Planul lui Liviu Dragnea pentru a castiga si consolida puterea

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 22:30
26679 citiri
Planul lui Liviu Dragnea pentru a castiga si consolida puterea
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Regimul politic instaurat de Liviu Dragnea la Bucuresti are nevoie de aparenta de legalitate, pentru a corupe institutiile statului bob cu bob si la foc mic. Este ceea ce vedem ca se petrece, la scena deschisa, cu CCR, Guvern si ICCJ, institutii de la care seful de facto al Guvernului asteapta nu doar salvarea de la inchisoare, ci si cautionarea unei puteri discretionare.

Nicio constructie autoritara de putere nu a fost brutala in istorie, acolo unde nu vorbim despre cuceriri militare. Regimurile iliberale nu cuceresc nici ele institutii, nu isi numesc generalii la conducere si nu falsifica grosolan rezultatele alegerilor, ci compromit institutiile, le denatureaza de la rolurile lor politice si sociale si manipuleaza sensul scrutinurilor, astfel incat votul sa fie dominat de false necesitati si de un sentiment de autoaparare.

Sunt doua paliere pe care Dragnea isi consolideaza aceasta noua paradigma de putere:

- Institutional, prin numirea propriilor oameni in institutiile politice - comisii parlamentare, Guvern, CCR, ICR. Procedurile de numire sunt democratice, astfel incat se obtine aceasta pseudo-legalitate care poate legitima abuzurile si derapajele de putere. Litera legii este invocata la fiecare pas.

- Comunicational - prin impunerea temelor de pe agenda publica. Atunci cand Viorica Dancila i-a reprosat lui Tudorel Toader, ministrul demis demisionar, ca a lasat prea mult sa se vorbeasca in spatiul public despre justitie, ea formula, de fapt, nevoia Partidului de a controla cu propriile subiecte si cu propriul limbaj preocuparile societatii. Or, societatii i s-a dat sa mestece si sa vorbeasca despre dublul standard al UE, despre strainii care ne otravesc fructele si copiii, despre Augustin Lazar - tortionar, despre fondurile europene pe care romanii le merita si numai prin Guvernul lui Liviu Dragnea le poate obtine.

Atunci cand discursul politic dominant - al doilea palier - este preluat de institutiile statului, putem vorbi despre propaganda si controlul statului de catre partidul de la putere.

Pentru a ajunge cu totul aici, Liviu Dragnea are nevoie sa ramana in libertate si sa aiba un certificat de "nepenal".

La prima vedere, jocul aceasta de-a trece mingea de la Guvern la CCR si de acolo la ICCJ si tot asa pare a fi un fel de rezistenta subversiva a institutiilor sau macar o eschivare de la responsabilitate, ca si cum stiu cu totii ca Liviu Dragnea ajunge la liman, dar sa fie celalalt cel care semneaza. De fapt, nici nu conteaza cine semneaza, e limpede ca responsabilitatea este una comuna si ca miza este aceeasi: securizarea puterii lui Liviu Dragnea.

Ce se va intampla pana in 20 mai, cu sase zile inainte de alegerile europene, cand CCR se va pronunta pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, iar Liviu Dragnea are ultimul termen de la Inalta Curte in Dosarul Angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman?

Sunt doua scenarii de lucru:

  • Guvernul isi va asuma ordonanta buclucasa, cel mai probabil trecand inainte printr-o restructurare, pentru a scapa de tergiversarile presedintelui Iohannis in numirea ministrului Justitiei.

Vulnerabilitatea aici vine de la UDMR, care a anuntat ca nu va vota o eventuala restructurare, cel putin nu pe datele pe care le are in acest moment.

  • PSD va intari campania de manipulare a agendei, astfel incat decizia CCR in favoarea lui Dragnea (prin trimisul Florin Iordache) va trece in registrul secundar.

Curtea Constitutionala insasi are nevoie de relegitimare si asa se explica scrisoarea lui Daniel Morar, in care isi compara meritele cu pacatul lui Augustin Lazar de a fi fost procuror comunist, intr-o comisie de eliberari conditionate de la Aiud.

E un plan riscant, pentru ca ar putea zgandari un mare potential de revolta, tocmai in preajma alegerilor pentru Parlamentul European si a referendumului pentru Justitie.

Acesta este rostul insistentei PSD pe tema alimentelor de mana a doua pe care Europa le trimite copiilor romani - e un subiect care vizeaza fricile elementare si care vizeaza mai multe categorii sociale decat o face o eventuala scapare a lui Dragnea de justitie.

Iar odata scapat, Liviu Dragnea are deja institutiile pregatite sa ii cautioneze un regim de putere mult mai discretionar decat ce i-a iesit in ultimii doi ani. In plus, Uniunea Europeana, cea care a denuntat prima, prin institutiile sale, abuzurile Guvernului PSD, va iesi din alegeri si va fi mult mai putin motivata in vigilenta ei fata de Bucuresti.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Dragnea decizie CCR Guvern , #presedinte PSD