Partidul Maimutelor da in clocot

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 08:45
10301 citiri
Partidul Maimutelor da in clocot

De multa vreme, n-a produs atata rumoare in societatea romaneasca o metafora, precum cea de luna trecuta a domnului Adrian Tutuianu, cand si-a etichetat partidul ca fiind unul "de maimute".

Fara indoiala, unii au ras, altii s-au uitat in oglinda ca sa vada cu cine se aseamana, iar altii au scrasnit din dinti, hotarati sa le plateasca polite grele celor care iau partidul in deradere, si-i ofenseaza pe liderii impartitori de ciolane.

N-as vrea sa spun ca domnul Dragnea se incadreaza intr-o categorie sau in alta, desi chiar dansul s-ar putea sa se simta ofensat de indrazneala subalternului sau targovistean. Fireste, in asemenea situatie, isi stapaneste greu mania, dar n-are incotro si cauta sa faca pe democratul, consultandu-se cu "colegii".

Altadata, cand avea nevoie sa simuleze democratia, liderul PSD convoca la repezeala CExN, iar acolo obtinea intr-o unanimitate bolsevica aprobarea asupra a ce aprobase el dinainte, de unul singur.

Unanimitatea ramane o amintire

Faptul ca acum convoaca doua sedinte deosebite, aducand de doua ori baronii din tara la Bucuresti, demonstreaza ca nu mai este sigur pe unanimitate si ca insasi majoritatea se cam destrama, dupa ce mai multi membri marcanti i-au cerut demisia, iar unuia i-a venit chiar ideea sa le aplice colegilor eticheta de "maimute".

Asadar, inainte de a discuta remanierea, adica problemele grele, liderul suprem isi permite un test, probabil ca sa vada cum reactioneaza colegii la propunerile sale privind niste numiri mai putin dureroase decat schimbarile din Guvern.

Personal nu cred ca domnul Dragnea face o sedinta separata numai ca sa avizeze propunerile pentru conducerea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) si a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), asa cum a lasat sa se inteleaga.

Asta mergea si fara spectacol mediatic, fara sa se anunte cu surle si trambite ca urmeaza doua sedinte, din care una imediat si alta nu se stie cand si fara o intalnire prealabila la mare secret si cu usile inchise, in biroul dlui Dragnea de la Parlament.

Ma refer la cea de duminica seara, despre care nimeni nu stie cam nimic. N-a rasuflat ce s-a discutat acolo, dar stim din experienta ca, ori de cate ori este intr-o situatie dificila, "daddy" face o sedinta prealabila, discreta si la mare secret.

Cand zici maimuta, e rau. Cand zici sobolan, e bine

Asta a facut si duminica seara. Atata stim noi, ca s-au intalnit mai multi lideri PSD fideli lui Liviu Dragnea, pentru a pregati strategia de urmat in sedinta CExN de luni.

Ce strategie? Ma indoiesc ca trebuie cine stie ce strategie, ca sa votezi viitoarea conducere de la CNA si ASF. As da crezare mai curand nerabdarii cu care deputatul zis Mitraliera si politrucul zis Codrin Stefanescu ar dori excluderea lui Adrian Tutuianu din partid, urmare unor inregistrari din sedintele PSD Dambovita, unde dl Tutuianu isi permitea un limbaj colorat la adresa unor colegi, inclusiv ministri.

In opinia camarilei dragniste, faptul este grav, dar mi-e teama ca acesti lingai de partid nu prea sunt la curent cu practicile europene si constitutionale. Sunt de acord ca limbajul dlui Tutuianu este colorat, dar sunt sigur ca asa-i gandirea domniei sale: gandeste colorat. Daca-i asa, de ce ar fi jignitor sa eticheteze semenii intr-un fel sau in altul?

Liviu Dragnea, cel adulat de domnii "Mitraliera" si Stefanescu, nu si-a mitraliat colegii facandu-i sobolani? Nu-l facuse tradator pe un vechi (si cel mai bun!) prieten? L-a exclus cineva din partid pentru asta? L-a mustruluit cineva?

Cogeamitea institutie pusa cu botul pe labe

Exista un precedent la care ar merita sa reflecteze camarila domnului Dragnea, care vrea sa puna capastru la gura colegilor prea vorbareti. Ma gandesc la cazul cand CNCD a sanctionat un reputat jurnalist cu 1.000 lei amenda, pentru asemuirea facuta intre coafura doamnei prim ministru si coama unei simpatice maimute.

Fireste, ziaristul nu s-a lasat, a actionat in instanta, iar instanta i-a dat castig de cauza. I-a pus cu botul pe labe pe obedientii Guvernului de la CNCD. Mai mult, dupa ce facusera recurs, propriii lor juristi le-au demonstrat ca il fac degeaba, ca nicio instanta nu va condamna exprimarea unei opinii si au fost pusi in situatia umilitoare si rareori intalnita de a-si retrage recursul.

Cazul nu este identic, dar mi se pare corect sa nu dezavueze niste sfertodocti limbajul dlui Adrian Tutuianu, numai pentru placerea bolnavicioasa de a-i plati o polita.

Inviolabilul drept de a gandi si a avea opinii nu este valabil si in PSD?

De altfel, domnii galagiosi din PSD care arata cu degetul spre asa zisii pucisti nu dau dovada ca tin seama de Legea Fundamentala. Imi permit sa citez art. 10 (1):

"Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile".

Nu trebuie sa fii prea destept ca sa observi ca libertatea de exprimare este inviolabila neconditionat. Adica Legea Fundamentala nu pune vreo conditie ca sa ai libertatea de a gandi si a exprima ce ai gandit.

Iar peste prevederile constitutionale, nimeni, nicio autoritate, niciun lider, un partid, un statut sau altceva nu pot interzice ceea ce Constitutia nu numai ca a permis, dar a considerat a fi chiar un drept inviolabil.

Cine incalca acest drept nesocoteste nu numai Constitutia Romaniei, ci si principiile democratiei, regulile de baza ale societatii moderne. Faptul ca unii lideri ai PSD le pretind colegilor lor sa nu-si exprime liber gandurile si opiniile oricum si oriunde, ci numai in spatele usilor inchise ale partidului nu este decat o reminiscenta a vechii practici comuniste, preluata de noii pesedisti.

Explicatia ca asa ceva prevede statutul este subtire de tot: niciun partid si niciun statut nu pot interzice drepturile si libertatile garantate de Constitutie.

Asa-zisii pucisti din PSD, inclusiv dl Tutuianu, dar fireste si dna Firea, dna Andronescu, Paul Stanescu, Marian Neacsu, Mihai Tudose de la Braila, Marcel Ciolacu de la Buzau, deputatul Dumitru Buzatu si multi altii, din ce in ce mai multi, n-au facut decat sa-si exprime opinia lor in spatiul public, folosind libertatea acordata de Constitutie.

Daca au exprimat-o intr-o scrisoare deschisa, prin viu grai, la discutie cu prietenii sau in declaratii televizate, asta este treaba lor. Dar daca PSD face greseala sa puna asemenea problema in discutie la vreuna din cele doua sedinte CExN pe care tocmai le pregateste, atunci incalca Legea Fudamentala.

Iar, daca o incalca, zic si eu ca dl Tutuianu ca partidul este unul de maimute.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Adrian Tutuianu partid maimute, #Gabriela Firea demisie Liviu Dragnea, #Ecaterina Andronescu scrisoare protest, #Paul Stanescu protest PSD , #presedinte PSD