Micile probleme ale Europei si marile teme ale lui Dragnea

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 22:55
8339 citiri
Micile probleme ale Europei si marile teme ale lui Dragnea

Publicarea raportului MCV si a rezolutiei Parlamentului European (PE) privind Romania i-au dat prilejul domnului Dragnea sa faca o declaratie in aparare, de tipul bate saua sa priceapa iapa.

Numai ca zicala face o trimitere fina la inteligenta proverbiala a romanului, ceea ce nu se observa printre cuvintele butucanoase ale jupanului PSD, spuse ca sa-i imbete cu apare rece pe creduli si naivi. Citez:

"Eu, ca un roman simplu, dar nu umil, consider ca pentru Romania temele mari sunt altele. Temele mari ale acestei tari sunt, au fost si vor ramane dincolo de orice rapoarte si MCV-uri. Vorbim de sanatate, educatie, infrastructura, agricultura, dezvoltare economica, venituri mai mari pentru romani, reforma marilor sisteme, astea sunt temele, de care noi ne-am ocupat...".

Mi-a placut finalul: astea sunt temele, de care noi ne-am ocupat. Adica, sanatatea, educatia si toate celelalte de care PSD a avut libertatea totala sa se ocupe cu adevarat, pentru ca sa ne mandrim in fata Europei, nu sa ne rusinam de ele. Le-as lua una cate una, pe rand:

Sanatatea

Tocmai recunostea zilele trecute ministrul Sanatatii ca, la trei ani dupa tragedia #Colectiv, Bucurestiul are abia 11 paturi pentru arsi. As adauga, din ce am citit in presa, ca unul singur este dotat complet.

Fireste, Sanatatea este problema liderilor PSD, nu a partenerilor de la Bruxelles. Liderii nostri au prevazut in programul de guvernare constructia a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultima generatie, plus unul la Bucuresti, in total noua (pag. 96).

Conform programului Dragnea-Grindeanu, desemnarea locatiilor si contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele 9 spitale urmau sa se faca pana la 31 decembrie 2017. Conform programului Dragnea-Dancila, termenul nou era 1 iulie 2018. A trecut si el.

Conform faptelor, nu stiu sa se fi desemnat pana azi locatiile a 8 spitale si sa se fi contractat studiile pentru toate cele 9 spitale.

In schimb, fara vreun studiu si fara sa fi aprobat cineva locatia, doamna Dancila a angajat cu de la sine putere, in Turcia, construirea unui spital cu 1.000 paturi la Constanta prin sistem PPP. Diletantism 100%!

Nu zic ca n-ar trebui spital la Constanta, dar cine a stabilit ca este mai urgent acesta si nu unul la Iasi, Timisoara, Cluj sau in alta parte? Si din ce expertiza a rezultat ca PPP este solutia cea mai convenabila pentru Romania? O fi destul numai faptul ca au batut palma doamna Viorica si partenerul turc?

Dar asta cu spitalele e o problema mare in perspectiva. Problema mare imediata este asta cu gandacii din spitalele existente, cu sobolanii tot de acolo, cu infectiile pe care le iei mai sigur decat medicamentele, si mai ales cu medicii si asistentele, care se duc, se duc ca clipele, scuturand aripile.

Educatia

Imi este rusine sa pronunt cuvantul educatie, cand ma refer la regimul Dragnea-Grindeanu-Tudose-Dancila. Nu aici s-au aciuat doi ministri ai Educatiei - doi, nu unul - incapabili sa vorbeasca romaneste corect (celebrul "Genunche" si faimosul "Pamblica")?

Tot de educatie tine si faptul ca insusi prim ministrul se afla in conflict cu limba materna, ceea ce afecteaza exemplul personal fata de cei care-si fac educatia in scoli, dar si prestigiul propriu al celor care trebuiau sa si-o fi facut deja, iar acum, poftim, ne conduc pe noi.

Tine de educatie si desfiintarea manualelor alternative in scoli, infiintarea editurii unice ca sa profite de ea numai prietenii, plus scandalul unui manual, unde autorul n-a stiut sa aseze Dunarea acolo unde trebuie, pe harta!

Las la o parte desfiintarea manualelor alternative si suplinirea dascalilor cu personal subcalificat sau cu persoane pensionate, plus jenantul scandal cu scolile fara autorizatie de functionare, fara apa curenta sau cu toaleta in curte, adica ceva despre care nu justifica deloc afirmatia dragnista: "noi ne-am ocupat".

Infrastructura

Nu ajunge curaj, trebuie sa ai si tupeu ca sa fii la putere si sa vorbesti de realizarile in infrastructura din Romania. Care infrastructura? Putin mai mult decat zero kilometri de autostrada inaugurati in aproape doi ani de guvernare! Asta da, "noi ne-am ocupat", domnu' Dragnea!

