Lista de candidati PSD: O jurnalista, un preot, Grapini si seful Comisiei SRI. Cum justifica Dragnea numele din afara partidului

Luni, 25 Martie 2019, ora 16:10
25772 citiri
Lista de candidati PSD: O jurnalista, un preot, Grapini si seful Comisiei SRI. Cum justifica Dragnea numele din afara partidului
Foto: Arhiva PSD

Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, in jurul pranzului, la Parlament, pe ordinea de zi figurand si stabilirea listei candidatilor la europarlamentare.

A fost primul eveniment public la care si-a facut aparitia Liviu Dragnea dupa problemele medicale care au dus la internarea lui in spital si amanarea sedintei CEx.

Intr-o conferinta de presa tinuta la finalul sedintei, Liviu Dragnea a citit lista si a explicat de ce a recurs la oameni din afara partidului, mentionand, printre altele, ca si Carmen Avram, si Chris Terhes, si Maria Grapini sunt buni romani.

Raspunzand intrebarilor, Dragnea a dat explicatii cu privire la starea lui de sanatate, iar in ceea ce priveste mutarea Ambasadei Romaniei in Israel a sustinut ca exista o analiza finalizata, pe care el a citit-o, si in baza careia CSAT ar trebui sa ia o decizie cat mai repede.

Presedintele PSD nu a vrut sa spuna ce scor vizeaza social-democratii la europarlamentare si a precizat ca si PSD isi doreste o prezenta mare la vot.

Pe de alta parte, el i-a criticat pe magistratii care protesteaza si a sustinut ca abia azi a aflat de decizia lui Florin Iordache de a sesiza CCR pe completurile de 3 de la ICJJ, care nu sunt specializate pentru coruptie, sustinand ca acest lucru nu l-ar avantaja, pentru ca nu mai vrea sa fie premier.

Intrebat despre remanierea lui Tudorel Toader, Dragnea a spus ca azi e ziua lui si nu discuta subiectul, dar va fi reluat de maine. Totodata, el a anuntat ca dupa revenirea in tara a premierului Dancila va avea loc o remaniere, pentru ca Rovana Plumb si Natalia Intotero, candidate la europarlamentare, nu vor mai ramane ministri.

Dupa CEx, va avea loc si o sedinta a coalitiei de guvernare pe tema "Ordonantei lacomiei", informeaza televiziunile de stiri.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

15:00 - Liviu Dragnea tine o conferinta de presa:

- Lista o aveti, inteleg.

- M-am intors, desi unii au vrut sa imi bage cutitul in spate, ma refer la niste domni in halat alb.

- (Citeste Lista) Fiecare candidat a fost supus la vot si votat uninominal. Maine, impreuna cu cele 1,3 milioane de semnaturi vor fi depuse la BEC.

INTREBARI:

- (de ce nu s-a comunicat despre starea dvs de sanatate si de ce la un spital privat?) E o chestiune personala, nu am vrut sa tulbur activitatea spitalului de acolo.

- E un spital romanesc, cu capital romanesc 100%. Apoi, eu urmez medicul, e un medic pe care il stiu demult, a avut o interventie reusita la Irina - Doctorul Catana.

- (de ce nu ati fost la Spitalul Militar?) Respect medicii si Spitalul Militar. Cand eram in Teleorman, cu toate ca puteam sa merg la orice spital, aveam doi medici.

- (mutarea Ambasadei din Israel, ati primit analiza?) Da, eu am vazut analiza, e buna, nu indica o varianta. Subiectul trebuie finalizat, ca si discutie, si ca si decizie. Eu mi-am exprimat sustinerea pentru mutare, decizia nu e nici la mine, nici la Parlament. Intr-un timp cat mai scurt trebuie luata o decizie in CSAT. Dna premier a exprimat la Washington punctul de vedere asumat de Guvern. Israelul are dreptul sa isi hotarasca unde sa aiba capitala, ca orice stat suveran.

O foarte mare problema pe care noi o avem in legatura cu statul Israel e generata de refuzul presedintelui Iohannis de a numi un ambasador cu toate ca a primit multe propuneri din partea guvernului.

- (presedintele nu a primit analiza, stiti de ce?) Se astepta sa se formeze un grup de lucru, presedintele a refuzat. Dar poate cere aceasta analiza. Si cu analiza primita sau nu, presedintele trebuie sa genereze decizia in CSAT.

- (ce castiga Romania prin mutarea Ambasadei?) Romania castiga o relatie speciala cu Israel. Sunt momente in istoria oricarei tari cand are nevoie de sprijin. Avem o relatie foarte buna cu China, pentru acum multi ani am recunoscut CHina. Cu orice stat poti avea o relatie si mai buna decat in prezent. E un potential foarte mare de dezvoltare cu Israel. De asemenea, e si o dorinta din partea SUA. Cel mai rau ne face ca acest subiect nu se inchide.

