Dragnea si PSD refuza invitatia lui Iohannis si nu merg miercuri la consultari

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 15:50
24038 citiri
Dragnea si PSD refuza invitatia lui Iohannis si nu merg miercuri la consultari
Foto: Arhiva Ziare.com

Liviu Dragnea a anuntat, marti dupa-amiaza, ca PSD refuza invitatia la consultari a presedintelui Iohannis si nu va merge miercuri la Cotroceni.

Pesedistii nu pot merge la consultarile convocate de catre Iohannis, pentru ca vor sa respecte Constitutia, iar miercuri este in functiune actualul Parlament, sustine Dragnea.

Dragnea a precizat ca invitatia la consultari este facuta in baza articolului 85 din Constitutie, care prevede ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament".

"Acest articol nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret", a precizat Liviu Dragnea, care i-a atras atentia lui Iohannis ca poate organiza consultari cu partidele doar in baza articolului 103 din Constitutie.

Acest articol prevede ca: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Liderul PSD a spus ca i se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care la acest moment nu sunt in Parlament, respectiv PMP si USR.

Liviu Dragnea a mai spus ca PSD vrea respectarea "cu strictete" a Constitutiei, iar

"maine e in functie actualul Parlament".

Liviu Dragnea a mai tinut sa ii transmita presedintelui Iohannis ca PSD nu merge la Cotroceni "pentru a face exercitii de imaginatie", asa cum s-a exprimat Klaus Iohannis in declaratia tinuta marti la Palatul Cotroceni.

"Dupa ce fiecare deputat si senator e validat si depune juramantul, si Parlamentul e constituit, se pot face consultari", a mai punctat el, adaugand ca in acele conditii PSD va merge la Cotroceni "cu toata deschiderea".

Liviu Dragnea a raspuns la intrebarile jurnalistilor stransi in fata sediului central al PSD explicand ca in acest moment "noi nu avem nici macar oficializarea datelor de la alegeri".

"Cum sa mergi pe o propunere? Ne trezim ca pleaca unii parlamentari de la un partid la altul, se schimba majoritatile", a mai punctat el.

Intrebat daca el personal negociaza cu alti parlamentari proaspat alesi venirea la PSD pentru formarea majoritatii, Liviu Dragnea a replicat: "Eu nu negociez cu nimeni si nici partidul meu nu negociaza, pentru ca nu avem cu cine. Dar si azi noapte s-a mai mutat un mandat de la un partid la altul, sunt contestatii in plus", adaugand ca deocamdata discutam despre "ipotetici parlamentari".

"Noi vrem sa ne uitam cu atentie la mandatele atribuite final la PSD si ALDE (...) Nu am avut o discutie cu cei de la UDMR, sper sa reusim sa avem o discutie cu colegii de la ALDE azi sau maine. Este mentinuta alianta PSD-ALDE si presupune o propunere comuna de prim ministru. Nu exista o lista scurta, va fi doar o singura propunere, o vom face publica dupa o discutie in CEX (al PSD - n.red.) ", a mai precizat Liviu Dragnea.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca organizeaza consultari cu partidele in vederea desemnarii viitorului premier, dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Vezi programul consultarilor de la Palatul Cotroceni.

Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al BEC, a anuntat, marti, rezultatele partiale ale alegerilor de duminica, dupa numararea a 99,8% dintre buletine, in cateva zile fiind asteptate atat rezultatele finale, cat si repartizarea mandatelor.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Dragnea refuza invitatie Iohannis, #Dragnea PSD consultari Iohannis , #presedinte PSD