e sa contestam prezenta si votul din cauza unui aparat contestabil, atunci ar fi trebuit ca tot ce s-a votat de la 9 decembrie incoace (data instalarii sistemului de vot electronic, n.red.), sa se reia. Legile promulgate sa fie suspendate, legile adoptate tacit sa fie repuse in termen", a argumentat acesta.

Marton Arpad a recunoscut ca nu stie de ce a fost achizitionat un nou sistem de vot electronic, anul trecut.

"Nu stiu. A fost achizitionat un aparat care nu socoteste prezenta deputatilor, ci nu stiu ce. Nu am inteles (...) Dar se spune ca si cu sistemul vechi prezenta a fost socotita altfel decat am stiut noi. Noi trebuia sa apasam prima data butonul de prezenta si apoi puteam vota. (...) Acum se spune ca daca am introdus cartela si am scos-o pentru a pleca din sala, sunt socotit prezent. Este absurd daca este asa. Dar noi nici asta n-am stiut - ca trebuie sa scoatem cartela. Si am mai aflat ca si daca am fi scos cartela, tot eram prezenti. Eu nu mai inteleg nimic, va spun sincer", a conchis deputatul UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#legea defaimarii comisii, #lege Dragnea comisii , #presedinte PSD