Jocul dublu al PSD si alegerea pe care o au de facut socialistii europeni: Dragnea sau Timmermans?

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 13:06
33028 citiri
Jocul dublu al PSD si alegerea pe care o au de facut socialistii europeni: Dragnea sau Timmermans?
Foto: Facebook / PES

Singura problema complicata pe care o au socialistii europeni se numeste Partidul Social Democrat din Romania, partid ai carui reprezentanti isi inchipuie ca daca sfideaza orice fel de mesaj politic venit din Vest, Vestul va ceda, dar nu este asa, subliniaza Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, de Justitie si consilier prezidential.

Declaratiile sunt facute in contextul in care la Madrid are loc in aceste zile Congresul PES, familia europeana din care face parte PSD si in care multi romani isi pun speranta ca ar putea influenta in bine deciziile care se iau la Bucuresti.

Dupa o lunga perioada in care Liviu Dragnea nu a mai participat la activitatile organizate in PES, iata ca vineri a tinut un discurs la congresul care i-a reunit pe toti liderii partidelor din familia socialista. Din delegatia romana au mai facut parte Viorica Dancila, Rovana Plumb, Dan Nica, Ioan Mircea Pascu, Razvan Popa si Anca Alexandrescu, potrivit imaginilor publicate pe contul Flickr al PES (unde Liviu Dragnea apare doar o singura data, ca vorbitor la tribuna, dar nicaieri in sala sau alaturi de vreun alt delegat).

In schimb, Frans Timmermans, actualul prim-vicepresedinte al Comisiei Europene sustinut de PES pentru preluarea presedintiei dupa alegerile europarlamentare din 26 mai, este adevarata vedeta a acestui congres. Acel Timmermans care are un discurs proeuropean si care le-a cerut in repetate randuri guvernantilor de la Bucuresti sa respecte statul de drept si recomandarile MCV, dar care s-a ales cu o cercetare penala din partea sectiei speciale creata de majoritatea cu care Liviu Dragnea conduce Romania la ora actuala.

La microfon, liderul PSD a vrut sa para detasat. Le-a vorbit colegilor despre cat de bine s-a inteles cu "Serghei, Frans si Udo", cei trei lideri ai socialistilor europeni. Reactiile salii au fost anemice, iar fotografia publicata de Rovana Plumb pe Facebook ii arata pe socialistii romani destul de stingheri in sala congresului.

Foto: Facebook / Rovana Plumb

Pe cine va alege PES intre Dragnea si Timmermans? Si cum va impaca "si capra, si varza", tinand cont ca pana la alegerile europarlamentare de care depind atat puterea pe care PES o va avea in Parlamentul European, cat si sansele lui Frans Timmermans, mai e foarte putin?

Si ce sa mai inteleaga din aceasta disputa votantul PSD?

Schimb de opinii contondente din cauza atitudinii Bucurestiului fata de Timmermans

"Intr-adevar, situatia politica este cat se poate de confuza, cu atat mai mult cu cat ultimele predictii arata ca, dupa alegerile din mai, in Parlamentul European vor intra reprezentanti ai partidelor anti-europene, iliberale, radicale, intr-o proportie cuprinsa intre 33 si 43% din locurile din PE. Deci pentru partidele mainstream si familiile traditionale europene situatia este critica", a comentat Cristian Diaconescu la invitatia Ziare.com, referindu-se nu doar la PSD, ci si la situatia similara a partidului condus de Calin Popescu Tariceanu, amenintat cu excluderea din ALDE Europa, dar si la problema Popularilor europeni numita Viktor Orban.

In cazul familiei social-democrate, din care face parte PSD, Cristian Diaconescu spune ca are informatii conform carora s-au transmis "semnale foarte serioase" care arata ca pozitiile de la Bucuresti sunt considerate "foarte asemanatoare" cu cele iliberale ale premierului ungar.

"In al doilea rand, Frans Timmermans nu numai ca este o personalitate cunoscuta in zona Comisiei Europene, fiind mana dreapta a lui Jean-Claude Juncker, in calitate de prim-vicepresedinte, dar este si un politician cu foarte mare experienta in familia social-democrata. Atitudinea Bucurestiului fata de Timmermans (inclusiv in ceea ce priveste o ancheta penala, in care nici macar nu sunt competenti cei de la Bucuresti) a presupus un anume schimb de opinii destul de contondente in legatura cu pozitia Romaniei.

