Criza din PSD: Social-democratii s-au prabusit in sondaje. Firea vorbeste despre o posibila "sinucidere politica"

Luni, 05 Martie 2018, ora 15:53
55573 citiri
Criza din PSD: Social-democratii s-au prabusit in sondaje. Firea vorbeste despre o posibila "sinucidere politica"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Elefantul de la Congresul PSD va fi prabusirea inregistrata de partid in sondajele de opinie. Multi comentatori au observat ca ultima analiza in ce priveste optiunea de vot a fost publicata in luna decembrie cu date culese cu o luna in urma.

De atunci, tacere, iar intre timp, social-democratii condusi de Liviu Dragnea si-au mai dat jos un guvern, cel condus de Mihai Tudose, au votat modificarea Legilor Justitiei si au declansat Revolutia Fiscala.

"Am scazut mult. Foarte mult", a declarat pentru Ziare.com o sursa apropiata de PSD. "Nu ne-au convenit cifrele (pentru luna ianuarie - n.red.) si conducerea a cerut sa se faca inca un sondaj cu un esantion mai mare si interviuri pe teren ca sa avem imaginea exacta", a declarat aceeasi sursa pentru Ziare.com.

Liviu Dragnea in luna ianuarie avea o popularitate de 10%, venind de la 15%, conform datelor publicate de IMAS in luna noiembrie. A pierdut o treime din sustinerea publica pe parcursul a 100 de zile, exact perioada in care a impus Revolutia Fiscala si a declansat atacul la adresa sistemului de justitie.

Ludovic Orban, la capitolul popularitate, e frate cu Liviu Dragnea, avand si el aceeasi cota.

Ca sa existe un termen de comparatie, fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, dupa traiectoria politica dezamagitoare de dupa terminarea mandatului si asocierea directa cu Elena Udrea, un politician condamnat penal pentru fapte de coruptie in prima instanta, are o cota de popularitate de 14%.

Ziare.com nu a intrat in posesia unor date privind sustinerea publica a lui Calin Popescu Tariceanu, Kelemen Hunor sau cea a presedintelui Romaniei Klaus Iohannis.

"Increderea in liderii partidelor principale (PSD si PNL) e mica, practic la cote de avarie. Un semnal grav, intrucat acest lucru le limiteaza atractivitatea si scade coeziunea dintre electoratul partidului respectiv si partidul propriu-zis", a declarat socilogul Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

PSD, un partid pe tobogan

Daca in luna octombrie 2017, PSD era prezentat ca avand o intentie de vot cotata la 46% din optiunile electoratului, in luna ianuarie, partidul condus de Liviu Dragnea a ajuns la un incredibil 32%, pierzand 14 puncte intr-o perioada de o suta de zile.

"Incepand cu noiembrie, pierdem peste trei procente in fiecare luna", a declarat persoana care a dorit sa-si protejeze identitatea, alarmata de situatia formatiunii de guvernamant.

In acelasi interval octombrie - ianuarie, USR si-a dublat numarul de votanti, de la cinci procente, acum conteaza pe 10% dintre alegatori, ceea ce arata ca actiunile lor din Parlament din perioada Comisiei Iordache au fost apreciate de public, iar formatiunea a depasit criza generata de demisia lui Nicusor Dan, fostul lider USR. Amintim ca acest partid a castigat la alegerile din decembrie 2016 opt procente din numarul total de voturi exprimate.

La PNL, in perioada octombrie - ianuarie, nu s-a intamplat mare lucru, formatiunea liberala e cotata la 22% din intentia de vot, conform sursei citate, datele publice in perioada noiembrie, decembrie arata ca liberalii avea o sustinere intre 23 si 29 la suta.

Se poate spune ca sub presedintia lui Ludovic Orban, PNL stagneaza si nu reuseste sa-i atraga pe nemultumitii guvernarii PSD-ALDE. Situatia s-ar putea schimba dupa decizia definitiva de achitare a liderului liberal in scandalul bani pentru campania electorala.

