La ce foloseste un Congres care nu foloseste la nimic?

Duminica, 11 Martie 2018, ora 15:30
5920 citiri
La ce foloseste un Congres care nu foloseste la nimic?

Mascarada s-a sfarsit. Si nu degeaba i-am spus mascarada unui spectacol grotesc, pentru infaptuirea caruia s-au cheltuit bani, s-a consumat timp, s-au deranjat oameni si s-a blocat circulatia in capitala, fara sa stim exact nici ce urmaream atunci cand l-am hotarat si nici macar ce am obtinut, dupa ce s-a terminat.

Observa oricine ca totul pluteste in ceata. Imi mai exprim inca o data opinia ca Liviu Dragnea simte si el acea neliniste tragica pe care o simtea Nicolae Ceausescu atunci cand isi organiza ultimul Congres, fara sa aiba in minte un "plan B", totdeauna necesar ca sa-ti salvezi pielea in ceasul al doisprezecelea.

Dl Dragnea este mai pragmatic. El simte ca totul se prabuseste, sondajele avertizeza dezastrul, partidul este in pericol, deznodamantul se apropie. Inevitabil, isi pregateste un "plan B". Congresul "Extraordinar" pare a face parte din acest plan, pe care nu ma indoiesc ca il are in minte, dar care este atat de incomod, incat il tine ascuns.

Totusi, daca n-ar exista o stratagema, nu s-ar fi facut atata zarva si nu s-ar fi dat un asemenea spectacol de zile mari, intr-un moment cand omul de rand se intreaba daca maine va mai primi salariul, daca poimaine nu i se va taia pensia, daca ii vor ajunge banii sa plateasca mielul de Paste in preturi 2018, basca ouale scumpite.

Astea toate, in timp ce in fruntea tarii stau numai condamnati cu suspendare, inculpati, cercetati, urmariti sau banuiti, ca si cum cei integri trebuie pusi deoparte, intrucat le-ar fi expirat termenul de valabilitate, insris pe ambalaj.

N-am nicio indoiala ca unul dintre scopurile Extraordinarului Congres a fost abaterea atentiei de la asemenea incomode belele. Dar ar fi fost prea putin. Revin la ideea planului B si observ ca dna Viorica-Vasilica Dancila ar putea fi un foarte bun jolly Jocker in ecuatia complicata a dlui Dragnea.

Pentru ne-cartofori, trebuie sa explic ca jolly Jocker este o carte universala, una care le bate pe toate celelalte, iar dna Dancila a dovedit ca ar putea fi incomparabil mai mult decat un simplu prim ministru al jupanului.

Ar putea fi un factotum, la dispoziitia lui "daddy". A observat si dansul ca modestia si devotamentul dnei Dancila, duse pana la servilism, merita sa fie nu numai rasplatite, dar si folosite. Ea este omul pe mana caruia poti merge cu ochii inchisi. Dl Dragnea are nevoie de cineva care sa puna umarul la greu si sa tina scutul la lovituri.

Nu de alta, dar s-a saturat sa tot dea indicatii si sa primeasca bobarnace. Acum, s-ar putea imparti sarcinile: Dragnea cu indicatiile, Dancila cu bobarnacele. Nu zice lumea ca presedintele partidului trebuie sa fie seful Guvernului? Noi o facem invers, seful Guvernului devine pesedinte executiv al partidului. Ce mi-e Sanda, ce mi-e Manda!

Observ ca, pregatind terenul, dl. Dragnea s-a antepronuntat demult in favoarea celei destinata sa preia bobarnacele si a atras atentia ca el pe dansa o voteaza. Bate saua, ca sa priceapa iapa.

Apoi, a nuantat public ca asteapta cu curiozitate rezultatul scrutinului, ca sa vada cine pe cine invinge. Hai, ca-i nostim!

Cum era sa invinga cei doi contraconcurenti, cand ei au fost invitati la cuvant in fata unei sali aproape goala, dupa ce dna Dancila vorbise demult si cu sala plina? Tot ce mai ramasese era echipajul SMURD chemat pentru caz de interventie, cameramanii, jurnalistii si cativa prieteni de-ai lui "daddy".

