Dragnea ii transmite lui Iohannis ca PSD are o sustinere si mai mare din partea romanilor, in ciuda acuzatiilor de coruptie

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 17:05
12594 citiri
Dragnea ii transmite lui Iohannis ca PSD are o sustinere si mai mare din partea romanilor, in ciuda acuzatiilor de coruptie
Foto: captura video Digi24

La o zi dupa ce presedintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile politicienilor penali la adresa justitiei si a reamintit ca anul trecut le-a cerut alegatorilor sa nu voteze astfel de parlamentari, Liviu Dragnea ii da replica atragandu-i atentia ca, in ciuda indemnului sau, romanii au votat actuala majoritate, care se bucura acum de o "sustinere si mai mare".

Schimbul de replici a venit in contextul in care Guvernul Tudose are trei ministri pe numele carora DNA a cerut inceperea urmaririi penale pentru fapte de coruptie: Viorel Ilie, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, in timp ce Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, cei doi lideri ai coalitiei de guvernamant PSD-ALDE, au si ei probleme in justitie, primul fiind deja condamnat si trimis apoi in judecata intr-un alt dosar, iar al doilea fiind judecat pentru marturie mincinoasa.

"Revin la ce am spus aproximativ acum un an de zile. Inainte de alegeri, am atras atentia in repetate randuri alegatorilor ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic i-am numit penali, sa ajunga in conducerea statului, fiindca automat ar aparea o presiune imensa asupra justitiei, iar acest lucru s-a intamplat", a declarat marti seara Klaus Iohannis.

In replica, Liviu Dragnea a reamintit, miercuri, la Palatul Parlamentului, ca romanii au votat ca PSD si ALDE sa ajunga la guvernare.

"Romanii au votat intr-un fel si se pare ca in continuare dau o sustinere si mai mare intr-o anumita parte. Nu presedintele stabileste cine e bun si cine e rau", a afirmat Liviu Dragnea, facand trimitere la un sondaj recent al Sociopol, institut condus de Mirel Palada, in care PSD este foarte bine cotat.

Liviu Dragnea a mai comentat si declaratia presedintelui Iohannis potrivit careia romanii ar trebui sa se implice civic, liderul PSD spunand ca "exista riscul sa se inteleaga" ca presedintele "incita sa iasa lumea in strada, ca nu cumva cineva sa nu faca cine stie ce", iar asta ar fi "o iesire din democratie".

Liderul PSD a sublinat faptul ca acuzatiile DNA la adresa ministrilor Shhaideh si Plumb reprezinta "a treia descindere in guvern".

"Prima a fost in februarie, a mai fost una acum doua luni", a reamintit el, facand referire la OUG 13 si la acuzatiile aduse la adresa lui Viorel Ilie.

"Incep oamenii sa isi puna intrebarea: Cineva care castiga alegerile are voie sa faca un guvern sau nu?", a comentat liderul social-democratilor, sustinand ca, de partea cealalta, scopul "Sistemului" ar fi, de fapt, "sa dispara un guvern care nu e al lor si sa puna un guvern care sa urmareasca niste interese care nu sunt transparente".

In ceea ce priveste ridicarea imunitatii ministrului Rovana Plumb, Liviu Dragnea a precizat inca o data ca el nu va vota in favoarea cererii DNA si nici nu e de acord ca ministrii acuzati sa isi dea demisia.

Intrebat de ce nu lasa judecatorii sa "faca lumina" in dosarul Belina, liderul PSD a refuzat sa raspunda, precizand doar ca dosarul "d-abia a venit azi" la Parlament.

De asemenea, intrebat de un jurnalist ce s-a schimbat din moment ce acum doi ani chiar el se pronunta pentru eliminarea definitiva a imunitatii parlamentarilor, acum nu voteaza in favoarea cererilor DNA, Liviu Dragnea a declarat: "Nimic, fiti mai calm, stiu ca aveti o presiune sa puneti intrebarea asta. Nu s-a schimbat nimic, am aceeasi situatie daca vom reusi sa scoatem din Constitutie asta pentru toata lumea, si pentru presedinte (care, fiind un om foarte cinstit, nu are de ce sa fie afectat). Cand niste oameni care sunt parlamentari sunt pusi in fata unei optiuni, aleg o optiune, a sau b, e foarte simplu".

Pe de alta parte, Liviu Dragnea s-a aratat dispus sa stea de vorba cu presedintele Iohannis pe tema legilor justitiei.

"Eu tot timpul am nevoie de sfaturi. O discutie nu poa' sa faca rau, daca e sa faca ceva, face bine (...) Pe legile justitiei, oricand se poate declansa o discutie, ca si analiza pe text, sa vedem unde s-a suparat", a declarat el, enumerand procedura de numire a procurorilor sefi, din care presedintele Romaniei a fost eliminat, si trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, pe care Dragnea o sustine.

"Si ministrul a mai spus ca ea trebuie sa devina un organism independent, e o structura foarte importanta (...)

Sa nu uitam ca Parlamentul Romaniei e singurul care poate legifera, si atrag atentia tuturor sa se abtina de a presa, de a forta Parlamentul, sa nu mai incerce sa blocheze Parlamentul sa voteze legi", a fost un alt mesaj transmis de liderul PSD presedintelui Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Dragnea Iohannis politicieni penali, #Dragnea legile Justitiei Iohannis , #presedinte PSD