De la partidul de maimute la scaunul care te face mai destept

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 14:20
10663 citiri
De la partidul de maimute la scaunul care te face mai destept

Imaginea PSD imi apare astazi ca un urias transatlantic, echipat cu aparatura trasnet de ultima generatie, dar fara busola, si cu comandantul atat de buimacit dupa nesomn, incat nu observa cum se indreapta in viteza spre un urias iceberg.

Pe punte, petrecerea este in toi, orchestra canta valsuri, pasagerii danseaza polci si mazurci, insusi venerabilul comandant se complace in valurile muzicii. Dar nimeni nu simte cum se apropie implacabil mometul izbiturii fatale.

Evident, varful uriasului ghetar se vedea mai demult. Liviu Dragnea a crezut ca poate pune batista peste tambalul societatii civile, ca-i merge sa musamaliazeze nemultumirile protestatarilor sau sa nesocotasca opinia publica, plus glasul unor europarlamentari, chiar din propriul partid.

Multi dintre ei ii atrageau atentia ca devine autocrat, ca marile cheltuieli nu au acoperire, ca imprumuturile vor trebui platite de generatia viitoare, ca programul de guvernare este o lista de masuri populiste si ca investiile sunt neglijate.

Trei guverne, trei tragedii

Dl Dragnea s-a aparat acuzand statul paralel. A crezut ca vocea doamnei Ecaterina Andronescu poate fi strivita, si-a frecat mainile cand a vazut ca poate rascumpara cu promisiuni, functii si posturi constiinta a o parte din cei 27 de semnatari ai scrisorii Firea.

CExN a redus la tacere o parte dintre nemultumiti, dar n-a facut decat sa puna capacul pe oala. Cu capac, oala fierbe mai abitir. Asa imi explic recentele iesiri ale lui Adrian Tutuianu, percepute de public ca o continuare a faimoasei scrisori, Firea-Stanescu-Tutuianu:

"Ne-am comportat ca un partid de maimute. Schimbarea a trei prim-ministri a fost o tragedie pentru partid. Schimbarea unor ministri, o tragedie. Calitatea Guvernului, o tragedie"

Trei tragedii si un singur vinovat: Liviu Dragnea. N-a spus-o in clar domnul Tutuianu, dar se subintelege. Cine a schimbat prim-ministrii dupa bunul plac? Cine a inlocuit ministrii pentru ca asa i-a venit lui pe chelie? In a cui carca poti pune calitatea guvernului, cu premier cu tot?

Te apuca rasul: programul de guvernare se realizeaza, de premier dl Dragnea este incantat, avem cu ce plati salariile daca facem rectificari de buget, doamnna Dancila se lauda cu cifre spectaculoase la Strasbourg, dar ministrii nu sunt buni si trebuie remaniati.

Hai sa fim seriosi! Nu sunt buni ministrii, dar nu pentru asta ii remaniaza jupanu'. Ii remaniaza pentru ca posturile lor au fost promise altora, care le-au negociat ca la talcioc si s-ar fi lepadat de Dragnea, daca acesta nu le promitea ceva in schimb. Parca-i vad pe Catavencu sau pe Dandanache printre noi.

Secretul doamnei Sevil Shhaideh

Iar CExN ce a facut? N-a stiut ca jupanul negociaza functiile si posturile? N-a inteles ca se tocmesc interesele tarii ca la bazar? Sa fim seriosi, a stiut, dar i-a convenit sa taca. Personalitatile cele mai de vaza din partid au dat din cap, in semn de OK.

Cu acest prilej, am aflat in premiera de la dl Tutuianu un secret al CExN, pe care opinia publica nu l-a cunoscut la timpul sau, privind propunerea dnei Sevil Shhaideh ca premier,: "nicaieri in lume nu s-a pomenit sa te duci la presedinte cu un nume de prim-ministru pe care partidul nu-l stie".

Asadar, respectiva propunere, dupa a carei respingere dl Dragnea il ameninta pe presedinte cu suspendarea, argumentand ca dna Shhaideh era sustinuta in unanimitate de partid (si prin partid de popor care votase partidul in majoritate, nu-i asa?), nu era sustinuta in unaniumitate decat de Dragnea singur-singurel.

