De ce a ramas PSD cel mai mare si mai puternic partid din ultimii 30 de ani si cum poate pierde puterea? Interviu cu Dumitru Bortun

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 12:15
31594 citiri
De ce a ramas PSD cel mai mare si mai puternic partid din ultimii 30 de ani si cum poate pierde puterea? Interviu cu Dumitru Bortun
Foto: Arhiva PSD

"Sub Dragnea si ai lui, romanii se intorc, fara voia lor, la experienta din timpul national-comunismului, se intorc la ceausism", spune prof.univ.dr. Dumitru Bortun, adaugand ca pentru partidele social-democrate din UE este de neinteles o astfel de politica, motiv pentru care Viorica Dancila a si fost luata la intrebari in Parlamentul European.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dumitru Bortun explica de ce a ramas PSD atatia ani cel mai mare si mai puternic partid din Romania: pentru ca functioneaza pe baza de clientelism, pe "setea de putere si lacomia cinica a unora si pe obsesia foloaselor necuvenite a altora", intr-o societate in care, in absenta moralei crestine, "folosul necuvenit este considerat o distinctie, nu un motiv de rusine si de oprobriu public".

In plus, "aproape toata legislatia actuala deserveste sistemul clientelar, care este mult mai larg decat PSD", protejand sistemul de partide existent si facand aproape imposibila intrarea in Parlament a unor formatiuni politice noi.

Pe de alta parte, noi ne laudam ca nu avem partide extremiste, dar acest lucru se intampla doar "fiindca ideile si actiunile unor astfel de partide sunt preluate de PSD", explica Dumitru Bortun, presedintele Juriului de Onoare al Asociatiei Romane de Relatii Publice.

"Este nevoie de aparitia unei alte clase politice, una moderna, iar asta nu se poate intampla decat in contextul unor actiuni concertate ale fortelor progresiste, care militeaza pentru o Romanie noua, iar nu pentru mentinerea celei pe care o stim", subliniaza Dumitru Bortun in interviul acordat Ziare.com.

Cum a reusit PSD sa ramana cel mai mare si mai important partid al Romaniei timp de aproape 30 de ani? Pe ce principii functioneaza?

Actualul Partid Social Democrat (PSD) este mostenitorul Partidului Democratiei Sociale din Romania (PDSR), care a aparut prin ruperea Frontului Salvarii Nationale (FSN), nascut in timpul evenimentelor dramatice de la sfarsitul anului 1989 (pentru unii, evenimente glorioase, pentru altii - evenimente tragice).

La randul sau, FSN a fost infiintat de unii membri ai suprastructurii politice si administrative din perioada regimului comunist (numita de Milovan Djilas "noua clasa", de Mihail Voslenski "nomenklatura", iar de Nicolae Ceausescu "activul de partid si de stat"), carora li s-au adaugat cativa idealisti sinceri, care visau la o societate democratica, bazata pe principiile si valorile modernitatii, precum si numerosi profitori marunti, care mirosisera oportunitatea de a se urca in trenul istoriei pentru a ajunge la destinatiile dorite de ei - faima, prestigiu, putere sau bani, mai ales bani (ma refer la cei pe care Ion Iliescu ii va numi, peste cativa ani, "fripturisti").

Principiul de functionare a PSD este clientelismul: "Tu faci servicii partidului, iar partidul te protejeaza: te ajuta, te sprijina, te promoveaza!".

Formele de protectie merg de la simpla tolerare (de pilda, ti se tolereaza afacerile, dupa regula mafiota a taxei de protectie, sau nu esti schimbat din functia de conducere pe care o detii) pana la acordarea de favoruri si privilegii (acordarea de contracte in urma unor licitatii trucate, accesul la canalele de scurgere a banului public in folos personal, privatizarea unor parti ale domeniului public, salvarea de la condamnari penale sau de la executarea pedepselor).

Care este profilul social-democratului roman cu carnet de partid si care este profilul sustinatorului/votantului PSD?

In cazul PSD, profilul membrului de partid este complementar cu profilul sustinatorului si/sau votantului. Pe ce se bazeaza relatia clientelara dintre o structura de putere si clientii sai? Pe setea de putere si lacomia cinica a unora si pe obsesia foloaselor necuvenite a altora. Traim intr-o societate in care folosul necuvenit este considerat o distinctie, nu un motiv de rusine si de oprobriu public.

