Romania, in atentia presei externe dupa preluarea presedintiei UE: Dragnea si coruptia - cuvintele cheie

Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 07:25
5976 citiri
Romania, in atentia presei externe dupa preluarea presedintiei UE: Dragnea si coruptia - cuvintele cheie
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

In presa internationala continua sa apara comentarii negative legate de preluarea de la 1 ianuarie de catre Romania a presedintiei Consiliului UE. Din pacate, majoritatea exprima diverse temeri si mentioneaza coruptia drept o caracteristica fundamentala societatii romanesti.

Dupa ce presa franceza a dat tonul, exprimandu-si scepticismul cu privire la un posibil mandat de succes al Romaniei la presedintia Consiliului UE, opiniile negative au continuat si in randul publicatiilor de limba engleza, ele fiind din aceeasi gama.

"Romania a preluat marti, 1 ianuarie, presedintia rotativa a UE, pentru prima oara de la aderare, in urma cu 12 ani. Ea isi va indeplini rolul de coordonare a politicilor UE pe fondul frustrarilor ce caracterizeaza Comisia Europeana cu privire la coruptia de la Bucuresti si la erodarea statului de drept", noteaza EUObserver sub titlul "Coruptia de acasa umbreste presedintia UE a Romaniei".

De asemenea, articolul trece in revista problemele lui Liviu Dragnea in justitie si mentioneaza modificarile legislative controversate facute de puterea de la Bucuresti si care l-au facut pe vicepresedintele Frans Timmermans sa indemne Romania sa nu faca pasi inapoi, care sa puna in pericol progresele facute in ultimii 10 ani.

La randul sau, Express considera ca Liviu Dragnea este politicianul care reprezinta o adevarata "amenintare" pentru Bruxelles.

Publicatia subliniaza faptul ca liderul PSD este cel care a impins Guvernul la modificarea legilor Justitiei cu scopul de a dezincrimina anumite fapte de coruptie.

In articol se mentioneaza faptul ca Dragnea a intrat in atentia Oficiului European AntiFrauda (OLAF) . "Orice interventie in politicile UE a dl Dragnea ar putea ruina rapid toate realizarile obtinute de aceasta fosta tara comunista de la intrarea in blocul european", se mai arata in articolul Express.

In schimb, jurnalistii de la Politico au ales o abordare ironica, atintita in special asupra Capitalei administrate de primarul general, Gabriela Firea.

"Draga eurocrat, dupa un respiro la Viena, este timpul sa te indrepti catre estul salbatic al Europei, pentru presedintia romaneasca a Consiliului UE. Daca ai supravietuit Sofiei, Bucurestiul nu va veni ca un soc. (...)

Bucurestiul este grabit, zgomotos si uneori agresiv. Dar are si niste locuri dragute, cum ar fi gradinile ascunse in care iti poti savura ceaiul in lunile calduroase si te poti bucura de moment", se arata in debutul Ghidului de supravietuire la Bucuresti redactat pentru tehnocratii europeni si menit sa ii ajute sa isi "pastreze mintile" atunci cand sunt blocati in trafic sau pierduti pe holurile Parlamentului, dar si sa inteleaga de ce Bucurestiul era numit pe vremuri Micul Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa externa Romania presedintie UE , #presedinte PSD