Cristian Pirvulescu: Mesajele lui Timmermans au fost foarte clare. Discursul paralel al liderilor Puterii arata ca sunt decisi sa mearga pana la capat

Sambata, 03 Martie 2018, ora 22:00
17624 citiri
Cristian Pirvulescu: Mesajele lui Timmermans au fost foarte clare. Discursul paralel al liderilor Puterii arata ca sunt decisi sa mearga pana la capat
Foto: Arhiva Hepta

Declaratiile si atitudinile manifestate de liderii Puterii de la Bucuresti dupa vizita lui Frans Timmermans arata ca acestia sunt decisi sa mearga pana la capat, drepturile omului si independenta justitiei urmand sa fie sacrificate in numele asa zisei suveranitati nationale, avertizeaza politologul Cristian Pirvulescu.

"Vizita lui Frans Timmermans la Bucuresti se inscrie intr-un efort al Comisiei Europene de a transmite autoritatilor, dar si societatii, ingrijorarile pe care le are privind evolutia statului de drept in Romania. Dl Timmermans a reiterat ingrijorarile care fusesera si saptamana trecuta subliniate de dl Juncker in limbajul politicos si diplomatic al Comisiei, dar cat se poate de clar.

Faptul ca dl Timmermans s-a intalnit cu presedintele Inaltei Curti si cu sefa DNA dovedeste foarte clar directia mesajului sau. Discursul paralel al Puterii, care a aparut ulterior, face parte dintr-un context. Nu-i nimic de mirare tot ceea ce s-a intamplat, ar fi fost surprinzator sa fie altfel. Poate ca ar fi putut fi atacuri mai dure impotriva dl Timmermans. Nu este exclus ca ele sa apara, asa cum s-a intamplat in cazul doamnei Gomes", a declarat pentru Ziare.com prof. Cristian Pirvulescu.

Romania, pe urmele Poloniei

Acesta a subliniat ca Romania risca activarea art. 7 din Tratat, la fel ca si Polonia, iar in cazul nostru lucrurile vor merge chiar mai repede.

"Inainte chiar de a veni in Romania, Frans Timmermans a spus cat se poate de clar ca nu va ezita sa ceara activarea art. 7 din Tratat privind suspendarea Romaniei, daca Romania nu va urma niste pasi. (...) In cazul Romaniei, activarea art. 7 din Tratat va fi mult mai rapida decat in cazul Poloniei, pentru ca exista MCV.

Cred ca deja de cateva saptamani exista si un mesaj particular pentru Romania: Legatura care se face intre Schengen si MCV, legatura care nu exista oficial (...). Dar este o naivitate sa credem ca, in conditiile in care justitia este supusa unui atac fara precedent in ultimii 14 ani, se va modifica situatia in Romania. Este imposibil (si imi aleg cu mare atentie cuvintele) ca cei care guverneaza Romania in momentul de fata si care isi urmaresc obiectivul sa schimbe directia, de aici si discursul paralel", a mai comentat Cristian Pirvulescu.

Citeste mai multe despre: Eurodeputatii au aprobat procedura de sanctionare a Poloniei in baza Articolului 7

Cristian Pirvulescu spune ca in Romania asistam la ora actuala la aceeasi "degradare a spatiului public ca in Polonia, Ungaria, Slovacia (unde jurnalistii de investigatie sunt asasinati), mergand pe modelul iliberal standard, reprezentat de Rusia si de Turcia".

"Va dau doar cateva exemple: E vorba de legea anti-ONG din 2012, din Rusia, care este reprodusa si inrautatita in varianta romana a lui Serban Nicolae, pentru care Comisia de la Venetia a venit in Romania in urma cu doua saptamani, si este vorba despre preluarea din retorica erdoganista a termenului de stat paralel, exact cu aceleasi semnificatii pe care le avea in cazul lui Erdogan, cand lupta justitiei turcesti impotriva coruptiei reprezenta de regimul presedintelui a fost transformata intr-o conspiratie, nu a lui Soros, ci a lui Gullen (....)

Credeti ca acesti inchizitori se vor opri? Nu, mai ales ca au reusit sa mobilizeze o parte din societatea romaneasca. Vor continua pe aceeasi linie, iar discursul paralel arata determinarea in a merge pana la capat", a mai afirmat politologul.

Idei de secol XX, care au precedat fascismul

Intrebat de ce a reluat Liviu Dragnea chiar in ziua vizitei lui Timmermans subiectul referendumului declansat de Coalitia pentru Familie privind revizuirea Constitutiei, Cristian Pirvulescu a raspuns: "Asa cum am mai spus si altadata, eu n-am niciun fel de indoiala ca suspendarea presedintelui si referendumul pentru familie se vor desfasura in acelasi timp, tocmai in incercarea de a pune presiune, dar impotriva oricaror recomandari ale Comisiei de la Venetia de a nu se amesteca lucrurile".

