Comisia de constitutionalitate din Senat sustine existenta unui conflict intre Parchet si Parlament pe protocoale

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 14:33
3844 citiri
Comisia de constitutionalitate din Senat sustine existenta unui conflict intre Parchet si Parlament pe protocoale
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Senatorii PSD-ALDE din Comisia de constitutionalitate au votat, luni, un punct de vedere care sustine existenta unui conflict intre Ministerul Public si Parlament, conflict sesizat la CCR de Camera Deputatilor, in legatura cu protocoalele semnate cu SRI.

Au existat doua opinii contradictorii, insa a fost adoptata cea sustinuta de senatorii majoritatii PSD-ALDE.

"Cerem Curtii Constitutionale sa constate existenta acestui conflict care anuleaza abuziv functia legislativa a Parlamentului, sa il solutioneze si sa oblige cele doua organe ale statului, semnatare ale celor doua protocoale sa le anuleze si sa faca publice orice alte asemenea documente la care a fost sau mai este inca parte", se arata in concluzia punctului de vedere adoptat astazi.

Comisia de constitutionalitate a Senatului este condusa de senatorul USR George Dirca, insa cei mai multi membri sunt ai Puterii - 5 de la PSD si 2 de la ALDE -, la acestia adaugandu-se 2 senatori de la PNL, 1 senator UDMR si 1 de la USR.

Contactat de Ziare.com, George Dirca, presedintele comisiei pentru constitutionalitate, ne-a explicat cum s-a votat azi si ce urmeaza.

"Noi am fost mandatati de Biroul Permanent sa adoptam un punct de vedere privind cererea presedintelui Camerei Deputatilor (Liviu Dragnea - n.red.), exprimata prin vicepresedintele Florin Iordache, prin care sesiza acel conflict de natura constitutionala. Este vorba despre acele protocoale prin care ei considera ca s-a adaugat la lege si, in acest fel, Parchetul de pe langa ICCJ si Ministerul Public s-au substituit calitatii de legiuitor.

Eu am prezentat un punct de vedere avand la baza practica Inaltei Curti, dar si cele mai recente decizii ale instantelor, care considera ca aceste protocoale nu sunt acte administrative, pentru ca ele nu produc efecte fata de terti, si atunci nu putem vorbi de un act administrativ sau de un document care adauga la lege, ci e doar in interpretarea legii, adica vine cu anumite clarificari (cum, exact, trebuie sa procedeze aceste institutii).

In schimb, dumnealor au venit cu un punct de vedere contrar. Este aceeasi retorica pe care o propaga in spatiul public, nu e nimic nou", ne-a declarat senatorul George Dirca.

Intrebat pe ce s-a intemeiat punctul de vedere al majoritatii, presedintele comisiei a raspuns: "Pe solicitarea pe care au facut-o si pe povestea pe care o tot prezinta in spatiul public; nu au ceva temeinic la baza".

"Bineinteles ca punctul lor de vedere s-a impus, a fost adoptat prin vot, iar al meu face opinie separata", a adaugat acesta.

Intrebat cum au votat membrii comisiei, George Dirca a precizat: "Eu am fost singur".

"Au venit 6 membri la aceasta sedinta, deci am fost in cvorum. Au venit cei de la PSD si ALDE. Cei de la UDMR si PNL n-au ajuns la lucrarile comisiei. Eu am fost singurul care a votat impotriva raportului, cei de la PSD-ALDE au votat pentru punctul lor de vedere. El merge la Biroul Permanent, care il trimite la Curtea Constitutionala.

Ce am reusit de cand am preluat presedintia comisiei este sa se duca la Biroul Permanent ambele puncte de vedere, pana acum nu se intampla asa. Prin urmare, eu transmit mai departe ambele puncte de vedere. Au fost disensiuni si in acest sens, dar vad ca fata de saptamana trecuta, acum au acceptat.

Mai departe, insa, Biroul Permanent nu transmite ambele puncte de vedere catre CCR, doar pe cel care va fi adoptat. Iar in Biroul Permanent PSD-ALDE au, de asemenea, majoritate", ne-a precizat senatorul USR.

Intrebat care este scopul acestui demers, George Dirca a precizat: "Ideea e ca Liviu Dragnea incearca pe mai multe cai sa scape. Pe de o parte, a fost acel conflict cu completul de 5 judecatori, acum ataca protocoalele, ataca si in contencios la Curte... E foarte concentrat pe asta".

A doua zi dupa referendumul pentru familie, pe 8 octombrie, CCR a fost sesizata de catre conducerea Camerei Deputatilor cu o "cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti, pe de alta parte" cu privire la protocoalele incheiate cu SRI in 2009 si 2016.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, care are mai multe dosare deschise de DNA, a refuzat sa isi asume responsabilitatea, pasandu-i-o vicepresedintelui Florin Iordache.

Citeste mai multe despre:

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#comisie constitutionalitate CCR protocoale Dragnea , #presedinte PSD
Comentarii