Ziare.com nu a intrat in posesia unor date ce privesc formatiunile PMP si UDMR. Formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu are 12% intentie de vot, conform acelorasi surse, in luna noiembrie fiind cotata la 13%.

"N-as comenta mult privind intentia de vot la partide, intrucat nu mi-e clar care e totalul din care se face raportarea. Nu cred ca toata lumea are o optiune de vot, intrucat partidele lipsa nu pot cumula cele 24% care absenteaza de la PSD, ALDE, USR si PNL (in suma acestea au 76%). Dar remarc faptul ca spre deosebire de alegerile parlamentare din 2016, unde suma PNL+USR era cu 17,5% mai mica decat totalul voturilor castigate de PSD (29% vs 46,5%), acum e egalitate (PSD - 32%, PNL+USR - 32%). Ca erodare a social-democratilor, prin comparatie cu alte guvernari PSD, ce vedem e absolut uluitor", a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru ziare.com.

Liviu Dragnea, intre ciocan si nicovala

"Partidul e in pragul unei sinucideri politice", a declarat Gabriela Firea, luni, inainte de a intra la sedinta Comitetului National Executiv al partidului, aratandu-se nemultumita de colaborarea dintre ea, ca primar, si directorii si secretarii de stat din Executiv.

Gabriela Firea a vorbit despre relatia proasta pe care o are cu Guvernul Romaniei, anuntand faptul ca PSD e intr-o mare criza - Foto: Hepta.ro

Liviu Dragnea s-a aratat uimit de declaratia doamnei Gabriela Firea, fiind deranjat de cuvintele tari folosite si a intrebat reporterii daca a zis asa ceva cu adevarat, dar a fost de acord cu criticile primarului Capitalei vizavi de relatia administratiei locale a Bucurestiului cu oamenii din Guvern.

Actualul lider al partidului va supravietui congresului pentru ca multi alesi din PSD se tem mai mult de aparitia unei noi crize si de posibilitatea dramatica de a pierde guvernarea decat de dezastrul generat de Liviu Dragnea in ce priveste relatia cu alegatorii.

Un presedinte care se afla cu cota de popularitate la o treime in comparatie cu intentia de vot a partidului (10% in comparatie cu 32%) e un lider consumat, care nu mai poate fi un pariu pentru viitor.

Liviu Dragnea trebuie sa faca fata presiunii grupului radical antieuropean si pro-rus reprezentat de Codrin Stefanescu, Liviu Plesoianu, Serban Nicolae, care cer accesul la functii de conducere in PSD, dar si grupului moderat din partid reprezentat de Niculae Badalau, Mihai Tudose, Marian Oprisan, Adrian Tutuianu.

Niculae Badalau, una dintre tintele lui Liviu Dragnea la congresul de sambata, spune ca e nevoie de mai multa democratie in partid - Foto: Hepta.ro

"Fac parte dintr-un singur grup, grupul PSD. Nu am nicio echipa care ma sustine in interiorul partidului. Problema PSD este cea a alegerilor din 2019. Exista democratie in interiorul partidului, dar e loc de mai bine", a declarat senatorul Niculae Badalau, la intrarea in sedinta CEx, in fata reporterilor.

"Am discutat cu domnul presedinte Liviu Dragnea. Nu i-am cerut sustinerea pentru a ramane presedinte executiv al partidului. Puterea mea e cea de acasa", a mai adaugat Niculae Badalau, facand referire la faptul ca inca mai controleaza fieful PSD din Giurgiu, acolo unde a fost presedinte al Consiliului Judetean.

Aceasta e cea mai grea saptamana pentru principalul partid de guvernamant de la castigarea alegerilor din decembrie 2016. Ramane de vazut daca seria de conflicte si confruntari din culise va rabufni la congresul anuntat pentru sfarsitul saptamanii sau liderii social-democrati vor reusi sa mascheze framantarile din interiorul PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea Congres PSD, #sondaje opinie PSD, #PSD scade sondaje, #Dragnea criza PSD , #presedinte PSD