Exista intregi categorii socio-profesionale in care obtinerea de foloase necuvenite e resimtita de individ ca o datorie - atat fata de familie, cat si fata de sine; folosul necuvenit este o sursa a respectului de sine, o pricina de mandrie.

Iata de ce au existat atatea discutii in jurul "abuzului in serviciu": cei care au sustinut dezincriminarea acestei infractiuni sau reducerea drastica a limitei prevazute de lege reprezinta o importanta parte a societatii romanesti, care formeaza o masa critica. Asa se explica, sociologic, marea toleranta la coruptie - in fond, la hotie: "Lasa-i sa fure, dar sa lase ceva in urma lor!"; "Si ce daca fura? Dumneata n-ai furat niciodata?".

Firul care ii leaga pe decidenti de executanti, pe membrii partidului de simpatizantii acestuia este lacomia zoologica, necenzurata cultural. Terenul pe care se instaureaza clientelismul este absenta moralei crestine, absenta care este un fenomen de masa - o gasim si la taranul care fura de pe camp si se lasa platit ca sa voteze intr-un anumit fel, si la preotul care cere bani pentru serviciile religioase (pacat denumit in Biblie "simonie"), si la angajatul cu studii superioare din corporatii.

Conform unui studiu realizat de Result Development (2014) pe 1.616 angajati cu studii superioare din toata tara, cu varste intre 20 si 50 de ani, 86,99% dintre respondenti considerau ca "O persoana cinstita are multe de pierdut in ziua de azi"; 86,68% credeau ca "Pentru a avea succes in relatiile cu ceilalti, trebuie sa le spui ceea ce vor sa auda", iar 82,07% ca "Normele si regulile nu au o stransa legatura cu viata practica de zi cu zi".

Cum ar trebui sa arate un partid social-democrat modern? Cum arata un astfel de partid in tarile membre ale UE care nu au cunoscut comunismul?

Miscarea socialista a aparut in epoca moderna, fiind strans legata de civilizatia industriala, pe care multi istorici si filosofi ai istoriei au denumit-o "oranduirea capitalista". (...) Karl Marx a descoperit ca principala contradictie a acestui tip de societate este contradictia dintre munca si capital, din care izvorasc toate celelalte contradictii ale sale: economice, sociale, politice si ideologice.

Cei doi termeni ai relatiei se concretizeaza in doua grupuri mari de oameni: clasa muncitoare si burghezia. Desi se presupun reciproc si depind una de alta, cele doua clase se infrunta: clasa muncitoare isi afirma dorinta de a negocia cat mai favorabil contractul de munca, iar burghezia lupta pentru maximizarea profitului. Cele doua sfere de interese sunt reprezentate in plan politic de partidele de stanga si, respectiv, de partidele de dreapta - in principal, de cele socialiste si de cele liberale.

Asadar, un partid social-democrat din Occident reprezinta interesele muncii, ale celor care isi castiga existenta prin munca lor - fizica sau intelectuala, interesele angajatilor din toate domeniile.

Vedeti in PSD un astfel de partid? Sub guvernari ale PSD au fost adoptate si actualul Cod Fiscal, si actualul Cod al Muncii, ambele favorabile angajatorilor - in special corporatiilor multinationale. De pe vremea presedintiei lui Mircea Geoana nu am mai vazut o manifestatie organizata de PSD de 1 Mai, care este Ziua Internationala a Muncii, sarbatorita in toata lumea civilizata.

Sub Victor Ponta, PSD a dus la apogeu ploconirea in fata capitalului international, iar sub Liviu Dragnea el a devenit cel mai conservator partid al Romaniei. Sub pretextul revenirii la "demnitatea nationala", la "suveranitate" si la "traditie", actuala conducere a PSD intoarce tara din drumul ei european si o indreapta spre un autohtonism tafnos si o autonomie inepta, imposibil de realizat in epoca globalizarii, care este una a interdependentelor functionale.