- (regele Iordaniei si-a anulat vizita. Este un dezavantaj?) Romania a avut tot timpul relatii foarte bune cu statele arabe si le va avea in continuare. Nu am de unde sa stiu care sunt motivele, nu stiu daca informatiile sunt reale, cert este ca suntem intr-o situatie cu un subiect deschis, care nu se inchide.

- (e un subiect fierbinte, trebuie sa ne ocupam noi?) De care alte subiecte importante s-a ocupat Romania in ultimii ani? Noi doar stam la rand.

- (este vorba si despre restul statelor din zona, a UE? Ce facem cu Palestina?) Noi nu facem parte din grupul de lucru.

- (ati discutat si despre candidatura Romaniei la Consiliul de Securitate?) Sa va raspunda dl Melescanu, cate sanse avem sau nu, independent de mutarea ambasadei.

- (dar nu ati discutat inainte?) Va promit ca citesc, nu mai tin minte de asta toamna.

- (presedintele Iohannis spune ca decizia va fi a dansului, nu a CSAT?) Si care e problema?

- (nu e nevoie de decizie in CSAT. Cum poate premierul sa anunte o decizie care nu ii apartine?) Trebuie o discutie in CSAT pentru ca acolo sunt toate institutiile de securitate. Nimeni nu vrea sa ia decizia din manutele domnului presedinte.

- Daca subiectul conferintei de presa este mutarea ambasadei, inchid conferinta si facem conferinta separata, nu sunt pregatit pe subiect.

- (presedintele Iohannis e hotarat sa declanseze un referendum pe 26 mai, ati discutat in CEx?) De-abia il astept sa organizeze referendumul. Nu am avut discutie in CEx. Va fi un prilej foarte bun pentru romani sa raspunda si la alte intrebari: Cate case trebuie sa furi ca sa ajungi presedinte? Cate dosare trebuie sa iti fie inchise? De-abia il astept.

- (veti merge la consultari cu partidele, la Cotroceni?) Nu vreau sa ii dau idei, daca convoaca, o sa luam o decizie.

- (un referendum ar defavoriza PSD?) Nu. Noi cerem tuturor romanilor sa vina la vot, e un scrutin de o importanta covarsitoare pentru Romania. Sper ca romanii au inteles cat conteaza PE, sa avem oameni care stiu sa se bata pentru Romania, care nu lucreaza impotriva tarii lor. E un subiect discutat azi, sa avem o prezenta foarte mare la vot.

- (ce scor tinta aveti?) Nu am avut niciodata un scor tinta.

- (despre remanierea lui Tudorel Toader?) Nu am discutat azi, e ziua lui. De maine.

- (despre ordonante?) Din care stiu, urmeaza sa aiba loc discutii cu specialisti de la CE pe temele astea, vedem ce forma ramane.

- (veti face contestatie in anulare, daca OUG va fi adoptata?) Nu stiu.

- (despre protestele magistratilor?) Cand o sa ii vad ca ies si pentru abuzurile care s-au intamplat, o sa va raspund. Pana atunci, nu. Un sistem ocult si corupt a penetrat justitia Romaniei. O stiu si eu, si altii, Iohannis nu vorbeste.

- (care au fost motivele lui Florin Iordache pentru a sesiza CCR ca nu exista un complet specializat pe coruptie si cum va avantajeaza?) Am vorbit cu Florin Iordache azi, m-a informat ca a luat decizia vineri. A facut-o ca presedinte al CDEp, in opinia lui e un conflict juridic de natura constitutionala.

- (e o coincidenta?) E o coincidenta si faptul ca respir. Cu ce ma avantajeaza pe mine? Imi da ani din viata? Imi mai da cineva viata pe care mi-au luat-o acesti indivizi care m-au condamnat politic?

- (ati putea ramane fara cazier si sa fiti premier?) Nu vreau sa fiu premier. Ma intereseaza programul de guvernare. Ma rog pentru voi sa nu treceti vreodata prin ce am trecut noi. Ei sunt Dumnezeii, ei spun cine scapa, cine nu, cine are dreptul la afaceri, cine nu.

Am inteles ca Iohannis vrea sa intru in puscarie ca sa doarma linistit. Klaus, poate nu intru, nu te culca pe o ureche!

- (nu va e teama ca aceste demersuri vor avea impact asupra PSD?) Sunt perioade cand un partid trebuie sa isi asume si costuri electorale.

