Hopa-Mitica din Parlament: Legea defaimarii initiata de Dragnea n-a murit. Doar s-a prefacut putin adormita

Vineri, 23 Martie 2018, ora 11:18
8581 citiri
Hopa-Mitica din Parlament: Legea defaimarii initiata de Dragnea n-a murit. Doar s-a prefacut putin adormita
Foto: Arhiva Hepta.ro

In urma cu doi ani, Liviu Dragnea s-a declarat infrant in Parlament, atunci cand controversata sa Lege a defaimarii nu a fost votata de plenul Camerei Deputatilor, desi liderul PSD fortase din rasputeri adoptarea ei. "Legea a picat si o sa reinitiez, o sa reiau procedura", spunea Liviu Dragnea de la tribuna Parlamentului. Adevarul este insa altul.

Adevarul este ca, printr-o serie de tertipuri procedurale orchestrate de PSD, Legea defaimarii n-a fost lasata sa "moara", ci a fost intoarsa la comisii, putand fi oricand "reinviata".

Iar faptul ca Liviu Dragnea a si spus raspicat la ultimul Congres PSD ca este in continuare preocupat de subiect (ba, mai mult, i-a amenintat direct pe europarlamentarii romani care indraznesc sa vorbeasca la Bruxelles despre ce se intampla la Bucuresti) dovedeste ca PSD ne pregateste ceva.

Celor care au uitat le reamintim ca Proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, asa-zisa Lege a defaimarii, a fost initiat de Liviu Dragnea in septembrie 2015 si a trecut fulgerator, in doar cateva zile, de Senat, in procedura de urgenta. Prevederile legii au starnit vii reactii negative din partea societatii civile, a Opozitiei sau chiar a ambasadei SUA.

Initial, proiectul prevedea amenzi de pana la 60.000 lei si infiintarea unui departament special cu rolul de a preveni si a sanctiona defaimarea sociala. Deputatii juristi au ridicat apoi miza la 100.000 de lei.

Criticile la adresa liderului PSD au fost foarte dure, Liviu Dragnea fiind acuzat ca vrea sa reintroduca cenzura si sa le bage pumnul in gura tuturor opozantilor. Nemultumitii au atras atentia asupra posibilelor efecte perverse ale legii si unii chiar au iesit in strada, in semn de protest.

Dupa ce ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a indemnat Romania sa respecte libertatea de exprimare, Liviu Dragnea a facut un pas inapoi. "Astazi voi scoate din lege definitia defaimarii sociale. Au fost scoase si amenzile, pentru ca nicio virgula sa nu mai poata fi folosita de cei care au manipulat", a reactionat liderul PSD.

A urmat spectacolul jenant oferit de PSD in plenul Camerei Deputatilor, in sedintele din 17 si 24 februarie 2016.

A trecut sau n-a trecut? N-a trecut

"152 de voturi pentru, 105 voturi impotriva si 24 de abtineri, proiectul de lege a fost adoptat", a anuntat initial presedintele de sedinta, Florin Iordache.

"Prezenta in sala 315, au votat pentru 152, impotriva 105, abtineri 24. In consecinta, legea nu a trecut", a declarat tot Florin Iordache peste scurt timp, dupa ce un deputat UDMR i-a atras atentia ca numarul de voturi nu era suficient, tinand cont de prezenta.

Stenograma sedintei, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, arata cat de mult s-au zbatut deputatii PSD sa treaca fortat proiectul lui Dragnea, chiar si cu incalcarea regulamentului, insa liberalii au pus piciorul in prag.

"Creanga avea o vorba: 'Eu nu ma consider un om inteligent, dar cand ma uit in jur, incep sa prind curaj'. Nu mai faceti niste chestiuni care nu se fac. Nu cereti sa va ingropati si initiatorul legii si presedintele de partid (...) Il rog si pe initiator sa inteleaga: asta este. Nu s-au mobilizat la vot sa-si sustina, asta este.

Hai sa incetam odata. Sunt toate televiziunile pe noi, toti se uita la noi cum cautam argumente care mai de care mai ridicole si mai penibile sa justificam o incalcare si noi toti ne facem de ras, nu numai dumneavoastra", a comentat Cezar Preda (PNL).

Pana la urma, Liviu Dragnea s-a recunoscut infrant.

