Opozitia cere comisie de ancheta si sesiune extraordinara. Dragnea si-a delegat atributiile si solicitarea a fost respinsa

Luni, 20 August 2018, ora 15:16
5343 citiri
Opozitia cere comisie de ancheta si sesiune extraordinara. Dragnea si-a delegat atributiile si solicitarea a fost respinsa
Foto: Arhiva PSD

Partidele din Opozitie au strans semnaturi si au cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor dupa evenimentele din 10 august, insa presedintele Liviu Dragnea si-a delegat atributiile doar pentru ziua de azi unui vicepresedinte, iar Biroul Permanent a respins cererea, invocand mai multe motive.

Deputatul PNL Dan Vilceanu a sustinut, luni, ca Liviu Dragnea "a calcat in picioare Regulamentul Camerei Deputatilor".

"Conform Regulamentului, sesiunile extraordinare se convoaca la solicitarea Biroului Permanent, a unei treimi din numarul deputatilor sau la solicitarea Presedintelui Romaniei. PNL a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare, solicitarea a fost semnata de 114 deputati.

Dl presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, avea obligatia sa convoace o sesiune extraordinara, conform prevederilor Regulamentului.

Nu a facut-o, ba mai mult, astazi isi deleaga atributiile de presedinte dnei Mihalcescu si suntem anuntati ca se face o sedinta de Birou Permanent. Noi credem ca PSD si dl Dragnea incearca sa impiedice convocarea unei sedinte extraordinare a Camerei Deputatilor.

Repet, obligatia convocarii revine presedintelui Camerei Deputatilor. Dl Dragnea a calcat in picioare Regulamentul Camerei Deputatilor, se comporta asa cum ne-a obisnuit pana acum, ca pe mosia PSD-ului", a declarat, luni, la Parlament, deputatul PNL Dan Vilceanu, citat de Mediafax.

Decizia prin care Liviu Dragnea si-a delegat atributiile doar pentru ziua de azi, 20 august, vicepresedintelui Carmen Mihalcescu a fost publicata in numarul 716 al Monitorului Oficial.

Conform articolului 34 din Regulamentul Camerei Deputatilor, "vicepresedintii conduc activitatea Biroului Permanent si a plenului Camerei Deputatilor, la solicitarea presedintelui sau, in absenta acestuia, prin decizie a presedintelui Camerei Deputatilor".

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a spus ca Dragnea a facut astfel "un gest suprem de lasitate si de lipsa de responsabilitate", dezvaluind totodata ca vicepresedintele Carmen Mihalcescu, care a primit insarcinarea de a conduce pentru o zi Camera Deputatilor, este sotia lui Horia Mihalcescu, consilierul lui Liviu Dragnea.

PNL, PMP si USR au depus pe 14 august la Camera Deputatilor solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare in perioada 20-24 august. Partidele din Opozitie au strans semnaturile prevazute de regulament si si-au dorit sa poata initia o comisie de ancheta si depune o motiune simpla impotriva ministrului de Interne, Carmen Dan.

Problema cu semnaturile

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a discutat cererea Opozitiei astazi, la ora 13:00, si a respins-o.

Carmen Mihalcescu (PSD) a explicat, la finalul sedintei BP, ca solicitarea a fost analizata si "in momentul de fata nu intruneste toate prevederile legale si regulamentare".

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a sustinut ca solicitarea trebuia insotita si de un proiect de hotarare in care sa se specifice obiectivele comisiei de ancheta.

"In plus, s-a constatat ca unele semnaturi sunt diferite", a sustinut ea, dandu-l ca exemplu pe Claudiu Nasui (USR).

"Noi nu avem competenta necesara sa facem expertiza grafologica, dar toate la un loc inseamna ca regulamentul nu a fost respectat si aceasta sesiune nu poate fi convocata", a mai adaugat ea.

Carmen Mihalcescu a precizat ca le-a solicitat colegilor din Opozitie "sa isi retraga aceasta solicitare" si sa o depuna din nou.

"Nu pot sa risc si sa imi insusesc un lucru care din punctul meu de vedere, al meu si al partidului, nu este legal si regulamentar", a mai argumentat Carmen Mihalcescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sesiune extraordinara ancheta jandarmi , #presedinte PSD