Zero proiecte noi de autostrazi, in conditiile in care fondurile nerambursabile oferite de UE se pierd, pentru ca nu ne ostenim sa elaboram documentatii, iar doamna prim ministru colinda intregul Orient Apropiat sa caute fonduri rambursabile, prin sistemul PPP, indatorand tara pe anii si deceniile urmatoare, numai ca sa-si protejeze subalternii, incapabili (sau neinteresati) sa elaboreze documentatii.

Si iarasi m-as uita in programul de guvernare. Cele doua principale segmente de autostrada, capabile sa lege in viitor capitala cu Europa - Pitesti-Sibiu si Ploiesti-Comarnic-Brasov - figureaza fara termen.

Asta ne caracterizeaza: nu stim sa stabilim termen la ceea ce am inceput, dar ne laudam cu autostrazi noi: una Bucuresti-Craiova-Lugoj (intamplator, via Alexandria) si alta Ungheni-Iasi-Targu Neamt-Targu Mures. Nu zic ca n-ar fi necesare, dar ma intreb, are forta sa inceapa vreuna din ele PSD care abia le carpeste pe cele incepute?

Tot infrastructura este si sfertul inceput din magistrala de metrou M5 amanat de sapte ori dupa ce sase termene angajate au fost ratate.

Agricultura

Aici, recunosc, stam bine. S-a facut recolta buna. N-as subestima meritele ministrului Daea, dar nici nu pot trece sub tacere contributia lui Dumnezeu insusi si a imputernicitului cu ploaia, sfantu' Ilie.

Mai rau stam cu zootehnia, nedependenta de ploaie, ci numai de nepriceperea in a feri raspandirea bolii.

Dar cea mai mare dintre problemele mari ale agriculturii mi se pare asta cu tineretul care a parasit satele, tocmai intr-o tara cu traditie milenara in agricultura si inzestrata cu unele din cele mai fertile pamanturi de pe continent.

Este destul sa amintesc despre un sat din Moldova, ramas cu un singur locuitor, si despre multe altele, unde tinerii agricultori au descoperit ca e mai convenabil sa culeagi capsuni in Spania decat sa trudesti in Baragan, unde doar sfantu' Ilie iti e cat de cat prieten.

Dezvoltarea economica

La acest capitol, nu trebuie sa fii specialist ca sa intelegi ca este vorba in primul rand de marile investitii. De unde investitii, cand banii nostri s-au dus pe salariile bugetarilor, banii europeni nu ne intereseaza si numai parteneriatul public-privat, adica cel mai pagubos dintre toate, o intereseaza pe doamna Dancila, dornica de excursii in tara Seherezadei, cea care il fermecase pe padisah cu nepretuitele sale gratii.

Sa fie clar, dezvoltarea noastra economica e una din imprumuturi. BNR tocmai a publicat cifrele pe primele 9 luni, anuntand ca deficitul de cont curent pe respectiva perioada a urcat la 6,619 miliarde de euro.

Asta inseamna 348 euro = 1.660 de lei pe cap de locuitor deficit, deci datorie. Adica, in perioadele urmatoare, mai devreme sau mai tarziu, statul va plati in numele nostru cate 348 euro = 1.660 lei de persoana, plus alte datorii, cate vor mai urma de acum incolo, conform stralucitei guvernari a PSD.

Venituri mai mari pentru romani

Cum nu-i este rusine domnului Dragnea sa se laude cu veniturile mai mari pentru romani? Corect ar fi sa spuna pentru unii romani. Respectiv pentru bugetari, pentru aceia care se duc in numar mai mare la urna si care sunt mai usor de manipulat prin sefii lor ierarhici, sa voteze PSD.

Pentru non-bugetari, nu numai ca n-a marit nimeni niciun venit, dar nici macar nu i-a ajutat statul pe patroni, prin legslatie si facilitati, ca sa sprijine majorarea de salarii.

Situatia non-bugetarilor se vede cel mai limpede cand ne referim la cei circa 600.000 de salariati din mediul privat carora li s-a redus salariul cu prilejul majorarilor, asa cum comunicau sindicatele la timpul respectiv. Mai vine o "majorare" si in 2019, sa vedem ce mai iese si de acolo!

Daca punem insa la socoteala si inflatia, atunci asta cu cresterea veniturilor facuta in favoarea bugetarilor si in dauna non-bugetarilor este o gogoasa mai mare decat valizele cu care Liviu Dragnea tocmai face pe saltimbancul in fata presei si a aplaudacilor din jurul sau.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Liviu Dragnea raport MCV, #Liviu Dragnea rezolutia PE, #Viorica Dancila turneu Golf, #PSD infrastructura, #Liviu Dragnea infrastructura, #Petre Daea pesta porcina , #presedinte PSD