Dragnea este laudat in The Independent de un fost ministru condamnat la inchisoare: Va inveseli social-democratia europeana

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 17:48
4302 citiri
Dragnea este laudat in The Independent de un fost ministru condamnat la inchisoare: Va inveseli social-democratia europeana
Foto: site PSD

Cotidianul britanic The Independent a publicat, miercuri, un portret al liderului PSD Liviu Dragnea, intitulat "Exista inca speranta pentru Europa - uitati-va la Romania". Autorul articolului este un ex-parlamentar laburist condamnat la inchisoare pentru contabilitate mincinoasa.

"Dupa alegerea, in Bulgaria si Republica Moldova, a unor candidati pro-Putin, capitalele europene respira usurate ca Romania s-ar putea rupe de curentul din sud-estul Europei si instala un premier pro-UE, pro-NATO, dupa alegerile nationale din 11 decembrie. Intr-o perioada in care (formatiunile de - n.red.) centru-stanga din toata UE sunt intr-o pozitie dificila, sosirea lui Liviu Dragnea va inveseli social-democratia europeana", scrie Denis MacShane, fost ministru britanic pentru Europa, devenit jurnalist specializat in politica europeana.

Autorul articolului prezinta principalele promisiuni electorale ale liderului PSD, printre care crearea unui Fond Suveran de Investitii care va pregati circa 200 de companii detinute inca partial de stat pentru listarea la Bursa.

De asemenea, Dragnea i-a explicat jurnalistului, in cursul unei intalniri la Stockholm, ca vrea sa elimine impozitul pe dividende si TVA la vanzarile de locuinte, sa creasca salariul minim pe economie, sa ofere deduceri de taxe pentru familiile cu copii si sa convinga medicii sa ramana in tara.

In ceea ce priveste UE, el a dat asigurari ca Romania poate contribui la securizarea granitelor externe ale blocului comunitar, un angajament care "va fi bine primit la Bruxelles si Berlin", scrie The Independent.

"Pare calm, metodic si convins ca Romania se va uita spre Occident, catre Italia, Franta, Spania si Marea Britanie. Nu este interesat sa se alature Europei din (Grupul de la - n.red.) Visegrad, cu Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia, in conditiile in care primele trei natiuni sunt controlate de lideri neliberali, nationalisti, islamofobi, predispusi sa critice UE in loc sa o sustina. Dragnea este hotarat ca Romania sa ramana loiala UE (...) ", incheie MacShane articolul.

Inchisoare cu executare pentru contabilitate mincinoasa

La fel ca si Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, autorul articolului elogios a avut probleme cu legea.

Denis MacShane a fost condamnat la sase luni de inchisoare in 2013 pentru contabilitate mincinoasa, dupa ce procurorii britanici au descoperit ca a falsificat un numar de 19 facturi pentru deconturi, cu o valoare de aproximativa 13.000 de lire sterline, potrivit The Guardian.

Magistratii l-au condamnat pe ex-parlamentarul laburist la sase luni de inchisoare pentru contabilitate mincinoasa, insa acesta a petrecut doar sase saptamani in spatele gratiilor inainte de a fi eliberat.

In timpul procesului, magistratii britanici au atras atentia asupra modului in care acesta a incalcat toata increderea acordata, atunci cand a falsificat un numar de 19 chitante pentru a deconta in mod ilegal o suma totala de 12.900 de euro.

"Lipsa de onestitate demostrata este una uriasa, iar acesta a repetat fapta pentru o perioada lunga de timp. Inselaciunea a fost una calculata si realizata intr-un mod care sa nu trezeasca suspiciuni", se arata in decizia judecatorului.

Judecarea cazului ex-parlamentarului a durat mai bine de patru ani si jumatate, acesta fiind ulterior suspendat din randul laburistilor, desi si-a pastrat pozitia de colaborator la publicatiile The Guardian si The Independent.

Se pare ca falsificarea chitantelor a fost descoperita inca din 2010, in timpul unei investigatii a parlamentarilor din Camera Comunelor. Insa acestia au decis sa ascunda contabilitatea mincinoasa prin intermediul unui privilegiu parlamentar.

Magistratii britanici au decis sa-l condamne doar la sase luni in spatele gratiilor dupa ce ex-parlamentarul laburist a returnat toti banii.

Denis MacShane a avut o cariera de 18 ani in Camera Comunelor. De asemenea, acesta a fost in perioada 2002-2005 ca ministru de stat pentru Europa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dragnea laudat Independent laburist condamnat , #presedinte PSD