Cristian Pirvulescu: In Romania se aplica modelul rusesc, e un succes al campaniei lui Putin pentru destabilizarea UE

Sambata, 17 Februarie 2018, ora 10:36
8669 citiri
Cristian Pirvulescu: In Romania se aplica modelul rusesc, e un succes al campaniei lui Putin pentru destabilizarea UE
Foto: Arhiva Hepta

PSD aplica in Romania modelul de origine rusa care include atacurile la adresa statului de drept, independentei justitiei si organizatiilor neguvernamentale. Este un succes indirect al campaniei duse de Vladimir Putin pentru destabilizarea UE pe flancul sud-estic, spune analistul politic Cristian Pirvulescu.

Dupa victoria in alegerile din 2016, majoritatea PSD-ALDE a adoptat o strategie de PR extrem de agresiva, abuzand de comisii de ancheta in Parlament si orchestrand numeroase scandaluri politico-mediatice cu DNA pe post de tinta principala.

Zilele aceastea, Liviu Dragnea a cerut infiintarea unei noi comisii parlamentare de ancheta, de data aceasta pentru SPP, cu toate ca precedentele au esuat lamentabil, in ciuda vanzolelii si destabilizarii unor institutii.

Care este rolul acestor atacuri si scandaluri alimentate non-stop de majoritatea PSD-ALDE cu sprijinul televiziunilor de casa?

"Comisiile de ancheta au efectul de a influenta opinia publica, acesta este si rolul pe care il joaca, ele juridic vorbind nu au niciun fel de valoare, dar la nivelul comunicarii politice, da", a explicat pentru Ziare.com prof.univ. Cristian Pirvulescu, presedintele de onoare al Asociatiei Pro Democratia.

"In primul rand, ele intaresc si cresc sprijinul pentru aceasta tendinta iliberala care este din ce in ce mai importanta in Romania. Este evident ca un model rasaritean este extins si in Romania in momentul de fata. Spun rasaritean, dar il vedem si in Ungaria, in Polonia sau in Turcia. Insa ca origine il gasim in Rusia.

Acest model este foarte clar: atacul impotriva statului de drept, a independentei justitiei, a organizatiilor neguvernamentale si campaniile impotriva lui Soros sau in cazul Turciei impotriva lui Gulen. Este acelasi model.

As mai adauga la cele doua state despre care am vorbit - Ungaria si Polonia - si Israel, pentru ca si acolo vedem o tendinta asemanatoare, care urmareste acelasi lucru: acopera scandalurile de coruptie.

In Israel, scandalurile privind coruptia familiei Netanyahu. Viktor Orban a ales aceasta linie pentru ca incerca sa faca depasite acuzele de coruptie care il vizau. In Polonia, situatia e mai complicata. Acolo nu e vorba atat de mult de coruptie, cat despre o viziune profund anti-germana a unei parti a elitei politice, dar si a societatii poloneze", a adaugat Cristian Pirvulescu.

Intrebat daca aceasta strategie politica aplicata de PSD are succes in Romania, Cristian Pirvulescu a raspuns: "Cred ca are".

"Spun asta pentru ca vedem semnele, precum si faptul ca ei reusesc astfel sa imparta societatea intre pro-occidentali si anti-occidentali. Din punctul meu de vedere, exact asta este si ceea ce incearca sa faca Putin in toate tarile din zona. Este un succes indirect al campaniei sale de destabilizare a UE pe flancul sud-estic", a punctat acesta.

Un mic obstacol - presedintele Iohannis

Totusi, e greu de spus acum daca modelul rusesc va duce si la o victorie in alegerile din Romania.

"Mi-e greu sa va spun daca vor avea castig de cauza sau nu, depinde de foarte multe lucruri. In primul rand de anul 2018, dar exista o posibilitate sa reuseasca. Insa eu cred ca pentru asta trebuie sa depaseasca un mic obstacol si anume opozitia presedintelui Iohannis. Cum? Nu stiu. Poate suspendandu-l si reusind cu un referendum de demitere sa il inlature", a adaugat politologul.

Dar unde e opozitia facuta de Opozitie?

"E o buna intrebare", a raspuns Cristian Pirvulescu.

"Dvs observati sa existe o opozitie coerenta? Opozitia este foarte apropiata valoric de majoritate in ceea ce priveste lupta anticoruptie din motive usor de inteles: Coruptia nu este un fenomen legat de o formatiune politica sau alta, ci generalizat la nivelul clasei politice. Va aduc aminte ca atacurile impotriva DNA sunt facute si de lideri liberali, nu numai de lideri ai majoritatii actuale", a mai comentat acesta.

Intrebat daca nu cumva sunt semne ca poporul a obosit si nu mai marseaza la ideea de lupta anticoruptie, prof. Pirvulescu a replicat: "Dar nu stiu daca a marsat vreodata...".

"Eu cred ca poporul a fost intotdeauna impartit din acest punct de vedere si ca Romania e o tara balcanica, in care coruptia este tolerata mai bine decat in tarile protestante din nordul Europei, ca sa va dau un reper de comparatie.

In trei generatii am putea sa schimbam lucrurile. Adica in 60 de ani. N-au trecut decat 30, deci mai avem de asteptat", a conchis Cristian Pirvulescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#comisii ancheta, #atacuri DNA PSD, #Putin Romania Ungaria , #presedinte PSD