"Este vorba in acest caz despre retorica suveranitatii nationale care se manifesta prin vot (chiar daca votul e dat de 39% dintre cei inscrisi pe listele electorale, iar cei care au votat majoritatea sunt 18% din totalul populatiei Romaniei...) Ei, cei 18%, minoritatea activa, au dreptul sa schimbe istoria Romaniei. Nu vreau sa ii acuz pe votanti, ei au votat dupa propriile lor rationamente, care nu au nicio legatura cu ceea ce se intampla acum, dar sunt utilizati si instrumentalizati in acest razboi politic.

Este foarte grav ce se afirma, si e foarte bine sa le explicam celor care mai au urechi sa auda: Aceasta idee, ca suveranitatea nationala este superioara drepturilor omului si statului de drept, este o idee de secol XIX, care in prima jumatate a secolului XX a justificat fascismul si national-socialismul (...).

Rolul statului de drept este sa asigure linia permanenta, directia in favoarea unei societati democratice, iar pentru asta, apararea drepturilor omului si independenta justitiei sunt esentiale. Or, in Romania, in momentul de fata, drepturile omului si independenta justitiei urmeaza sa fie sacrificate in numele asa zisei suveranitati nationale exprimate prin vot", a subliniat acesta.

Romania e o tara fragila

In opinia lui Cristian Pirvulescu, Romania se afla acum "intr-o situatie grava".

"Mai mult decat atat, in acest moment suntem in fata unei alegeri cum Romania n-a mai avut de facut, probabil, din perioada interbelica, cand a incercat propriile structuri de alianta - Mica Intelegere si Antanta Balcanica. Noi stim ca acele incercari au fost niste esecuri. Astazi vedem cum politicienii romani vor sa se orienteze catre 'Mica Intelegere anti-europeana' - Grupul de la Visegrad, ceea ce inseamna ca Romania se decupleaza de la drumul sau european, pro-occidental.

Si asta se intampla pentru a justifica si pentru a intari in planul politicii externe aceste orientari anti-justitie - limitarea independentei si preluarea controlului asupra ei - si pentru a proteja niste oameni politici. Sunt oameni politici care pentru protejarea intereselor lor sacrifica interesele Romaniei", subliniaza Cristian Pirvulescu.

In context, acesta a reamintit declaratia facuta de Liviu Dragnea in urma cu mai bine de un an la un post elvetian de radio, cand liderul PSD spunea sa terminam cu teme precum coruptia sau Rusia.

Citeste mai multe despre: Dovada ca Dragnea a spus ca lupta anticoruptie e "bullshit". Jurnalistul elvetian a postat pe Facebook inregistrarea

"Dl Dragnea se intorcea atunci din SUA plin de speranta ca Statele Unite isi vor schimba pozitia fata de Romania si ca lupta impotriva coruptiei va deveni o prostie. Nu s-a intamplat asa pentru ca tarile puternice au institutii reziliente si o societate care poate sa se opuna tendintelor autoritare.

Romania e o tara fragila. Avem o societate usor de manipulat, istoric fracturata pe diferite criterii si oamenii astia profita, incercand sa creeze o baza de sustinere care functioneaza numai in conditiile in care prezenta la vot si interesul fata de politica este scazut. Si atunci ei vor sa genereze aceasta stare de refuz, care ii va mentine la putere multa vreme", a adaugat acesta.

Intrebat daca partenerii europeni ne pot ajuta in vreun fel, Cristian Pirvulescu a raspuns: "Uniunea Europeana nu poate sa faca nimic, numai romanii pot sa faca ceva".

"Exista o alternativa societala. Protestele care au avut loc arata ca exista o parte a societatii, activa, care nu este de acord cu ce se intampla. De aceea, situatia nu este transata inca si mesajul lui Frans Timmermans nu a mers doar catre politicieni, ci si catre societate. Iar societatea il va percepe. Cei care inteleg vor reactiona.

Pe de alta parte, ati vazut cat de bine cunoaste dl Timmermans situatia presei din Romania, pentru ca atunci cand i s-a pus o intrebare din partea unei anumite televiziuni a avertizat ca va fi foarte atent cand raspunde pentru ca nu cumva sa fie rastalmacit de acea televiziune, comunicand astfel ca stie ca acea televiziune (Antena3, n.red.) joaca un rol manipulator pentru opinia publica din Romania (...)

Vorbim despre mijloace de manipulare care nu se folosesc doar in Romania si care sunt foarte sofisticate. In Romania sunt victime si mai clare pentru ca sunt reluate teme din epoca Ceausescu, centrate pe suveranitatea nationala, Burebista, Decebal, domnitori etc. Domnul Dragnea vine pe aceasta filiera, de la Burebista, trecand prin Mihai Viteazu, regele Carol si Nicolae Ceausescu", a mai comentat ironic Cristian Pirvulescu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Timmermans vizita Bucuresti justitie , #presedinte PSD