Experimentul lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 07:02
16576 citiri
Experimentul lui Liviu Dragnea

Nu vad ce ar fi surprinzator in decizia Avocatului Poporului de a ataca la CCR prevederea legala care il impiedica pe un condamnat penal sa fie membru al Guvernului. Dar nu cred ca ea este motivata de o intentie precisa a dlui Dragnea de a deveni premier.

Este in mod evident un demers cu dedicatie, pentru Liviu Dragnea, dar eu, una, nu-mi amintesc ca dl Ciorbea sa fi actionat altfel decat in perfecta obedienta fata de cei in mana carora se afla mentinerea sa in functie.

Sesizarea facuta de dl Ciorbea este, in opinia mea si nu numai, extrem de subtire argumentata, plina de platitudini, o insailare de sloganuri.

Nu vad cum intr-o judecata corecta poate trece pe de-o parte peste principiul ca legea speciala detaliaza prevederea constitutionala cu grad mare de generalitate, iar pe de alta parte peste jurisprudenta foarte recenta a CCR (Decizia nr. 536/6 iulie 2016) potrivit careia: "prezumtia de nevinovatie, de buna-credinta si de loialitate au fost desfiintate ca efect al hotararii definitive de condamnare, astfel incat, indiferent de modul de executare al pedepsei, unei astfel de persoane nu i se mai poate incredinta de catre stat exercitiul autoritatii publice".

Dar, este adevarat, dupa deciziile naucitoare ale CCR privind interceptarile si abuzul in serviciu, nu mai sunt deloc sigura cat din decizia majoritiatii robelor visinii intr-o speta sau alta este politic si cat cu adevarat constitutional.

Dar, indiferent care va fi decizia CCR, spre deosebire de multi comentatori, eu nu vad in acest demers al Avocatului Poporului pregatirea unei iminente inlocuiri a dlui Grindeanu cu dl Dragnea.

Eu chiar il cred pe dl Dragnea ca nu are aceasta intentie pentru urmatoarea perioada.

Si asta pentru ca ar fi complet ilogic sa vrea asa ceva. De ce?

In primul rand, dl Dragnea se afla acum intr-o pozitie de putere perfecta, trei in unu. Este premier de facto, dupa ce l-a impachetat pe Sorin Grindeanu intr-un guvern ai carui ministri cheie sunt oameni ultrafildeli lui, incepand cu dna Shhaideh si dna Dan de la Interne.

Prin acesti oameni il va supraveghea detaliat pe dl Grindeanu si va avea control total.

Este si seful Camerei Deputatilor, pozitie din care controleaza procesul legislativ si deputatii partidului. Si, deloc neglijabil, isi poate permite sa se ocupe detaliat de partid fara a fi sufocat de treburile curente ale guvernarii.

Desi va controla guvernarea, dl Dragnea nu o va deconta in mod direct, ba chiar sunt convinsa ca, in mod paradoxal si pervers, isi va putea permite sa fie in egala masura si in Opozitie.

A si anuntat deja ca va chema saptamanal premierul si ministrii sa dea raportul, nu am nicio indoiala ca va face executii exemplare, va lansa critici severe, intr-un joc dublu de putere absoluta si opozitie severa.

De ce sa renunti la asa ceva? Mai ales de ce sa renunte la asa ceva un politician ca Liviu Dragnea, mai degraba rational si pragmatic, decat visceral?

Daca intr-adevar dl Dragnea vizeaza, dupa cum pare, functia de presedinte al Romaniei, aceasta este pozitia ideala din care sa o atace. Nu functia de premier, care erodeaza masiv si din care pana acum niciun candidat nu a castigat alegerile.

In plus, chiar daca scapa de interdictia legala, dl Dragnea stie ca nu va putea ajunge premier decat fortand mana presedintelui Iohannis, eventual printr-o suspendare.

A declansa o criza politica de proportii, cu certe reverberatii externe, doar ca sa te instalezi tu premier, in conditiile in care partidul tau guverneaza deja, nu poate fi decat o actiune extrem de costisitoare si riscanta din punct de vedere politic, mai ales pentru un partid care propovaduieste pe toate vocile randuiala, linistea, non-conflictul.

In aceste conditii, de ce acest demers totusi?

Pentru ca dl Dragnea are nevoie de o asigurare. Isi deschide terenul.

Toate actiunile sale de pana acum arata ca stie sa isi pazeasca oala puterii foarte, foarte bine, pana la obsesie.

Nu am nicio indoiala ca dl Dragna, care nici nu l-a dorit din prima pe dl Grindeanu premier, nu a uitat ca actualul prim-ministru are la randul sau un trecut politic cu destule schimbari de macaz, ca atunci cand a avut interesul s-a debarasat fara scrupule de parintele sau politic de la Timisoara, Ilie Sarbu.

Pentru ipoteza ca dl Grindeanu va da semne de emancipare, Liviu Dragnea are nevoie de libertate totala de actiune fara niciun impediment legal.

Iar dl Grindeanu e bine sa aiba in cap ca nu e indispensabil, dimpotriva, nu-i asa?

Este si o chestiune de imagine pentru un lider de partid, mai ales unul extrem de autoritar cum e dl Dragnea.

Una este sa nu vrei sa fii premier, alta e sa nu poti sa fii premier. Un lider maxim, cum se pretinde dl Dragnea, nu isi permite sa aiba handicapuri, pentru ca ele ii stirbesc ceva din autoritate.

Dar eu cred ca mai e ceva. Liviu Dragnea face acum si un experiment pe care nici macar pesedistii nu par a-l intelege pe deplin.

Prin acest tip de guvern, alcatuit din personaje mai degraba sterse, in general fara anvergura politica, presedintele PSD muta de fapt forta guvernarii la partid, acolo unde au ramas greii.

Liviu Dragnea emasculeaza practic Guvernul in raport si cu partidul, si cu majoritatea parlamentara. In felul acesta, titularii reali ai puterii, de la partid, au doar beneficiile, in timp ce titularii formali ai functiilor raman doar cu deconturile de imagine si riscurile, inclusiv penale.

Deci cred ca durata de functionare a Guvernului Grindeanu nu va depinde catusi de putin de eventuala eliminare a interdictiei din Legea 90, ci de obedienta dlui Grindeanu si de masura in care experimentul lui Liviu Dragnea va fi unul reusit.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Liviu Dragnea premier condamnat, #Dragnea Guvern Grindeanu , #presedinte PSD