Dragnea anunta anularea "protocoalelor nenorocite" anul asta: Pentru mine, ideea amnistiei nu e o iluzie juridica

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 09 Septembrie 2018, ora 21:39
13546 citiri
Dragnea anunta anularea "protocoalelor nenorocite" anul asta: Pentru mine, ideea amnistiei nu e o iluzie juridica
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat duminica seara ca vrea sa adopte prin ordonanta de urgenta anularea protocoalelor semnate intre SRI si Ministerul Public, adica amnistia, pana la sfarsitul anului.

Seful PSD a mai anuntat si ca in aceasta sesiune parlamentara vrea sa fie adoptate Legile Securitatii Nationale.

Dragnea a spus ca aceste chestiuni, precum si mai multe masuri din programul de guvernare, au dus la atacurile asupra PSD a celor "nervosi" pe lucrurile pe care le face partidul de guvernamant.

Seful PSD a anuntat ca luna aceasta va avea loc si o remaniere a Guvernului, a anuntat ca nu cedeaza pana cand nu e rechemat George Maior din functia de ambasador al Romaniei in SUA si ca referendumul pentru familie va avea loc pe 7 octombrie.

In ce priveste situatia cu Gabriela Firea, Dragnea a fost foarte scurt, anuntand ca situatia ei se va decide in CExN. Cat despre proteste, Dragnea a lansat un scenariu conform caruia persoane organizate paramilitar au fost platite din afara tarii pentru a da o lovitura de stat.

Liviu Dragnea a fost invitat la emisiunea Subiectiv de la Antena 3. Iata principalele declaratii:

Cum va explicati multitudinea de declaratii din ultima perioada?

"Vreau sa definim putin cadrul si situatia in care ne aflam si de ce se intampla asta. Imediat dupa alegerile din 2016, PSD a inceput sa fie atacat violent si continuu, in structura de partid, in teritoriu, la nivelul Guvernului, indiferent care a fost guvernul in aceasta perioada. Ne aducem aminte tot ceea ce s-a intamplat intr-un an si opt luni de guvernare PSD-ALDE. Sa vedem cine sunt cei care sunt nervosi ca e PSD la guvernare si ce ar pierde".

"Conducerile Parchetelor ce ar pierde? Ar pierde o putere ingrozitoare, pe care au exercitat-o intr-un mod odios multi ani si au o temere foarte mare de ideea de audit. Ca cineva va face o audiere a tuturor abuzurilor pe care le-au facut, care au condus la oameni condamnati nevinovati, au condus la destine frante. (...) Au o foarte mare teama pentru ca, daca PSD ramane la guvernare, ramane posibilitatea ca sefii acestor parchete sa fie realizate nu pe baza unor intelegeri oculte, ci prin niste numiri recomandate de competenta acelor procurori propusi si de dorinta lor de a lucra intr-o justitie corecta".

"Ce ar pierde conducerea SRI? Mii de oameni fac o munca nevazuta, ale caror rezultate se fac simtite, dar, din pacate, conducerile care s-au succedat au inteles sa foloseasca forta uriasa iesind din matca consitutionala. Am anuntat public toti ca incepem sa dezbatem si sa modificam toate legile care tin de securitatea nationala. Nu o sa mai aiba puterea si nici posibilitatea sa faca sau sa farame guverne, partide sa influenteze decizii, parchete, sa trimita sentinte in plic. Sunt lucruri incepute."

Cine ar mai pierde? Iohannis. Daca am avea o lupa, cu lupa ne-am uita sa identificam macar un lucru, un fapt, o actiune, un ceva pe care Klaus Iohannis l-a facut in acesti patru ani de mandat.

Si-a incheiat enumerarea Liviu Dragnea.

Finantarea serviciilor

"Cineva mi-a spus la un moment dat ca am deschis prea multe fronturi. Asta este ritmul care a putut fi obtinut. Dorim o dezbatere serioasa, transparenta. Eu vreau ca in aceasta sesiune parlamentara legile securitatii nationale sa fie adoptate. Niciodata nu m-am opus si nu ma opun pentru a finanta intr-un mod corect serviciile secrete, dar a fost o sarabanda, o crestere de-a valma a bugetelor serviciilor, in special a SRI. Eu nu mai sunt de acord, nu stiu cati colegi vor mai fi de acord. Am ajuns in situatia in care sa fim tara poate cea mai ascultata din Europa, daca nu din lume.

Astea nu se fac prin ordonante de urgente. Nu s-a putut face foarte repede. Nu dorim sa se dea cu barda, dorim sa se faca ceva transparent. Eu vreau ca legile sigurantei nationale sa fie discutate in aceasta legislatura. O parte mare din puterea nelegitima pe care o au nu o vor mai avea.

