Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Mica victorie a Opozitiei, inghitita de Coalitie scrasnind din dinti

Sambata, 16 Februarie 2019, ora 11:14
9292 citiri
Mica victorie a Opozitiei, inghitita de Coalitie scrasnind din dinti

La o diferenta de doar 4 voturi (123 pentru si 119 impotriva), Opozitia a reusit sa-si impuna propriul amendament, majorand considerabil alocatiile la copii - pentru cei mari cu 50%, pentru cei mici, aproape dublu.

Este un succes al liberalilor? Sigur ca da. Daca nu ma insel, este chiar pentru prima oara cand acestia ies dintr-o lunga amorteala, dupa ce nereusita unor motiuni de cenzura parea sa le fi pus pe frunte stigmatul perdantului din oficiu.

Aici nu este la mijloc numai un succes al Opozitiei, ci si o lovitura dureroasa primita de Guvern si de coalitie, care, in ciuda populismului carateristic, a trecut usor cu vederea peste aproape cinci milioane de copii, lasati balta sau poate uitati, cu indemnizatiile "inghetate" la nivel de bacsis.

Ce spune votul, citit printre randuri

Nici nu este nevoie sa citesti printre randuri, ca sa observi ca propunerea liberala n-a fost votata numai de Opozitie, ci si de unii membri ai coalitiei sau de sustinatorii ei: a fost sustinuta de 18 parlamentari din UDMR, 3 din PSD, 3 din ALDE si un vot de la minoritati.

Dar asta nu este tot. Totalul de 245 de votanti intr-un parlament de 469 de membri demonstreaza ca aproape jumatate din alesi n-a votat. S-a mai intamplat vreodata ca parlamentarii lui Dragnea si ai lui Tariceanu sa sfideze votarea bugetului? Nici vorba.

Devine tot mai clar ca haturile incep sa scape din mana, ca Dragnea nu mai este stapan pe situatie, iar oastea nu mai raspunde prompt ca altadata, atunci cand este chemata la ordin.

Poate este pentru prima oara in actualul mandat parlamentar cand alesii au avut prilejul sa voteze fiecare asa cum il indeamna pe el propria constiinta si nu constiinta lui Dragnea sau a lui Tariceanu.

Ma intreb retoric: se putea intampla asa ceva in alte ocazii, atunci cand alesii se simteau cu sula-n coaste, sa puna bila numai "la vedere"? Se simte o diferenta mare intre momentul de acum si cel al motiunilor de cenzura sau de confirmare prin vot a premierilor Dancila, Tudose, Grindeanu.

Votul de joi pe amendamentul liberal demonstreaza ca Puterea nu mai este de neclintit, ca frica de Dragnea a slabit si, mai ales, ca disciplina autocrata continua drumul sau neabatut spre prabusire.

Cuvantul de ordine era candva "pentru ca putem". Acum, cuvantul de ordine este neputinta.

PSD se apara scrasnind din dinti

Nu i-a cazut deloc bine lui Dragnea succesul liberal, l-a taxat ca "demagogic", desi pare mai mult populist, iar doamna Dancila, ca sa-i tina isonul, a explicat vineri in Parlament: "Credeam in bunele intentii daca erau fundamentate corect. Tot noi am identificat solutia, din a lua din deficit (sic!) . Trebuie sa dam o OUG in care sa reglementam calculul acestor alocatii".

Ce solutie ati identificat, doamna prim-ministru? Sa finantati pe datorie si sa mariti deficitul de la 2,55 la 2,76% din PIB? Merci solutie, asta stia sa faca si Bula. Nu era nevoie sa se deranjeze premierul si s-o identifice, o putea scoate oricine din condei. Este dovada neputintei, nu-i un merit.

Merit era daca ati fi cautat cu adevarat o solutie din propriile rezerve. De exemplu, daca reduceati din cheltuielile administrative al Guvernului stufos sau ale Parlamentului luxos, daca desfiintati 2-3 ministere sau mai multe, daca nu v-ar fi fost teama sa va atingeti de niste bugetari, dintre cei care taie frunze la caini, de uriasul program prin care sustineti baronetul PSD in teritoriu, de pensiile speciale ale unor privilegiati, de indemnizatiile altora si tot asa mai departe.

Aici s-ar fi putut identifica solutiile demne de un Guvern capabil sa le caute. Daca n-a fost capabil, restul este apa de ploaie, iar indatorarea la cresterea deficitului nu este o solutie. Sunt subterfugii, ca sa nu le spun smecherii.

Doamna prim ministru demonstreaza ori naivitate, ori necunoastere, ori pur si simplu nepricepere atunci cand declara ca "Este singura solutie. Cum puteam sa luam din excedent? Nu aveam cum. Este singura solutie identificata".

Cum este singura solutie, cand numai in cele de fata am enumerat vreo cateva? Pentru a minimaliza succesul Opozitiei, doamna Dancila indrazneste insa sa declare cu nonsalanta in Parlament: "Tot noi am identificat solutia, din a lua din deficit (sic!) ".