"La diferenta de cinci sau sapte minute, presedintele de sedinta a spus ba ca a trecut legea, ba ca n-a trecut legea. Oricum, n-a mai inteles nimeni nimic. Eu nu vreau ca aceasta lege fundamentala pentru societatea romaneasca sa fie votata prin asa-zise incalcari ale regulamentului sau cu un mare semn de intrebare.

In aceste conditii, va rog sa constatati, domnule Florin Iordache, macar tineti-va de ultima afirmatie, ca legea a picat si o sa reinitiez, o sa reiau procedura, sa vin cu ea in Parlament", a declarat Liviu Dragnea, potrivit stenogramei.

La scurt timp, insa, deputatii PSD au identificat solutia miraculoasa pentru mentinerea in viata a legii lui Dragnea. Au dat vina pe sistemul electronic de vot, care n-ar fi functionat cum trebuie, desi secretariatul general a spus ca a functionat normal, au amenintat cu plangeri penale, au facut scandal si, pana la urma, prin vot in plenul Camerei, au decis retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, unde legea se afla si la ora actuala, in "coma indusa".

"Prea multe smecherii"

Pentru a fi siguri ca nu gresim, am cerut Camerei Deputatilor sa ne spuna oficial daca proiectul respectiv mai poate fi votat inca o data de plen sau a fost respins definitiv, iar Biroul de Presa ne-a confirmat ca legea e inca in viata. "Potrivit stenogramei sedintei Camerei Deputatilor, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a II-a, nr.26 din 04.03.2016, cu privire la PL-x 649/2015, s-a aprobat solicitarea de retrimitere la comisii pentru raport suplimentar", se arata, printre altele, in raspunsul primit la redactie.

Stenograma sedintei de plen din 24 februarie 2016 arata cum s-a dus batalia intre PSD si PNL pentru incalcarea/respectarea regulamentului si cum au reusit social-democratii sa se impuna, doar pentru ca au fost mai multi.

Sedinta a inceput cu un episod stupefiant, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, marturisind ca are in fata o... alta ordine de zi decat liderul grupului PSD, Florin Paslaru.

"Eu am crezut ca dumneavoastra veti tine cont de faptul ca sunteti presedinte si respectati Regulamentul, ca nu puteti sa acceptati o propunere de retrimitere la comisie a unui proiect de lege care a fost votat. In consecinta, stimate domnule presedinte, dumneavoastra incalcati astazi si Regulamentul, dar mai ales incalcati Constitutia. Nu aveti dreptul sa faceti un asemenea exercitiu ilegal", s-a aratat indignat liberalul Eugen Nicolaescu.

Degeaba. "In conformitate cu prevederile Regulamentului, aceasta cerere de retrimitere este regulamentara, pentru ca nu avem niciun articol care sa interzica. Daca nimic nu interzice, permite", a sustinut Valeriu Zgonea. Si, cu 154 de voturi numarate prin ridicare de maini, proiectul a fost retrimis la comisii, primind un termen de 3 saptamani.

"Ne-am invartit pana am ajuns in acelasi loc. (...) Eu vreau sa va spun ceva si nu vreau sa se supere nimeni: prea multe smecherii din astea, domnule! Domnule, incetati, domnule! Aici nu este nici consiliul judetean, nu e nici primarie, aici e Parlamentul Romaniei, domnule!", a declarat deputatul PNL Cezar Preda.

In concluzie, tinand cont de "Blitzkrieg"-urile cu care ne-a obisnuit PSD in ultimul an, mai ales in cazul Legilor Justitiei, nu este deloc exclus ca proiectul lui Liviu Dragnea sa fie pus pe ordinea de zi a Camerei pe care o conduce si votat rapid, in una din zilele in care alianta PSD-ALDE reuseste sa-si mobilizeze deputatii la munca.

Mai mult, intre timp, PSD a mai depus inca un proiect, cu tinta si mai clara: cei care "defaimeaza tara".

Deci asaltul final asupra opozantilor regimului Dragnea sta sa vina. Dupa care, daca CCR inchide ochii ingaduitoare, pregatiti banii de amenzi sau tineti gura inchisa...

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#legea defaimarii Dragnea, #Dragnea defaimare sociala , #presedinte PSD