Sa vorbim despre bugetele serviciilor. Eu nu m-am opus pentru finantarea serviciilor secrete din Romania. A fost o crestere a bugetelor serviciilor secrete, de-a valma. A fost o sarabanda. Am taiat putin la rectificare. Nu stiu cat mai pot fi aprobate in orb aceste bugete. Am ajuns in situatia in care suntem tara cea mai ascultata din Europa, daca nu din lume. Discutam despre posibilitatea ca serviciile sa nu mai aiba activitati economice sub acoperire. Ganditi-va ce inseamna o firma sub acoperire, in competitie cu una care nu-i acoperita".

Proiectele

Dragnea explica ce proiecte vrea sa adopte in perioada urmatoare: legea pensiilor publice, legea adoptiilor, legile justitiei, Fondul Suveran de Investitii, legea off-shore, codurile penale, referendumul pentru familie ("am stabilit sa se intample pe 7 octombrie"), anularea protocoalelor ("pe care am discutat sa o facem prin lege, sau prin ordonanta"), proiectul canalului Dunare-Mare Neagra, canalul Siret-Baragan, plata subventiilor agricole, strategia de dezvoltare Romania 2040, Centrul de excelenta de Studii ("in fiecare an 100 de copii care termina liceul sa incerce sa intre la acest centru, sa primeasca o bursa lunara de 10.000 lei. Cei mai destepti copii sa intre aici. O sa gandim conditii ca o parte din ce acumuleza aici sa lase in Romania. Sa nu plece in strainatate"), legea societatilor cu capital de stat etc.

Liviu Dragnea lauda evolutiile economice ale Romaniei din 2016, pana in prezent, de cand PSD guverneaza tara.

"Oamenii trebuie sa auda adevarul. Astea sunt cifre, nu sunt inventii", sustine Dragnea.

Liderul PSD prezinta mai multe slide-uri pregatite din timp, care ruleaza pe ecranul Antenei 3.

"De ce spun eu ca daca vin ei, asta nu se mai intampla? Cand au fost ei la guvernare a fost descrestere economica. Ei stiu doar sa cheltuie, noi stim sa producem, si facem si dezvoltare", a continuat sa afirme Dragnea.

Catusele si condamnarea

"Pentru nu a continua acest program care este abia la jumatate, au inceput cu atacuri, m-au demonizat, daca ploua e din cauza mea, daca nu ploua e din cauza mea, m-au condamnat, au incercat cu dosare, au incercat cu catuse, la multi membri PSD au incercat cu promisiuni mieroase, acum au mers cu ideea de a incerca din interior. Probabil o sa ma intrebati de doamna Firea", a facut seful PSD trecerea catre subiectul serii, razboiul sau cu Gabriela Firea.

Moderatorul prezinta un material despre razboiul din PSD si il intreaba pe Dragnea de cand a inceput totul. "Eu am aflat la TV saptamana asta. Asa! Eu nu pot sa spionez pe nimeni pentru ca nu pot sa spionez. Nu am serviciu propriu de informatii, nici eu, nici partidul".

Intrebat daca a facut acest lucru cu ajutorul oamenilor din MAI: "Astea-s prostii. Credeti ca MAI sau structurile din MAI pot sa spioneze pentru cineva, sa se puna in slujba cuiva, sa iasa din lege? Eu incerc sa nu raspund la atacuri personale. In acelasi timp nu pot sa nu iau apararea colegilor de partid si ministrilor. Sa nu iau apararea Guvernului. Vorbeam despre acuzatiile la adresa Guvernului, ca Guvernul a blocat proiectele Primariei Capitalei. De-a lungul lunii au fost discutii, doamna prim-ministru a vorbit cu Primaria Capitalei, s-au facut comisii mixte, care lucreaza si astazi. Elcen - a fost o hotarare a Consiliului General de transfer de actiuni, la o saptamana Guvernul a adoptat o ordonanta".

Sugerati ca doamna Firea nu cunoaste asta?

"Ba da, cunoaste. S-a modificat acum pentru preluarea Elcen. In ce priveste Centura Capitalei. Compania de drumuri s-a intalnit cu cei de la primarie. Ministrul Transporturilor mi-a spus ca se munceste pentru gasirea unor solutii constitutionale, daca un drum care trece prin mai multe localitati, poate fi detinut de un oras. Sunt fonduri europene alocate pentru Centura, clasificata drum national, daca devine drum local...

