Mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim - miza pentru Liviu Dragnea si ce consecinte ar putea avea

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 14:51
27304 citiri
Mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim - miza pentru Liviu Dragnea si ce consecinte ar putea avea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liviu Dragnea mareste presiunea asupra Guvernului Dancila in ce priveste mutarea sediului Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Conform Constitutiei si regulamentului de organizare si functionare a Ministerului de Externe, "infiintarea, desfiintarea si schimbarea rangului de misiune diplomatica de cariera se aproba de presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea Guvernului, in baza documentatiei initiate de MAE", se precizeaza in articolul 72.

In sedinta de guvern de miercuri, Viorica Dancila a preluat un memorandum realizat de Ministerul de Externe si adus de un secretar de stat in lipsa titularului postului, memorandum ce contine propunerea de mutare a ambasadei, dar care nu a fost facut public.

Liviu Dragnea incearca s-o determine pe Viorica Dancila sa faca propunerea ca misiunea diplomatica a Romaniei din Israel sa fie mutata, apoi, domnul Teodor Melescanu sa realizeze documentatia. Astfel, Liviu Dragnea poate sa inceapa presiunile asupra Palatului Cotroceni pentru ca presedintele Iohannis sa semneze decretul.

Viorica Dancila urmeaza sa plece saptamana viitoare in Israel unde se va intalni cu premierul Beniamin Netanyahu, urmand sa discute cu acesta subiectul mutarii ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, conform unor surse din Executiv.

Dar aceasta modificare nu se bucura de sprijinul partenerului de coalitie Calin Popescu Tariceanu, care sustine punctul de vedere al ministrului Melescanu. Acesta doreste ca Romania sa urmeze rezolutiile ONU in aceasta problema.

In plus, orice initiativa de acest fel este respinsa de presedintele Klaus Iohannis, care "indeamna toti factorii guvernamentali si politici la responsabilitate si discernamant, in ceea ce priveste deciziile majore de politica externa ale Romaniei, cu efecte strategice, inclusiv asupra sigurantei nationale si a cetatenilor romani. In acest sens, o astfel de decizie trebuie luata numai dupa consultarea si cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale, decizia finala apartinand, din punct de vedere constitutional, Presedintelui Romaniei", se arata in comunicatul Palatului Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis refuza propunerea lui Dragnea de a muta ambasada Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentand ca aceasta actiune ar fi o aventura cu efecte asupra sigurantei cetatenilor romani - Foto: Administratia Prezidentiala

In aceasta luare de pozitie, presedintele face referire subtil la aventura in care arunca Liviu Dragnea Romania, spunand ca vor fi efecte "asupra sigurantei nationale si asupra cetatenilor romani".

Ce nu a inteles Liviu Dragnea si nu vrea sa inteleaga e faptul ca grabindu-se sa mute ambasada nu va face decat sa puna Romania pe lista tintelor teroristilor arabi, punand in pericol nu numai siguranta cetatenilor nostri, dar si pe cei din Uniunea Europeana, mai ales in cazul in care Romania va fi prima tara din Uniunea Europeana care ar decide sa-si mute reprezentanta diplomatica.

O politica externa echilibrata, un parteneriat puternic atat economic, cat si politic cu Israelul, dar pastrat in limita rezolutiilor ONU, dublate de o politica deschisa fata de statele arabe, au facut ca diplomatia romaneasca sa joace un rol de arbitru in multe discutii din Orientul Apropiat, sa poata transmite mesaje diplomatice dintr-o tabara in alta, fara a avea un interes imediat.

Aceasta pozitionare radicala de o parte sau de alta poate arunca in aer tot ce s-a construit cu migala in acesti ani. Referierea presedintelui Iohannis la punerea in pericol a cetatenilor romani printr-o astfel de miscare abrupta e relevanta in acest sens.

O cale pentru a intra si in gratiile lui Donald Trump

Ce urmareste liderul PSD prin aceasta operatiune? In primul rand, ar putea sa-i faca un serviciu politic lui Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, singurul lider important cu care Liviu Dragnea are o relatie privilegiata.

Romania ar fi prima tara din Uniunea Europeana care ar decide sa faca un astfel de pas, iar pentru premierul israelian acesta ar reprezenta un cadou diplomatic valoros in contextul tensiunilor din zona.

In al doilea rand, ar reprezenta o parghie in mainile liderului PSD, prin care poate sa actioneze asupra parteneriatului strategic dintre SUA si Romania. Donald Trump, presedintele SUA, a decis mutarea misiunii diplomatice americane, recunoscand Ierusalimul drept capitala a statului Israel, decizie contestata de palestinieni.