Pe de o parte, presedintele PES, Serghei Stanisev, este un sustinator al PSD, interesele fiind legate mai mult de numarul destul de mare de europarlamentari pe care ii aduce grupului socialist in PE. Pe de alta parte, seful grupului din PE, Udo Bullmann, a transmis mai multe astfel de raspunsuri, a aratat ca este la curent cu situatia de la Bucuresti, nu este sub nicio forma de acord cu ce se intampla aici, mai ales in legatura cu statul de drept, si in al treilea rand precizand ca exista mai multe variante de raspuns si nu exclude nici una dintre ele.

In orice caz, situatia in ceea ce il priveste pe Frans Timmermans este deosebit de preocupanta pentru ca el candideaza la presedintia Comisiei Europene din partea socialistilor si democratilor. Sigur, prima sansa o are Manfred Weber, de la PPE, dar evident mobilizarea politica a socialistilor in sprijinul lui Timmermans este si va fi totala", ne-a explicat Cristian Diaconescu.

Totala pana la un punct, tinand cont de declaratiile belicoase facute in Romania de unii lideri PSD.

"Exact", a punctat Cristian Diaconescu.

"Insa orice derogare din acest punct de vedere va trebui sa fie izolata politic si tratata ca atare. Doar Bucurestiul creeaza probleme in acest moment in familia socialistilor.

Singura problema complicata pe care au promis socialistii ca o vor rezolva se numeste Partidul Social Democrat din Romania. Nu am in acest moment semnale ca s-ar propune excluderea PSD, scoaterea din grupul socialist, dar stiu ca singurul subiect preocupat in acest moment este atitudinea PSD. Si situatia nu poate ramane asa. Este exact problema pe care guvernarea de la Bucuresti o are si in relatia cu structurile guvernamentale, institutionale, ale UE.

Ei isi inchipuie ca daca sfideaza orice fel de recomandare, orice fel de alerta, orice fel de mesaj politic primit din vest, partea occidentala va ceda, adica nu va mai face niciun fel de pas. Nu este asa. Reactiile vor fi si din pacate vor fi in legatura cu Romania", a punctat acesta.

Limbajul dublu al PSD

Intrebat cum sa descifreze votantul roman al socialistilor disputa Timmermans-PSD, Cristian Diaconescu a mentionat cateva tactici politice folosite de partidul lui Dragnea.

"Probabil ca ai nostri vor incerca acelasi mesaj duplicitar, care a devenit bipolar, din multe puncte de vedere: In deciziile luate in familia europeana, Romania si-a dat sprijinul pentru Timmermans in ceea ce priveste candidatura la presedintia CE. Nu au avut niciun fel de dificultati in a avea un dublu limbaj. De altfel, pe intreg parcursul anului trecut, in dialogul (destul de preocupat) pe care l-a avut partea europeana cu Romania, acesta a fost tipul de atitudine pe care reprezentantii Romaniei au performat: au promis niste lucruri la Bruxelles, dar au promis la Bucuresti ca ii vor determina pe cei de la Bruxelles sa isi schimbe pozitia.

Au facut acest tip de (cred ei) joc politic care, bineinteles, fiind o minciuna, a avut picioare scurte si foarte rapid s-au edificat ambele parti, in sensul ca reprezentantii de la Bucuresti nu au putut sa influenteze in niciun fel o nuantare a pozitiei partenerilor, sub nicio forma. Nu au reusit absolut nimic. Si pentru ca nu au forta de persuasiune necesara (trebuie sa ai si niste rezultate acasa) au incercat sa spuna cu totul si cu totul altceva: sa fie de acord cu partenerii cand discutau la Bruxelles, Strasbourg sau in alte capitale", a afirmat Cristian Diaconescu.

Acesta este convins ca o reactie din partea PES este iminenta.

"Sunt calcule care se fac, sunt si interese. Si partenerii in relatiile lor isi esaloneaza reactiile in functie de anumite momente.

Problema este ca o reactie categorica este iminenta, pentru ca sunt alegeri. Si fiind alegeri, se va folosi in Europa argumentul politic legat de derapajul Romaniei. Se va folosi! Pentru ca alegerea este intre varianta sustinuta de partidele mainstream europene - O Europa solida, care respecta valorile, o Europa cat se poate de atenta la standarde si, mai ales, o Europa care poate face responsabile statele sau partidele care intra in derapaj - si situatia Romaniei, care cel putin in PSD face nota discordanta.

Repet: Fiind alegeri si pierzandu-se voturi, fie ca vorbim despre Timmermans, fie ca vorbim despre locurile in PE, familia socialista va reactiona", s-a aratat convins Cristian Diaconescu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dragnea congres Madrid Timmermans , #presedinte PSD