Am avut discutii cu colegii de la Primaria Capitalei sa se initieze in Parlament si s-a votat in Senat, pentru trecerea centurii la Primaria Capitalei. Daca toate nerealizarile de la Primaria Capitalei sunt din cauza mea, e in regula, o duc si pe asta. Dar nu sunt de acord sa se aseze la coada celor care ataca Guvernul. Lucrurile astea se pot discuta in partid".

Urmeaza o pedeapsa?

"Urmeza o discutie serioasa in partid. Avem un Birou National, un CEx si Congresul partidului. Nu exista nicio decizie, niciuna, cu exceptia propunerii doamnei Shhaideh, sa nu se discute in aceste structuri de conducere. Se discuta si in Comisiile parlamentare, pentru deciziile politice in ceea ce inseamna legislatia in saptamana ce urmeaza.

Formarile de Guvern, numirile... am auzit saptamana asta multe lucruri preluate de la Ponta, de la Rares Bogdan. Iar a inceput legenda cu secretarii de stat care vin din Teleorman. Sunt 3 secretari de stat sau echivalent, care vin din Teleorman. Nu-mi amintesc sa fie o decizie unilaterala, impusa in ceea ce priveste Guvernul, formarea Guvernului".

Domna Firea v-a fost alaturi in cazul Grindeanu si Tudose.

"Eu zic ca PSD sa ramana la guvernare. Eu asa m-am angajat in CEx. Cine a oprit pe cine sa vorbeasca? A aparut o suparare cu Carmen Dan. Altcineva putea sa sustina demiterea doamnei Carmen Dan. Nu poti sa vii cu argumente insuficiente pentru a cere demisia ministrului de Interne. Cred ca i s-a inoculat ca cineva vrea sa i se arunce vina pentru ce s-a intamplat pe 10 august. Am vazut in presa ca s-a scos din context ca doamna ministru de Interne ar fi spus ceva de prefect. Eu am spus ca in 10 august jandarmii nu au reactionat deloc. Ei au actionat legal.

Toate reactiile s-au facut respectand legislatia si regulamentele, si cu avertizari suficiente. PSD trebuia sa o demita pe Carmen Dan, sa spuna ce? Ca PSD i-a adus pe aceia in strada, sa dea cu pietre? Noi la 10 august avem informatii ca in ce s-a intamplat sunt elemente in comun cu o lovitura de stat. Vor aparea informatii in perioada asta. A fost un protest finantat... Au fost organizati tip paramilitar. Au vrut sa ocupe prin violenta sediul Guvernului si au provocat. Sunt elemente de tentativa de lovitura de stat. Am informatii sigure, nu pot sa divulg sursa, dar o sa apara in saptamana viitoare.

Sper ca Parchetul General si DIICOT sa ancheteze si sa-si faca datoria fata de stat. In fata unor evidente, este foarte greu sa se ascunda adevarul. Ce trebuia sa facem? Si asa s-a urmarit prin toate actiunile: Iohannis, Ciolos, USR, PNL, inclusiv Lazar, sa se arunce vina pe Jandarmerie. Apoi au inceput atacurile la mine, de a doua zi. Obiectivul tuturor din partid, in mod sincer, trebuie sa fie pastrarea guvernarii.

Eu am sustinut-o pe Firea la Primaria Capitalei, desi toti imi spuneau ca nu este o alegere foarte buna".

Regretati sau nu regretati sustinerea?

"Nu regret absolut deloc. Daca s-ar intoarce timpul, as face la fel. Imi doresc ca ce s-a spus in campania electorala sa se intample".

Se stia in PSD ca va avea loc o interventie in forta?

"Nici vorba. Nu stiu ce s-a discutat in MAI, in randul Jandarmeriei. Ceea ce stiu, si stiam cu totii, stiam ca in 10 august se pregateste un eveniment in care sa se provoace foarte multe violente si foarte multe stricaciuni. Ce au facut jandarmii, ce au facut fortele de ordine, se afla intr-un raport care nu are legatura cu partidul sau cu Guvernul".

Zvonul ca Firea ar fi schimbata de la PSD Bucuresti sau de la candidatura din 2020?

"Cu mine nimeni nu a discutat nimic. Sunt colegi suparati pe ce se intampla in partid. Sigur ca te poti gandi ca de fapt ajuta aceasta campanie, inceputa de acum un an si jumatate, de a destabiliza coalitia de guvernare. Eu nu am vorbit cu nimeni pentru o alta varianta pentru Primaria Capitalei in 2020".

Sunteti multumiti de Bucuresti, cum arata?

"Sunt zone care arata foarte bine si zone unde mai este mult de munca".

Risca Gabriela Firea exluderea din PSD?

