Dragnea spune ca presedintele va decide ce vrea sa faca cu seful SPP. Lui Iohannis i se pare o non-problema

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:42
4046 citiri
Dragnea spune ca presedintele va decide ce vrea sa faca cu seful SPP. Lui Iohannis i se pare o non-problema
Foto: Arhiva PSD

Liviu Dragnea sustine in continuare ca decizia premierului Dancila si a celorlalti membri ai Guvernului de a renunta la protectia SPP le apartine si subliniaza ca nu exista nicio prevedere legala care sa-i oblige sa beneficieze de protectia acestui serviciu.

Afirmatiile au fost facute miercuri dupa amiaza, la Palatul Parlamentului, unde Liviu Dragnea a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari pe aceasta tema.

Liderul PSD a sustinut ca nu a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre acest subiect pana acum.

"Nu exista niciun articol sau prevedere legala care sa oblige pe cineva de a beneficia de o protectie pe care nu si-o doreste", a sustinut Liviu Dragnea.

Premierul Viorica Dancila a declarat, miercuri, la sedinta de guvern, ca a decis sa renunte la serviciile SPP si ca "va indeplini toate formalitatile in acest sens", prin urmare protectia oferita de SPP este una implicita. Totusi, un demnitar poate renunta la protectie, asumandu-si riscurile, daca notifica SPP.

De altfel, spre deosebire de Liviu Dragnea, care poate beneficia optional de serviciile SPP in calitate de lider de partid si presedinte al Camerei Deputatilor, premierul Romaniei si alti ministri importanti sunt membri ai CSAT, calitate in care beneficiaza automat de protectia serviciului.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea s-a aratat intrigat de referirile jurnalistilor la riscurile si vulnerabilitatile la care s-ar expune astfel ministrii care vor circula neinsotiti si purtand asupra lor documente clasificate, la care nu oricine ar trebui sa aiba acces.

"Care e riscul? Care ar fi vulnerabilitatea?", i-a intrebat ei pe jurnalisti.

Intrebat la randul sau ce reproseaza conducerii SPP, Liviu Dragnea a spus ca intrebarea asta trebuie pusa membrilor Guvernului, care ar fi decis, toti, sa renunte la serviciile oferite de aceasta institutie.

"Nu trebuie sa ma intrebati pe mine, eu am luat decizia demult. Ce am avut de spus despre seful SPP, am spus", a punctat Dragnea.

Intrebat daca Lucian Pahontu, seful SPP, ar trebui sa fie schimbat, Liviu Dragnea a raspuns: "E o decizie a presedintelui. Eu nu sunt presedintele Romaniei" si a sustinut ca el personal nu va cere demiterea sefului SPP.

"Eu personal nu, presedintele va analiza si va decide ce vrea sa faca cu acest personaj", a declarat liderul PSD, afirmand insa ca isi mentine afirmatia ca Pahontu este un personaj "veninos".

Tariceanu apreciaza institutia

Pe de alta parte, insa, Calin Popescu Tariceanu, partenerul de alianta al liderului PSD, nu a renuntat la serviciile oferite de SPP.

"E o decizie pe care a luat-o fiecare membru al Guvernului in parte, am luat-o si eu, se gandeste si dl presedinte Tariceanu", a precizat Dragnea.

Intr-adevar, Calin Popescu Tariceanu a recunoscut miercuri ca el beneficiaza in continuare de serviciile oferite de SPP.

"Fara indoiala ca am cuvinte de apreciere pentru institutie si pentru modul in care a functionat si pentru oamenii din institutie. Am beneficiat si beneficiez de serviciile institutiei. Nu se pune problema despre utilitatea institutiei, dar ceea ce s-a semnalat in presa ridica semne de intrebare foarte serioase pe care nu cred ca putem sa le trecem cu vederea (...) ", a raspuns Tariceanu, intrebat daca a fost multumit de serviciile SPP.

Cu toate acestea, ministrii ALDE se vor solidariza cu cei ai PSD si vor renunta la protectie, a anuntat Tariceanu.

Pentru Iohannis e o non-problema

Aflat la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa se pronunte pe acest conflict. "Nu stiu, nu m-a preocupat, mi se pare o non-problema", a declarat presedintele, intrebat de jurnalisti despre scandalul in care a fost tarat SPP.

Liviu Dragnea si vicepremierul Paul Stanescu au afirmat ca seful SPP i-ar fi transmis acestuia din urma printr-un intermediar ca va beneficia de sustinere daca va incerca sa preia conducerea PSD, pentru ca pana in martie Dragnea va fi "executat".

Fostul presedinte Traian Basescu a lansat insa o alta ipoteza cu privire la interesul urmarit de Liviu Dragnea.

"Protectia nu inseamna doar aghiotantul pe care il ai langa tine. SPP e singura institutie abilitata sa faca asa ceva. Restul, niste amatori. SPP ofera protectie celor de la ONU. Dragnea a vrut sa stie pe unde este prim-ministrul, pe unde sunt ministrii, ca se intalneau fara sa-i spuna. L-a intrebat probabil pe Pahontu si el n-a vrut sa-i spuna. Asta a generat nervozitatea excesiva a lui Dragnea.

El crede ca poate folosi structurile independente de Guvern in interesul nevoii sale de informatie. Dragnea e psihopat! Crede ca mereu il lucreaza cineva. De aici i se trage parerea ca Pahontu il lucreaza, ca n-a vrut sa-i spuna unde sunt ministrii. Dar cei de la SPP semneaza ca nu divulga secrete. SPP are o structura cu care culege informatii. Ofiterii SPP nu fac rapoarte despre ce fac demnitarii, ei spun doar daca au fost incidente, in rest scriu ca au ajuns dintr-un punct in altul. Eu, de a doua zi dupa ce am plecat de la Cotroceni, am incercat sa sun la Pahontu si nu mi-a mai raspuns.", a declarat Traian Basescu, marti seara, la B1 TV.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dragnea SPP servicii , #presedinte PSD