- (care e diagnosticul pus de medici si cate zile ati fost internat?) Diagnosticul e hernie de disc si cervicala si lombara. Am hotarat sa incepem cu fizioterapie, kinetoterapie, inot, repaus.

- (nu ati fost la ultimul termen in proces) Trebuiau sa trimita mascatii. Am vazut asta si la unul la capataiul caruia am stat la Istanbul. Ponta, da.

- (Plumb si Intotero, aflate pe lista, vor pleca din Guvern?) Eu nu cred ca un candidat la europarlamentare se poate ocupa si de minister. Discutam dupa ce se intoarce doamna premier.

- (de ce ati optat pentru oameni din afara partidului?) Carmen Avram e o doamna pe care o stie o tara intreaga, care apara principiul dreptatii si a rezistat ani in sir la presiunile impotriva trustului. E un patriot care a sprijinit mereu principiile PSD.

Christian Terhes e un cetatean american din Zalau, care in multe momente cand altii taceau a avut pozitii publice asumate, fara sa fie un militant al PSD.

Maria Grapini este un europarlamentar pe care eu il apreciez si partidul o apreciaza, pentru pozitiile avute in PE, adoptate fara rezerva sau ezitare. O buna romanca.

Impreuna cu ceilalti vor forma o echipa in care eu am multa incredere, echipa care va ramane intreaga si dupa ce vor fi alesi.

- (finalul discutiilor pe OUG 114?) Am vorbit in weekend cu dl Tariceanu, cred ca maine, poimaine o sa avem ultimele discutii.

- (pe energie care e varianta?) O sa iesim foarte curand.

- (atributiile la CDep raman delegate lui Florin Iordache?) O sa ma gandesc.

- (sondajele arata scaderi ale PSD. Daca obtine un scor slab va veti asuma, ca presedinte?) Haideti sa vorbim dupa alegeri. Am vazut si eu sondajele, am vazut desene animate mai interesante. Asa erau si in 2016.

- (Serban Nicolae spunea ca ne-am grabit cu aderarea la Parchetul European, sunteti de acord?) Dupa ce am vazut procedura prin care va fi desemnat viitorul procuror european, e o problema - in urma unor negocieri politice. Eu m-as fi asteptat sa fie rezultat in urma unor analize, interviuri, facute de un grup de juristi din Europa. Sunt multi care isi pun prblema daca se va putea avea incredere in cel care va ajunge procuror sef european in urma unor negocieri pur politice. Luam si noi modelul?

- (exista discutia ca Romania sa se retraga din proiectul Parchetului European?) Nu exista aceasta discutie in PSD.

- (Tudorel Toader a respins acreditarea pentru doi jurnalisti, cum vedeti?) De ce pui intrebare asta? Daca eu as fi procedat asa, nu mai aveati niciunul acreditare, la cum ma alergati pe aici.

14:41 - Liderii PSD au votat lista de candidati.

Potrivit Mediafax, iata cine este pe primele locuri pe lista:

  1. Rovana Plumb
  2. jurnalista Carmen Avram
  3. Claudiu Manda
  4. preotul Chris Terhes
  5. Dan Nica
  6. umanista Maria Grapini
  7. Dragos Benea
  8. Victor Negrescu
  9. medicul Tudor Ciuhodaru
  10. Andi Cristea

12:15 - Liviu Dragnea si-a facut aparitia la Parlament, dar nu a stat prea mult de vorba cu jurnalistii. El s-a plans de dureri de spate, dar a precizat ca nu a vrut sa se opereze, preferand sa urmeze un tratament.

12:00 - Negocieri privind lista PSD pentru europarlamentare s-au tot purtat in ultima perioada. Vineri, a avut loc o prima sedinta informala a conducerii, iar duminica seara circa 40 de lideri din teritoriu ai PSD au participat la o sedinta convocata in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor, informeaza Digi24.

Nume posibile pe lista PSD

Printre numele vehiculate pentru a figura pe locurile eligibile de pe lista de candidati la alegerile europarlamentare se regasesc ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, presedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, liderul eurodeputatilor social-democrati, Dan Nica, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, Victor Negrescu, ministrul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, precum si europarlamentarii Gabriela Zoana si Claudia Tapardel, relateaza Mediafax.

Alte nume vehiculate sunt cele ale jurnalistei Carmen Avram (Antena3), pastorului Chris Terhes si europarlamentarului Maria Grapini.

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a transmis prin intermediul unui comunicat ca a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat, "in urma unei evaluari personale si a discutiilor cu familia".

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Comitet Executiv PSD lista europarlamentare, #Dragnea sedinta PSD externat spital , #presedinte PSD