"Din partea mea nu".

Din partea CEx risca?

"Nu stiu asta".

Despre amnistie si gratiere

"Ideea amnistiei nu este o iluzie juridica, ca sa discutam foarte deschis si transant. Se vorbeste in spatiul public de foarte mult timp de a se gasi o solutie sau un pachet de solutii sa se repare nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor in justitie, de implicarea procurorilor in instante si de rezultatele odioase ale acestor protocoale ilegale si neconstitutionale. Pentru mine si pentru noi, ca partid, ideea unei amnistii nu este o iluzie juridica".

Liderul PSD sustine ca a cerut reprezentantilor Guvernului sa urgenteze procedura pentru ca "efectele acestor protocoale nenorocite sa fie sterse".

"S-a cerut Guvernului, s-a cerut doamnei prim-ministru, domnului ministru al Justitiei, altora, sa se gaseasca solutiile pentru ca efectele acestor protocoale nenorocite sa fie sterse. Nu trebuie sa mai munceasca mult. Nu e aministie, e in regula. Sa se dea posibilitatea ca cei nevinovati sa nu mai plateasca costul unei vanatori de vrajitoare care s-a petrecut in Romania, sa dea posibilitatea judecatorilor sa judece fara sa fie terorizati".

Sunteti multumit de Tudorel Toader?

"Cred ca trebuie sa se hotarasca, sa finalizeze propunerea/propunerile de acte normative. Avem la Camera discutiile pe Ordonanta 6, care le-a dat puteri de cercetare penala ofiterilor SRI. S-a dat intr-o zi. Aceasta ordonanta va fi picata. Numai ca, o sa discutam saptamana asta, ce punem in legea de abrogare a ordonantei ca si efecte. Aici, domnul ministru trebuie sa aiba o oarecare graba. La un moment dat aici trebuie sa vina cu niste propuneri. Eu nu dau ultimatum, nimanui. Noi nu ne putem plange de protocoale, ies la iveala abuzuri, declaratii, oameni din sistem, care in fiecare zi spun cate ceva.

Am vazut azi ca ofiteri SRI sunt cercetati ca au falsificat inregistrari. Cate mii de astfel de cazuri or mai fi? Cine mai stie care este condamnat pe drept sau pe nedrept. Cine este pe probe legale sau nelegale. Trebuie sa vina cu propuneri. Nu stiu cum trec, ca legi sau ordonante, trebuie sa vina si cu propuneri".

Pana in ianuarie 2019 vor intra in vigoare?

"Trebuie sa intre. Romania trebuie sa intre in matca constitutionala. Cu aceasta arhitectura bulversata nu se poate. Statul roman trebuie readus in matca constitutionala. Ideea de #rezist este de rezistenta la schimbare in Romania.".

Despre George Maior

"Domnul Maior crede ca si acum ca este directorul SRI. Face jocuri, face intalniri. A fost acum in Romania si au inceput cateva discutii in partid. Marcam o coincidenta".

Il rechemati in tara?

"Da, bineinteles. Nu cunosc sa fie disensiuni in coalitia PSD-ALDE pe tema asta. Stiu ca a fost chemat sau urmeaza sa fie chemat la Comisia de politica externa. Trebuie sa stim ce face in SUA, cum a sprijinit statul roman si cum se implica. O sa vedem cu totii. Bineinteles ca Iohannis o sa-l tina in brate pe Maior. Melescanu este un om de o eleganta rara. Noi acum suntem la intensitatea maxima a acestei lupte. Sunt ultimele zbateri ale acestei hidre. Ei pot face orice. Ei fac orice ca aceasta guvernare sa se rupa, asta este miza lor".

Aveti antidot pentru Iohannis?

"Alegerile de anul viitor. Sa continuam cu legislatia pe parcursul adoptarii. Pana la urma le adoptam".

De ce nu folositi ordonantele de urgenta?

"Sunt domenii...Ideea pe legile justitiei nu mi se pare corecta mie. Ne-am fi dorit sa se adopte mai repede. Ei incearca ca si la legile sigurantei nationale. Trebuie o dezbatere serioasa, sa se discute, sa se vada ce abuzuri s-au facut in baza unor prevederi".

Despre remaniere

Sunteti multumit de Guvern?

"Eu sunt foarte multumit de doamna prim-ministru. Eu si multi colegi ai mei stiu ca este un prim-ministru bun, zilnic demareaza, aproba proiecte. Din pacate in anumite ministere, unii membri ai Guvernului nu au decis sa aiba decizia de oportunitate, care este a lor".

Unde sunt probleme?

