Referendumul pentru familia traditionala, ultimul cartus al lui Liviu Dragnea. Ce sanse sunt sa se impuste in picior?

Joi, 26 Iulie 2018, ora 08:25
10307 citiri
Referendumul pentru familia traditionala, ultimul cartus al lui Liviu Dragnea. Ce sanse sunt sa se impuste in picior?

In ultimul an, de cate ori apare o criza in interiorul PSD, Liviu Dragnea se agata de colacul de salvare numit referendumul pentru modificarea Constitutiei cu privire la definirea familiei.

Dupa cum bine se stie, Coalitia pentru Familie, o organizatie neguvernamentala, a reusit sa stranga trei milioane de semnaturi pentru a sustine o actiune legislativa prin care doreste modificarea articolului 48 din Constitutia Romaniei.

In primul aliniat scrie ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", iar in urma referendumului, acesta ar putea arata asa: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie".

E greu de spus daca Antonie Iorgovan, un jurist care a participat consistent la scrierea legii fundamentale in perioada 1990-1992, a fost un vizionar. El facea parte din cercul de putere al lui Ion Iliescu. Dar daca facem o comparatie cu dezbaterea din Cuba, unde se discuta astazi despre adoptarea unei noi Constitutii dupa iesirea din istorie a comunismului de tip castrist, prevederea la familie e facuta printr-un text asemanator cu cel din Constitutia Romaniei adoptata in 1992, text amenintat astazi cu modificarea.

Cum a preluat Liviu Dragnea referendumul pentru familia traditionala si il foloseste in interes propriu

In legatura cu aceasta actiune care-si are originea printre reprezentantii din societatea civila cu vederi conservatoare, trebuie spus ca sunt doua linii de dezbatere.

Prima consta in discutia daca modificarea articolului nu reprezinta un pas inapoi in ce priveste profilul de tara in care ne dorim sa traim.

Va fi unul liberal, laic, deschis catre Occident, tolerant cu minoritatile, inclusiv cu cele sexuale, sau unul mai conservator, in care Biserica are un rol important, cu o atitudine sceptica cu privire la valorile occidentale si intoleranta fata de minoritati?

Aceasta dezbatere nu a fost facuta in sens constructiv pana acum si nicio institutie nu a venit in fata cetatenilor cu o sustinere argumentata a unei viziuni sau a alteia. Toata dezbaterea se ineaca intr-o polarizare toxica desfasurata la posturile de stiri si pe retelele sociale.

A doua directie o reprezinta politizarea demersului civic. Nu se stie de ce, aceasta actiune aparent apolitica a fost luata ostatica de catre liderul PSD si e folosita de acesta ca o bata cu care isi ameninta, direct sau indirect, inamicii politici - presedinte, Opozitie, Comisie Europeana, ambasadori straini aflati la Bucuresti si altii.

Liviu Dragnea, in opinia mea, se agata cu prea multa disperare de un referendum care aproape si-a pierdut din substanta, fiind perceput, mai degraba, ca un fel de colac de salvare a presedintelui PSD.

Foarte ciudat, in acest context, e faptul ca initiatorii actiunii de modificare a Constitutiei accepta cu atata usurinta politizarea actiunii lor care, probabil, a fost initiata cu cele mai bune intentii.

Nu stiu cat de eficient e ca drapelul familiei traditionale sa fie fluturat de un politician condamnat la inchisoare pentru fapte asimilate coruptiei?

Aceasta lipire a lui Liviu Dragnea de Coalitia pentru Familie si tacerea vinovata a reprezentantilor acesteia in ce priveste asocierea cu liderul PSD mi se par nu numai ca arunca o pata asupra initiativei, dar ii pun in dificultate si pe cei care sunt de buna credinta in ce priveste acest demers si care vor avea o problema in momentul in care vor trebui sa iasa la vot.

Referendumul vazut ca o platforma de relansare politica pentru PSD

Liviu Dragnea isi doreste organizarea acestui referendum, pentru ca il vede ca pe o posibilitate de revenire a sa, de refacere a imaginii publice. Se indoieste cineva ca nu se va prezenta in fata opiniei publice ca "marele castigator" al referendumului?