Pentru viitorul de aur al dnei Dancila, nu se pune decat o sigura conditie: sa nu se abata de la obisnuita sa modestie si infinitul sau servilism. Nici nu pare sa se abata. Este asa cum a caracterizat-o Dragnea cand a propus-o premier: non-conflictuala, non-suparacioasa si toleranta.

Intr-adevar toleranta. Nu si-a schimbat look-ul de indata ce un jurnalist s-a legat de coafura dumneaei? Nu si-a cerut scuze cand i-au scapat din gurita vorbe discriminatorii? N-a vorbit la Bruxelles de parca ar fi citat mot-a-mot din intelepciunea liderului? N-a tras cu prastia in europarlamentarii care se plang in loc sa aplaude? Numai calitati.

Pana la urma, doamna Dancila merita atata incredere, ca sa-i dea dl Dragnea pe mana toate cheile imparatiei, iar dansul sa se ocupe personal de cei care il ponegresc la tot pasul, ba cu Belina, ba cu TelDrum, ba cu Brazilia, ba cu averile din Bucuresti si Teleorman, ba cu altele, destule.

Iar daca, Doamne fereste, ar fi sa vina ghinionul, sa se petreaca ceva neasteptat si eventual chiar fara suspendare, cine se poate ingriji din afara de destinul dlui Dragnea cel de dinauntru? Sa nu ne gandim la rele, dar planul B le prevede pe toate - cel putin asa mi se pare mie.

Nu stie nimeni de ce dl Dragnea, care initial explica nevoia de congres pentru propria sa reconfirmare, a cotit-o brusc, ca sa fie confirmati toti ceilalti, iar dansul nu. Ori s-a ferit de alegeri, ca nu se stie ce se intampla, ori s-a ferit de prieteni, ca nu se stie cine tradeaza, ori s-a ferit de toti, ca nu se stie de unde rasare iepurele.

Sau poate a crezut ca-i destul sa fie reconfirmat prin ridicare de maini, apluze si urale, ceea ce a si facut. Nu-i statutar, dar e misto. Nu?

Oricat as intoarce-o pe toate fetele, tot nu inteleg la ce i-a trebuit Congres? Numai pentru reasezarea pe scaune a vicepresedintilor, de care nu se plangea nimeni? Nu stiu, dar am patru raspunsuri la aceasta intrebare:

1. Congresul nu a avut in obiectiv sa rezolve ceva. A fost numai un exericiu de imagine, menit sa restabileasca increderea multimii in partid si in liderii lui, dupa ce tocmai a fost afectata grav prin ultimele sondaje de opinie.

2. Atat dlui Dragnea, cat si colaboratorilor sai le sunt dragi momentele festive, cele in care se rostesc discursuri, se aplauda in urale, se omagiaza sefii si se lasa impresia ca adevarul absolut sta ascuns numai in intelepciunea partidului, de unde il scoate liderul din cand in cand. Restul e vax.

3. In ultima vreme, atat dl Dragnea, cat si apropiatii sai cred ca dreptul la opinie nu inseamna neaparat sa gandesti cum te taie pe tine capul. Dreptul la opinie inseamna sa gandesti numai cum il taie capul pe "daddy" si nu pe Codrin Stefanescu, pe Nicolae Banicioiu, Ecaterina Andronescu, Catalin Radulescu, chiar Mihai Tudose plus inca vreo cativa.

4. Unde pui ca dl Dragnea nu se simte bine daca nu primeneste oamenii. L-a primenit pe Grindeanu, l-a matrasit pe Tudose, iar acum ar fi venit la rand Viorica-Vasilica, daca nu picau altii, asa cum a stabilit Congresul.

In opinia mea, la asa ceva a servit ditamai Congresul. Plus o palarie cat o umbrela pe capul doamnei Viorica-Vasilica, in locul celei de pana acum, care si asa ii venea prea mare.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Liviu Dragnea Congres PSD, #Viorica Bancila presedinte executiv, #Congres PSD alegeri , #presedinte PSD