Pardon, doamna prim-ministru, sa iei din deficit, adica sa te imprumuti pentru ca nu te duce capul sa-ti descoperi propriile surse, asta nu este solutie. Ca sa descoperi asta, nu este nevoie sa fii nici premier, nici ministru al Finantelor, nici economist, nici altceva. Asta ar face-o si mos Teaca: cand n-ai bani, te imprumuti. Dar nici mos Teaca n-ar indrazni sa se laude cu asta, acuzandu-i pe initiatori, in loc sa le multumeasca in numele copiilor tarii: ("tot noi am identificat").

Majoritatea este tot mai subreda

Oricat s-ar ascunde domnul Dragnea si ai lui, subrezenia majoritatii iese tot mai insistent la iveala. Unde sunt cei 9-11 parlamentari care se rugau recent de dvs sa-i primiti in PSD, ca sa compensati plecarea altora cativa, domnule Codrin Stefanescu? Dimpotriva, tocmai am aflat stirea ca a mai dezertat un deputat pesedist, giurgiuveanul Andrei Alexandru.

Cum spuneam la inceput, aproape jumatate din alesi n-au votat. Dar nici n-au lipsit. Pur si simplu, n-au fost in sala in timpul votului. Asta ce spune? Ca nu voiau sa aiba nici in clin nici in maneca, cu sustinerea bugetului, cu respingerea amendamentelor si cu tot ce se intmpla.

Oare de ce? Penru ca nu stie nimeni ce se va intampla mai departe. Astazi, intreaga sandrama se sprijina intr-un singur umar: al lui Dragnea. Dar umarul devine tot mi nesigur.

Flerul imi spune ca destui dintre acei care au iesit din sala in timpul votului isi pun intrebarea legitima: mai merita sa-mi pun pielea la tabacit, militand langa un Dragnea aflat in cadere libera, sau este mai intelept sa ma alatur celor care - unul cate unul - se dezic de el?

Atmosfera din PSD mi se pare asemanatoare cu cea dintr-un oras unde s-a anuntat un tsunami devastator si fiecare isi face calculele incotro este mai intelept sa se indrepte, ca sa fie mai la inaltime.

S-a prabusit un mit

Unul din succesele amendamentului liberal mi se pare si cel de imagine: demoleaza un mit. Cuvantul de ordine cu care Liviu Dragnea a manipulat alegerile se referea la reducerile salariale din timpul guvernarii Boc si suna cam asa: "ei v-au taiat, iar noi v-am dat".

Sintagma a preluat-o cu naivitate si doamna Dancila, ducand-o pana la Bruxelles, unde le-a explicat liderilor cum a dat ceea ce altii taiasera, desi domnia sa nici n-a dat, nici n-a taiat. Cand se taiau salariile tocmai ajunsese in capitala Belgiei, iar de dat, nici acum nu da domnia sa, ci aplica numai programul altora. Asa ca, pardon de expresie, ciocu' mic!

Recentul gest al liberalilor insa le taie macaroana pesedistilor acolo unde au crezut ca detin monopolul: ca stiu sa "dea". Iata ca, de randul acesta, "dau" si altii ceea ce lor nu le-a trecut prin cap.

Partea sensibila este insa ca ei nu recunosc de unde "au dat". De acolo, unde creste non stop deficitul tarii si unde indatorarea devine tot mai apasatoare: din imprumuturi. Se vede cu ochiul liber ca, pe masura ce ei "ne dau", se devalorizeaza leul, creste euro, variatiile ROBOR lovesc romanii cu datorii la banci, cresc exorbitant preturile si scade puterea de cumparare a romanului de rand, in majoritate non-bugetar.

Opozitia n-a propus cresterea din deficit a alocatiilor pentru copii. A sugerat reducerea pensiilor speciale ale privilegiatilor sau alte masuri, la care m-am mai referit. Cu cinismul care nu pentru prima oara il caracterizeaza, domnul Dragnea si marioneta domniei sale - stim noi cine - se fac insa ca nu le observa si hotarasc ceea ce n-a propus Opozitia: modificarea deficitului.

Parca vad cum intr-o zi, cand asumarea unui deficit impovarator ar putea face explozie, acesti lideri, daca vor mai fi ei la putere, ceea ce sper sa nu se intample, vor exclama: la asta ne-a impins PNL, marind alocatiile la copii.

Sa fim intelesi, domnule Dragnea si doamna Dancila: PNL n-a cerut cresterea deficitului. Asta este propunerea domniilor voastre, care n-ati avut nici curajul, nici apetitul, nici dorinta sa cautati sursa acolo unde sunt marile rezerve: in aparatul birocratic, cel functionaresc si la baronii locali rasplatiti de Liviu Dragnea cu banii tarii, ca sa li se alature lui si nu protestatarilor Firea, Tutuianu sau altii. Abject.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#bugetul stat amendamente, #bugetul stat apobare, #opozitia amendamente, #Liviu Dragnea amendamente buget , #presedinte PSD