De aceea, a venit si a spus ca aceasta consultare populara va "tine doua zile", adoptand modelul Adrian Nastase prin care acesta a modificat Constitutia in anul 2003 - un vot in doua zile si un efort logistic epuizant din partea PSD - pentru ca are nevoie de victorie cu orice pret.

Trebuie facuta precizarea ca, la acea vreme, atat presedintele, cat si premierul erau de la acelasi partid, intreaga societate fiind controlata de social-democrati.

Liviu Dragnea se lanseaza intr-o operatiune politica destul de complicata care are nenumarate necunoscute.

In opinia mea, si-ar fi dorit din tot sufletul sa nu fie nevoit sa organizeze acest referendum.

Urmareste mult mai mult sa detina o majoritate prin care sa-l suspende pe Iohannis, dar n-are ce face si se multumeste cu mult mai putin - referendumul pentru familia traditionala.

Pentru validare, e nevoie de sase milioane de voturi, in situatia in care Liviu Dragnea nu se bucura de niciun fel de popularitate, iar formatiunea sa e in pierdere de viteza. Dar in aceasta situatie, presedintele PSD se bazeaza pe blocajul Opozitiei, care nu poate sustine public legiferarea "casatoriei intre persoane de acelasi sex", un subiect sensibil pentru o societate traditionalista ca a noastra.

Legea parteneriatului civil sau cum sa anihilezi entuziasmul "familiei traditionale"

Dar capcana in care incearca Liviu Dragnea sa-l impinga pe Iohannis si fortele de Opozitie il poate prinde chiar pe liderul PSD intr-una si mai mare. Aceea ca o marginalizare legislativa a minoritatilor sexuale va scoate atat PSD, cat si Romania de pe harta Europei, unde intoleranta este sanctionata aspru.

De aceea, vorbeste Liviu Dragnea atat de intens despre legea parteneriatului civil, cea care ar urma sa recunoasca oficial posibilitatea formarii cuplurilor din persoane de acelasi sex.

E de asteptat ca, in aceasta campanie pentru referendum, presedintele PSD sa nu-si asume un rol important, ci sa se retraga si sa incerce o victorie in urma unei actiuni logistice conduse de organizatiile locale ale PSD.

Dar e un risc aici, pentru ca, in cazul in care campania va fi deturnata de Opozitie intr-o actiune anti-PSD, atunci Liviu Dragnea ar trebui sa poarte si povara unui esec la acest referendum.

Liberalii pot sa construiasca o retorica de genul - suntem de acord cu familia traditionala, dar nu suntem de acord ca PSD sa politizeze demersul. Poate aparea, de asemenea, o alianta intre toate fortele din Parlament, mai putin PSD, care sa voteze desfasurarea referendumului intr-o singura zi sau care sa boicoteze actiunea.

In opinia mea, Calin Popescu Tariceanu, daca vrea sa preia cel putin o parte din PSD pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, trebuie sa-l blocheze pe Liviu Dragnea cu orice pret. Nu-i poate oferi celui din urma nicio victorie, pentru ca o astfel de victorie ar inseamna sfarsitul politic imediat al liderului ALDE.

Partidele de opozitie trebuie sa dezvolte o strategie de izolare a lui Liviu Dragnea. O pozitionare a lor pro modificarea Constitutiei cu orice pret ar reprezinta un ajutor nesperat pentru liderul PSD.

Chiar si pozitionarile antagonice din cadrul Opozitiei vor insemna un sprijin al retoricii dezvoltate de Liviu Dragnea.

Pe asta mizeaza si liderul PSD, pe o confruntare in interiorul Opozitiei si a opiniei publice, care sa deterioreze puternic solidaritatea opiniei publice in ce priveste protestul fata de regimul social-democrat.

PSD va incerca sa scoata la vot propriul electorat, plus votantii cu vederi conservatoare din clasa de mijloc. Aici, Dragnea mizeaza foarte mult si pe ajutorul Bisericii, care poate veni sau se poate lasa asteptat.

Din pacate, referendumul pentru familia traditionala are o alta miza, una ascunsa la fel ca tot ce planuieste Liviu Dragnea, miza este salvarea sa, gasirea unei cai prin care sa poata scapa de inchisoare pentru a candida la presedintie in 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Dragnea referendum familie, #familia traditionala Constitutie, #referendum modificare Constitutie, #coalitia pentru familie , #presedinte PSD