Pentru cei care nu inteleg expresia, am sa spun ca in lumea de azi nicio economie nationala nu poate functiona daca nu accepta interdependenta ei cu alte economii nationale si cu economia mondiala; aceasta interdependenta trebuie reglata fin, in favoarea interesului national, dar nu poate fi respinsa - nici in numele unei dependente paguboase, nici in numele unei independente iluzorii, la fel de paguboasa.

La ce duce aceasta iluzie ideologica am vazut pe vremea regimului ceausist: la izolarea tarii si secatuirea bugetului de stat, la frig in locuinte si foamete, la mizerie materiala si morala.

Sub Dragnea si ai lui, romanii se intorc, fara voia lor, la experienta din timpul national-comunismului, se intorc la ceausism. Alianta PSD-ALDE a infiintat un minister "al culturii si identitatii nationale", dar nu mai are bani pentru salariile din invatamant si sanatate; demagogia nationalista merge mana in mana cu masuri sociale populiste, in raspar cu legile obiective ale vietii economice.

In acest contrext, PSD a devenit principalul promotor al referendumului din 6-7 octombrie, referitor la redefinirea familiei in Constitutia Romaniei. Chelului asta ii lipsea, tichie de margaritar!

Pentru partidele social-democrate din Uniunea Europeana este de neinteles o astfel de politica, motiv pentru care au si luat-o la intrebari pe doamna Viorica Dancila cu prilejul ultimei sale vizite la Parlamentul European. Si asta nu pentru ca social-democratii europeni ar fi de partea homosexualilor, ci pentru ca partidele sunt aparatoare si promotoare ale drepturilor omului - atat ale celor fundamentale, cat si ale celor cetatenesti.

Dar pentru multi romani ideea de drepturi ale omului ramane o idee prea abstracta, greu de conceput. Sa nu-i vorbiti unui cap de familie din mediul rural despre egalitatea femeii cu barbatul, ca va izbucni in ras; daca aduceti vorba si despre drepturile copilului, se va enerva de-a binelea. Aceeasi atitudine va avea fata de drepturile minoritatilor sau de primirea in tara a unor refugiati. Cu cine voteaza ei? Cu PSD.

V-am spus aceste lucruri ca sa intelegem cu totii de ce in Romania nu avem partide de extrema-dreapta, cum exista in alte tari europene. Ne laudam cu asta, dar ne laudam degeaba. Nu avem partide extremiste fiindca ideile si actiunile unor astfel de partide sunt preluate de partidul aflat la guvernare.

In ultimii ani, o mare parte a electoratului fostului partid Romania Mare s-a orientat catre PSD. Unii dintre liderii actuali ai acestui partid au fost membri ai PRM. Treptat-treptat, PSD s-a transformat intr-un partid populist si conservator, cu accese reactionare, care continua sa se numeasca, in mod ipocrit si fraudulos, "partid social-democrat".

Cum poate fi redusa puterea asupra institutiilor pe care a reusit sa si-o impuna PSD in timpul regimului Dragnea? Cum ar putea fi reformat PSD?

Doar prin modificarea legislatiei, inclusiv a Constitutiei. Aproape toata legislatia actuala deserveste sistemul clientelar, care este mult mai larg decat PSD. Incepand cu legea finantarii partidelor si cu legea electorala, care protejeaza actualul sistem de partide, adica fac aproape imposibila intrarea in Parlament a unor partide noi, care sa aduca un aer proaspat, un aer curat in principalul for decizional.

Pentru asta, va trebui sa iesim la vot cat mai multi si sa generam, prin aceasta actiune civica, o noua majoritate, favorabila schimbarii.

In lipsa unui astfel de succes al cetateniei active, singura solutie ar fi re-instalarea unui guvern neutru, de tehnicieni, care sa schimbe o mare parte a legilor de care vorbeam. Dar cu o conditie: un astfel de guvern sa aiba o puternica sustinere din partea societatii civile - nu cum s-a intamplat cu Guvernul Ciolos, care a fost atacat din primele zile de partidele politice, fiind blamat de tot felul de indivizi imbatraniti in rele - fie din sistemul politic, fie din sistemul mass-media.

Aceiasi oameni il critica si azi: vezi, Doamne, guvernul de tehnicieni a esuat fiindca nu a reusit sa faca intr-un an ce nu au facut partidele in trei decenii!

