Primavara incepe cu minus pentru Liviu Dragnea

Autor: Remus Pricopie - profesor
Joi, 28 Februarie 2019, ora 08:31
12962 citiri

Cred ca merita sa trecem in revista cateva "realizari" ale liderului PSD:

1. Candidatura Laurei Codruta Kovesi - gratie "eforturilor" liderului PSD (si ale guvernului pe care il conduce), Laura Kovesi nu doar ca n-a fost scoasa din competitia pentru functia de procuror-sef al Parchetului European, dar a obtinut o sustinere europeana si mai larga fata de cea avuta initial. Guvernul Romaniei ar trebui sa analizeze mult mai atent cum abordeaza candidaturile propriilor cetateni la functii internationale importante. Situatia din prezent nu este deloc onoranta.

2. Madrid - esecul inregistrat in relatia cu socialistii europeni, despre care (iar) a auzit toata Europa. Desi a sperat sa inchida gura liderilor socialisti cu voturile PSD in Parlamentul European, nu a reusit. A fost criticat in plenul Congresului, iar declaratiile publice ale lui Frans Timmermans au fost fara echivoc: PSD, condus azi de Dragnea, nu poate continua pe acest drum.

3. Primaria Capitalei - esec in incercarea de a-l inlocui din functie pe viceprimarul Badulescu, un apropiat al Gabrielei Firea. Acest moment arata ca Dragnea nu mai poate controla, in stilul sau autoritar si uneori fara discernamant, alesii locali PSD.

4. Autoritatea Electorala Permanenta - nominalizarea facuta pentru functia de presedinte, retrasa imediat dupa anuntarea publica a candidatului PSD, este un alt exemplu de incoerenta politica.

5. Guvern - esec in confruntarea cu Klaus Iohannis pe tema numirii ministrilor la cele doua ministere esentiale pentru relatia cu liderii locali. Dupa o confruntare "rece" de peste doua luni, Liviu Dragnea isi recunoaste infrangerea si numeste noi candidati. Efectul este ostilizarea unor lideri importanti ai PSD, care se considera tradati de Dragnea.

6. Bani pentru partide - desi a vrut sa aloce de peste 20 de ori mai multi bani pentru PSD in noul buget, mai exact 219 milioane de lei, pana la urma, a dat inapoi, iar sumele initiale au fost diminuate. Acum, cu bugetul contestat la CCR, chiar si acele mariri sunt puse sub semnul intrebarii.

7. Alocatiile pentru copii - dupa ce a vrut sa blocheze propunerea liberalilor, lucru pe care nu l-a reusit, a incercat sa iasa bine dintr-o infrangere sugerand ca PSD este partidul care a initiat masura. O alta greseala de abordare, de fapt, o minciuna taxata imediat in spatiul public.

8. Ordonanta 114 - esec, pentru ca acum Guvernul anunta ca da inapoi, acceptand modificarea prin alta ordonanta. "Beneficiile" pentru PSD inseamna ostilizarea mediului de afaceri si a clasei de mijloc.

9. Ordonanta 7 - si aceasta este un esec, pentru ca au reactivat protestele publice anti-PSD (cu zeci de mii de oameni mobilizati in mai multe orase), dar si pentru ca Guvernul a anuntat deja ca vrea sa o "repare" prin noi modificari.

10. Nu in ultimul rand, foarte important pentru liderii PSD din tara - esecul din sondajele de opinie. La inceput de an, mai multe case de sondare a opiniei publice au anuntat rezultatele cercetarilor lor. Potrivit acestora, PSD este pe palierul 20-30% si nu peste 40%, asa cum se intampla acum 2-3 ani. Un PSD care va obtine un astfel de scor la alegerile europene - si nu este exclus sa fie chiar partidul clasat pe locul doi, dupa PNL - cumulat cu imaginea unui vot covarsitor anti-PSD (care azi depaseste deja 70%), arata ca directia PSD-ului condus de Liviu Dragnea este una gresita.

In acest context, poate ca ceilalti lideri PSD, cei care inca nu au fost dati afara din partid de Liviu Dragnea, inteleg sa se disocieze, cat inca se mai poate, de cel mai neperformant presedinte PSD din intreaga istorie a partidului.

* * *

Romania are nevoie de partide puternice, moderne, care sa coaguleze si sa promoveze interesele cetatenilor, si nu de organizatii preudo-politice, confiscate si folosite de liderii lor temporari - in cazul de fata Liviu Dragnea.

Sunt oameni in PSD si in aceasta tara care cred in doctrina social-democrata, asa cum alti romani opteaza pentru ideile politice de dreapta. Toti acesti oameni au dreptul sa se exprime si sa activeze in formatiuni politice solide, daca isi doresc acest lucru.

Prin urmare, cred ca este important sa intelegem ca cetatenia activa, care inseamna sa actionezi in interesul comunitatii, este esenta democratiei si garantia unei societati care cauta solutii realiste, sustenabile. In acest sens, nu trebuie sa ne lasam aruncati in batalii inutile, declansate de politicieni care nu au descoperit conceptul de responsabilitatea publica.

Remus Pricopie este profesor universitar, specializat in comunicare publica, participare publica, educatie, politici publice si dezvoltare durabila. A studiat si efectuat stagii de specializare in noua universitati din cinci tari. A fost ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 2012-2014. In prezent este si presedintele Bordului Comisiei Fulbright US - Romania, vice-presedinte al Asociatiei Internationale a Universitatilor - IAU, presedinte al Forumului Academic Permanent Uniunea Europeana - America Latina si membru al World Academy of Art and Science (WAAS).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dragnea esec PSD, #Dragnea esecuri politice , #presedinte PSD