ONU a adoptat o rezolutie de condamnare a hotararii liderului american. Romania s-a abtinut atunci.

Donald Trump se intelege foarte bine cu Beniamin Netanyahu, premierul israelian, iar Liviu Dragnea spera ca ultimul sa-l ajute sa fie primit la Casa Alba - Foto Hepta.ro

Prin aceasta metoda, presedintele PSD urmareste sa-i atraga atentia lui Donald Trump, astfel incat sa obtina o validare politica din partea acestuia.

Ambasada din Israel, subiect de tensiune intre Dragnea si Tariceanu

Mutarea ambasadei este insa o operatiune complicata, in care presedintele Iohannis are ultimul cuvant, iar acesta a subliniat public ca nu renunta si nu se lasa intimidat in ce priveste atributiile sale din domeniul politicii externe.

Pe de alta parte, subiectul ambasadei Romaniei provoaca tensiune si intre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Portofoliul de la Externe e detinut de ALDE, iar ministrul Teodor Melescanu nu pare extrem de grabit sa raspunda la comenzile sefului PSD.

Aceasta temporizare e confirmata si de declaratia facuta de liderul ALDE: "Referitor la situatia actuala a procesului de pace din Orientul Mijlociu, presedintele Senatului a subliniat ca Romania impartaseste, in coordonare cu statele membre ale Uniunii Europene, solutia de pace care prevede co-existenta in conditii de suveranitate, securitate si recunoastere reciproca a doua state, Israel si Palestina, iar statutul orasului Ierusalim sa fie stabilit printr-un acord negociat direct intre parti", a spus Calin Popescu Tariceanu dupa intalnirea oficiala cu doamna Tzipi Hotovely, ministru adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel.

Calin Popescu Tariceanu a realizat ca e mai important sa aiba sprijinul Germaniei si Frantei, state care nu recunosc Ierusalimul drept capitala statului Israel, decat sa intre intr-o aventura diplomatica prin care sa rupa orice legatura cu vestul continentului.

Acest fapt arata ca liderul ALDE crede in sansa lui de a ajunge presedintele Romaniei, iar o aventura de genul acesta ii poate anula sansele sau il poate pune intr-o postura dificila in fata partenerilor institutionali din Uniunea Europeana.

In acest moment, Israelul are mai multa nevoie de un parteneriat privilegiat cu Romania decat are nevoie tara noastra, iar premierul Beniamin Netanyahu, aflat intr-o pozitie politica dificila la el in tara, nu poate inchide o usa ce duce spre Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, in urma cu o saptamana, medicul personal al premierului israelian Beniamin Nethanyahu a fost numit consilier onorific al Vioricai Dancila, prim-ministrul Romaniei. Aceasta mutare are rolul de a consolida relatiile lui Liviu Dragnea cu premierul israelian.

Mutarea ambasadelor, o posibila criza diplomatica

Pentru presedintele PSD, aceasta legatura este importanta pentru ca reprezinta singura iesire din blocada diplomatica impusa de Uniunea Europeana.

Sase state europene din 28 s-au abtinut sa voteze impotriva deciziei presedintelui american: Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Letonia, reprezentantii Lituaniei au lipsit.

Semnificatia acestui vot reprezinta o validare a rezolutiilor ONU anterioare conform carora majoritatea statelor membre sprijina rezolvarea conflictului prin acceptarea celor doua state, Israel si Palestina, conform granitelor din 1967.

Organizatia Natiunilor Unite nu aproba ca statul Israel sa-si mute capitala la Ierusalim, aceasta schimbare putand genera o noua criza in Orientul Apropiat.

Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, este cercetat in doua cazuri de coruptie, iar politia a facut recomandarea de a fi retinut, dar o astfel de decizie poate fi luata exclusiv de procurorul-general al Israelului.

"Nu este deloc sigur ca Netanyahu va fi pus sub acuzare. Politia nu poate face decat recomandari. Acum este de datoria procurorului general al Israelului, Avichai Mandelblit, sa decida daca va face obiectul unor acuzatii. Aceasta decizie ar putea dura luni. Dar insusi faptul ca liderul coalitiei de guvernamant de dreapta a Israelului este examinat de procurori va afecta probabil calculele politice ale sustinatorilor, ale rivalilor si pe cele ale oponentilor sai din cadrul coalitiei sale", a scris Reuters intr-un comentariu publicat la sfarsitul lunii martie.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Dragnea ambasada Israel, #Dragnea Tariceanu tensiuni, #Dragnea guvern presiuni, #Dragnea Iohannis tensiuni , #presedinte PSD