Politicienii sunt ingroziti de perspectiva ca niste specialisti adevarati sa arate poporului roman ca "regele e gol".

De ce pare/este Opozitia atat de slaba si de divizata? Cum poate fi reechilibrata scena politica?

Opozitia nu pare, chiar este slaba, iar slabiciunea ei vine si din faptul ca e divizata. Dar nu numai. Ia ganditi-va: ce baza de masa poate avea la noi un partid liberal? Dupa cum am explicat mai sus, un astfel de partid reprezinta, in mod natural, interesele capitalului. Ce capital exista in Romania prin anii '90? Dar mai tarziu? S-a dezvoltat capitalul autohton sau capitalul strain?

Imi veti spune ca am avut, totusi, niste capitalisti, dar va reamintesc ca tot dumneavoastra, jurnalistii, i-ati numit "capitalisti de carton" si pe buna dreptate: ei gestionau niste fonduri atribuite de stat prin intermediul sistemului clientelar de care am mai vorbit.

Mai simplu spus, au dat cep la conducta banului public cu ajutorul unor demnitari si inalti functionari de stat cu care, de altfel, imparteau profiturile.

Cine a vazut filmul lui Alexandru Solomon, "Kapitalism - reteta noastra secreta" (2010), a putut vedea un lucru stupefiant: dintre toti oamenii de afaceri care apar in film, singurul antreprenor real era George Padure, iar acesta intrase in faliment. Toti ceilalti - George Becali, George Copos, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu - erau clientii statului roman.

Or, dintre toate tipurile de capitalism definite de specialisti - oligarhic, de stat, al marilor firme si antreprenorial, doar ultimul are nevoie de institutii si politici liberale, celelalte nu!

Celelalte forme de capitalism vor fi diriguite de un partid al nomenklaturii, cum este PSD. Iata de ce PNL nu a depasit niciodata un rating electoral mai mare de 30%.

Celelalte partide sunt mult prea slabe, ca baza sociala, iar USR este atat de atipic, incat declanseaza la adversarii politici reactii foarte ciudate, si ele atipice: nu e vorba de teama sau de invidie, ci, pur si simplu, de ura. O ura care nu este egalata decat de dispretul pe care membrii USR il manifesta fata de membrii partidelor traditionale.

Asadar, ura contra dispret si dispret contra ura! Aici avem mai mult decat un conflict politic: un conflict cultural.

De ce au esuat noile partide create in ultimii ani, incepand cu Noua Republica si continuand cu Forta Civica, UNPR sau PMP, partide construite in baza unor "retete" cu totul diferite? Ce sanse dati USR si Miscarii Romania Impreuna? Ce ar trebui sa faca pentru a avea succes?

Cred ca exageram daca spunem ca noile partide au esuat; ele sunt forme emergente de viata politica si nu avem de unde sa stim cum vor evolua pe termen mediu si lung. De pilda, nu putem sti ce se va intampla cu PSD si, in cazul in care nu va supravietui perioadei Dragnea, ce se va intampla cu ramasitele sale, cu care dintre partidele evocate de dumneavoastra vor fuziona s.a.m.d.

Inclin sa cred ca viitorul apartine unor partide formate din tineri, cu un discurs complet diferit de al partidelor traditionale, discurs care sa va adresa tinerei generatii, nu celor care au votat pana acum cu PSD, PNL sau PMP.

Imi place din mai multe puncte de vedere Demos, noul partid de stanga al tinerilor scoliti, care stiu despre ce vorbesc - situatie intalnita rar in istoria politica a Romaniei si, oricum, total absenta in Romania postbelica.

Noi n-am avut parte de un partid comunist cu mari personalitati culturale, care sa inspire ideologia partidului si sa-i influenteze politica intr-o directie umanista - asa cum a fost, de pilda, Partidul Comunist Italian. La noi, si putinii intelectuali care au fost antrenati in aparatul de partid si de stat erau mai degraba niste oportunisti decat niste luptatori. In privinta perioadei de dupa 1989, nu are rost sa vorbim...

