Dragnea: Nicio sansa sa fie adoptate modificari la OUG 114 saptamana viitoare

Sambata, 16 Martie 2019, ora 17:04
4713 citiri
Dragnea: Nicio sansa sa fie adoptate modificari la OUG 114 saptamana viitoare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat ca saptamana viitoare "nu e nicio sansa" sa fie adoptata in Guvern o ordonanta de urgenta privind OUG 114, pentru ca trebuie sa mai fie "cateva discutii".

"Saptamana viitoare nu e nicio sansa, pentru ca trebuie sa mai fie cateva discutii, (...) cred ca Guvernul a luat act de aceasta solicitare", a precizat Dragnea, sambata, dupa Conferinta de alegeri de la PSD Ilfov, intrebat daca exista sanse ca, saptamana viitoare, sa fie aprobata o ordonanta de urgenta privind modificarea OUG 114, relateaza Agerpres.

Pe de alta parte, intrebat daca a reusit sa vorbeasca cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, despre o eventuala ordonanta privind codurile penale, presedintele PSD a spus ca nu a discutat, pentru ca nu a avut cand.

Precizandu-i-se ca in raportul MCV recomandarea era ca modificarile la legislatia in materie de Justitie sa nu se faca prin ordonanta de urgenta, Dragnea a afirmat: "Din cate stiu eu, s-a constituit acel grup de lucru, au avut loc niste intalniri la Bruxelles, vor continua aceste intalniri si, dupa ce se va ajunge la o concluzie comuna, atunci premierul o sa informeze.

Cred ca e mai putin important modul prin care se adopta un act normativ. Sa nu uitam ca s-a adoptat ordonanta de urgenta pentru coduri de catre Guvernul Ciolos, fara proteste si fara certuri sau critici, dar sa vedem ce discuta. Importanta este oportunitatea si continutul textului respectiv, nu lege sau ordonanta de urgenta".

Tariceanu: OUG 114 ar putea fi modificata pana la sfarsitul lunii martie, dar nu si principiile care au stat la baza ei

La randul sau, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata, la Constanta, ca ordonanta 114 ar putea fi modificata, pana la sfarsitul lunii martie, dar nu vor fi modificate principiile care au stat la baza ei. Potrivit acestuia, exista discutii ca in loc de indice pe cotatii, cum e ROBOR, sa existe un indice legat de economia reala.

"Va fi modificata (OUG 114 - n.red.), suntem intr-un proces avansat de discutii cu operatorii economici. Impreuna cu colegii mei am organizat o suita de consultari cu reprezentantii mediului economic (...), aceste discutii ne-au permis sa sesizam care sunt modificarile, ajustarile necesare pe care trebuie sa le facem, am discutat si cu colegii din PSD si deja in buna parte ele sunt pregatite. Urmeaza, saptamana viitoare, sa incheiem aceste discutii in cadrul coalitiei, dupa aceea urmeaza sa facem o runda de consultari cu mediul de afaceri pentru ca pana la sfarsitul lunii, Guvernul sa poata sa dea ordonanta de modificare. OUG 114 isi va pastra principiile pe care s-a cladit", a spus Tariceanu, potrivit Mediafax.

Liderul ALDE a explicat ca ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu un indice legat de economia reala, pentru ca dobanzile practicate in Romania sa nu mai fie atat de mari.

"In domeniul bancar, am sesizat ca nivelul dobanzilor practicate de banci pentru creditele catre persoanele fizice si persoanele juridice este, in Romania, cu mult mai ridicat decat cel practicat in Europa Centrala si de Vest si am discutat cu mediul bancar si le-am explicat ca acest lucru nu mai poate continua. Din acest motiv a fost introdusa taxa pe activele bancare, pentru a diminua aceste dobanzi. Din discutiile pe care le-am avut cu mediul bancar a reiesit - si ei au recunoscut lucru - ca ar fi bine ca in loc de indice pe cotatii cum este ROBOR sa avem un indice legat de economia reala, adica media tranzactiilor efective derulate in trei luni anterioare", a explicat Tariceanu.

Potrivit acestuia, pentru a diminua nivelul dobanzilor si pentru a creste nivelul de intermediere financiara, ar putea fi creata, pe langa taxa penalizatoare, un sistem de stimulente care, pe baza unor criterii de performanta, ar permite diminuarea acestei taxe pana la zero.

"Daca volumul creditelor acordate de o banca creste cu un anumit procent, taxa si dobanda scad progresiv pana la zero. Ceea ce inseamna ca atingem un obiectiv foarte important pe care ni-l dorim, dar pe care il reclama si bancile: nivelul de intermediere financiara din Romania este in momentul de fata cel mai scazut. Practic, acest nivel a ramas acelasi cu cel din 2008, numai ca a crescut Produsul Intern Brut foarte mult si acest indice al intermedierii financiare in loc sa creasca, a ramas la acelasi nivel", a mai spus liderul ALDE.

Citeste si:

Dupa ce bancile au spus ca nu mai e timp de discutii pe OUG 114, Dragnea le zice sa fie mai putin guralive: Suntem in grafic

Bancile considera ca nu mai e timp suficient de discutii pe OUG 114 si cer amanarea taxei

Teodorovici promite sa schimbe OUG 114 pana la sfarsitul lunii. Cum se va modifica "taxa pe lacomie"

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Liviu Dragnea modificari OUG 114 , #presedinte PSD