"Sunt functionari din ministere care nu sunt de acord cu unele decizii".

Cum sa nu fie de acord, daca sunt decizii politice?

"Directie de avizare, directie de necostitutionalitate, directie de oportunitate, directie juridica etc. Pana la urma o decizie politica este facuta praf. Cred ca lucrul asta nu trebuie sa mai continue foarte mult. Sper ca dna prim-ministru trebuie sa prezinte o propunere de evaluare a ministrilor, iar noi in PSD trebuie sa avem o discutie despre fiecare ministru in parte. Cred ca pana la sfarsitul acestei luni acest lucru trebuie sa se incheie cu o remaniere".

"In ce priveste discutia despre remaniere, am punctele mele de vedere, nemultumirile mele, dar le voi spune acolo dupa ce vorbeste doamna prim-ministru. Nu numai eu, toti membrii din CEx, pentru ca asa trebuie facut".

Despre intalnirile cu sefii OMV si Exxon Mobile

"La mine a venit CEO de la OMV, cred ca marti si a doua zi presedintele Exxonmobile din America. Sigur subiectul a fost legea offshore. Si-au exprimat dorinta de a continua investitiile in Marea Neagra, dar tinand cont de libertatea de exploatarea gazelor, eu le-am spus ca pozitia mea de asta vara nu s-a schimbat.

O parte insemnata din productia de gaze trebuie sa se vanda in Romania pentru ca economia noastra sa poata beneficia 20, 30 de ani de gaze si sa avem indepedenta economica de Rusia. Obiectivul nostru a fost sa gasim o balanta corecta intre interesele legitime ale tarii noastre si ale investitorilor".

Despre legea offshore

"Indiferent ce presiuni s-ar face asupra mea sau a partidului, sunt convins ca parlamentarii nostri nu vor ceda. Eu vreau ca aceasta lege sa fie adoptata. De ce a intors-o Iohannis? De ce nu a vrut sa discute in CSAT despre aceasta lege? Putea sa o faca el. Eu nu sunt membru in CSAT. Eu am fost convins, cu toate relele pe care le-a facut, ca nu va intoarce aceasta lege. Si uite ca m-am inselat.

Ce-l intereseaza pe Iohannis. Un singur lucru: al doilea mandat. El este in stare sa sacrifice orice. Unde este proiectul lui de tara cu care ne minte de doi ani si jumatate. Proiectul lui de tara este sa dezbine Romania. E mai rau Iohannis. Face mai mult rau. Am tot vorbit. Basescu a insamantat, a conturat acest sistem, Iohannis il duce la alt nivel. Incep sa se adune 20, 30 de actiuni care sunt neconstitutionale si care blocheaza, dar asta nu inseamna ca e tensiune intre mine si domnul Tariceanu (...) Dar sunt absolut convins ca Iohannis nu va mai fi presedintele Romaniei din 2019".

Candidat la prezidentiale

"Am spus-o in CEx, opinia mea este ca trebuie sa avem un candidat comun. Am experienta din miezul USL, am fost din cei patru care am constituit USL. Cand USL s-a rupt, a castigat altcineva. Cred cu tarie ca trebuie un candidat comun, PSD-ALDE. Atunci cand hotaram, sa facem anuntul si sa vedem cine are cele mai multe sanse. Am convenit cu Tariceanu, si are dreptate, nu trebuie sa pronuntam niciun nume acum. Ceea ce sunt absolut convins este ca Iohannis nu va mai fi presedintele Romaniei din 2019. Unul din motivele pentru care ministrii vor fi schimbati este proasta comunicare. Sunt oameni carora li s-a marit pensia si nu li s-a comunicat, aici nu e vina Olgutei Vasilescu".

S-a vorbit despre candidatura Gabrielei Firea in partid?

"Eu nu am vorbit in PSD despre nicio candidatura din partea partidului. Despre niciun om. Le-am spus sa ne concentram pe ce avem. De exemplu, 7 octombrie, cand vrem sa facem referendum, este o cumpana pentru neamul romanesc. Vrem sa o sustinem si noi. Acest referendum este peste partid, peste interesul electoral. Ca si celelalte discutii. Vrem si noi bucata aia de lume, dar sa fie a noastra. Este rau, este urat, ca vrem si noi bucata asta de lume?"

Considerati ca sunteti cel mai puternic om din Romania?

"Nici vorba".

Cine este?

"Iohannis".

De ce ziceti asta?

"Are serviciile, mare parte dintre procurori si influenta pe care o are, prin intermediul acestora, printre judecatori. Exercita aceasta putere in mod abuziv".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Dragnea ordonanta protocoale , #presedinte PSD