Demos chiar este un partid de stanga, nu ca PSD. Dar tocmai aici sta vulnerabilitatea lui. Pe de o parte, institutiile aservite PSD ii vor pune bete in roate, fiindca un partid care se pretinde a fi de stanga fara sa fie are tot interesul sa blocheze afirmarea unui autentic partid de stanga: ar vedea toata lumea ca el este mai degraba un partid populist, iar populismul nu e nici de dreapta, nici de stanga.

Pe de alta parte, tensiunile reale din societatea romanesca de azi nu provin din contradictia capital-munca; mai degraba, ele isi au sursa in contradictia local-global. Odata cu intrarea in NATO si aderarea la Uniunea Europeana, romanii au intrat in malaxorul globalizarii si au inceput sa-si puna intrebari legate de suveranitatea nationala si de identitatea nationala: "Cata suveranitate este rezonabil sa cedam?"; "Oare nu ne vom pierde identitatea in urma integrarii in UE?".

Ma tem ca agenda unui partid de stanga nu va fi relevanta pentru actualele generatii de alegatori, oricat de justa ar fi ea. PSD a inteles asta, dar formula lui este depasita.

Pentru a avea succes, un partid nou va trebui sa ofere o formula inedita a integrarii si identitatii, care sa dea raspunsuri satisfacatoare la intrebarile de mai sus.

De unde trebuie sa inceapa readucerea Romaniei la un sistem de valori sanatos, dupa enormitatile inregistrate in ultimii doi ani? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii facem pentru construirea unei clase politice moderne, bazate pe meritocratie, cinste si responsabilitate fata de cetateni?

Cred ca asta este o perspectiva gresita, sa ne propunem "readucerea Romaniei la un sistem de valori sanatos". Cred ca solutiile se gasesc in viitor, nu in trecut. Iar "enormitatile inregistrate in ultimii doi ani" fac parte din procesul de evolutie, de aceea, va trebui sa le depasim inainte, nu inapoi.

Fiindca inapoi nu vom gasi valorile pe care, pe buna dreptate, le-ati invocat: meritocratia sau responsabilitatea fata de cetateni.

In tara asta, oamenii nu au fost niciodata selectati si promovati pentru meritele lor personale, iar responsabilitatea sociala nu a caracterizat niciodata clasa noastra politica - poate cu o singura exceptie: membrii guvernului revolutionar de la 1848. Contractul social a fost incalcat in mod frecvent atat de guvernanti, cat si de guvernati; intre cele doua categorii s-a instaurat, in timp, o neincredere reciproca atat de temeinica, incat va fi extrem de dificil de vindecat.

In cartea sa Republica absenta (1999), Daniel Barbu a dat un diagnostic pe care il consider corect: asa-zisa "clasa politica" de la noi este formata din oameni fara ideologie, deci fara niciun ideal politic, care se simt obligati sa se supuna, pentru o anumita perioada, unui rit ideologic, dar numai pentru a escamota lipsa de legitimitate si pentru a castiga timp in favoarea intereselor economice:

"Puterea lor, ca si abilitatea lor de a o exercita, nu rezida insa in aceasta ideologie, care a constituit mult timp un fel de izvor indepartat de legitimitate istorica. Pentru ca, in afara puterii insesi ca practica birocratica, aceasta clasa dominanta nu a avut si nu are nici un fel de alt ideal".

Ati intuit bine: este nevoie de aparitia unei alte clase politice, una moderna, iar asta nu se poate intampla decat in contextul unor actiuni concertate ale fortelor progresiste, care militeaza pentru o Romanie noua, iar nu pentru mentinerea celei pe care o stim.

Asta presupune existenta unui proiect de societate romaneasca, asupra caruia sa cada de acord majoritatea fortelor progresiste - politice sau nepolitice. In jurul unui astfel de proiect s-ar putea coagula o opozitie viabila, functionala, care sa stopeze actualul curs al tarii, pe care il contesta multi romani, dar si numerosi parteneri externi ai Romaniei.

Vreau sa fiu bine inteles: in opozitia pe care o vad eu pot intra forte politice de orientari diferite, dar care sa aiba un numitor comun: dragostea de tara - dar nu dragostea nostalgica pentru Romania care a fost, nici pentru cea care este, ci pentru Romania care va sa fie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PSD social democratie, #Opozitie unita PSD , #presedinte PSD