A spus, i-am spus, mi-a spus, i-am replicat

De la nominalizarea ratata a doamnei Shhaideh, domnul Tutuianu trece la actualul ministru al Economiei, un domn Danut Andrusca, de care n-a auzit multa lume. Domnul Tutuianu insa a auzit si il caracterizeaza printr-un repros adresat liderului PSD Neamt, care se pare ca il propusese la guvernare:

"...si, al doilea, ne vei explica de ce ai nominalizat cel mai idiot ministru care este ministrul Economiei. Acest ministru este atat de prost incat nu poate asculta mai mult de 5 minute cand vorbeste cineva cu el. Si are legatura cu economia urmatoare: a avut o vulcanizare".

Dandu-si probabil seama ca Andrusca este o tinta usoara, dl Tutuianu ataca si o fortareata a partidului, Lia Olguta Vasilescu, guresa aparatoare a lui Liviu Dragnea:

"...I-am zis cam asa, ca face parte din categoria ministrilor care au senzatia ca daca s-au asezat pe un scaun sunt si ei mai destepti".

Mi-a placut metafora, mai ales ca i se potriveste doamnei Olguta ca o manusa, completata cu zicala de pe vremea comunistilor, citata tot de dl Tutuianu: "Fie prostul cat de prost, mintea vine dupa post".

Replica doamnei Olguta la atacurile colegului Tutuianu nu fac decat sa confirme atat faptul ca mintea vine dupa post, cat si celalalt fapt, ca desteptaciunea ti-o da scaunul. Indemnata de post, doamna Olguta i-a servit un raspuns pe masura scaunului. Ia uitati ce zice, printre altele, domnia sa:

"a spus ca a fost o lege promisa de guvernare si nu a aparut. I-am spus ca nu stie ce a votat in Parlament (...) . Mi-a spus ca nu a trecut aceasta lege. Ca ar trebui sa mai primesc sfaturi din cand in cand. I-am replicat ca Legea chiar a trecut si sa fie mai atent ce voteaza data viitoare".

A spus, i-am spus, mi-a spus, i-am replicat. Nu e de mirare ca asemenea minte n-a stiut sa aplice masuri guvernamentale pentru ca toti salariatii sa beneficieze de majorari, inclusiv cei din mediul privat, care produc bunuri si servicii, nu numai bugetarii, unde multi asigura ordinea si aparea, administrarea tarii, gestionarea bunurilor statului - cinste lor - dar sunt si dintre cei care taie frunze la caini non stop.

Da-te jos de pe scaun, ca sa ma asez eu

Bugetarilor e usor sa le maresti salariile, dintr-un condei: te imprumuti si gata. Dar, pentru ca angajatorii sa le mareasca veniturile salaratilor lor, trebuie investitii, proiecte, studii de fezabilitate, licitatii, si multa, foarte multa intelepciune.

In Guevernul nostru este mare penurie de asa ceva, fapt pentru care chiar zilele acestea, europarlamentarul Corina Cretu o mustruluia tovaraseste, ca intre social-democrati, pe colega Viorica Dancila.

Ma indoiesc ca remanierea guvernamentala va schimba ceva din toate acestea. Cu remanierea se elibereaza niste posturi, la care vor veni altii, in baza principiului: da-te tu jos de pe scaun, ca sa ma asez eu. N-am niciun motiv sa cred ca scaunele ii vor face pe cei care vin mai destepti decat cei care pleaca.

Intre timp, datoriile statului cresc, inflatia urca, puterea de cumparare scade, iar icebergul sta neclintit in drumul nostru, gata sa izbeasca din plin Titanicul, aflat sub comanda lui Liviu Dragnea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Adrian Tutuianu partid maimute, #Lia Olguta Vasilescu Legea salarizarii, #Catalin Ivan europarlamentar, #Corina Cetu critica guvern, #Ecaterina Andronescu scrisoare PSD, #Gabriela Firea scrisoare PSD , #presedinte PSD