PSD a platit 100.000 de dolari pentru a promova in SUA imaginea "uriasei personalitati" a lui Liviu Dragnea - RISE Project

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 10:31
9793 citiri
PSD a platit 100.000 de dolari pentru a promova in SUA imaginea "uriasei personalitati" a lui Liviu Dragnea - RISE Project
Foto: site PSD (Arhiva)

PSD a platit, in acest an, unei firme de lobby politic din SUA 100.000 de dolari pentru a promova "uriasa personalitate" a lui Liviu Dragnea, in ciuda faptului ca partidul a acumulat o datorie record, iar in septembrie ii bateau creditorii la usa.

Suma de 100.000 de dolari a fost platita in 4 transe, ultimele doua in luna octombrie, conform contractului si anexelor postate in urma cu o saptamana in baza de date a Ministerului Justitiei din SUA si publicate de RISE Project.

Conform sursei citate, firma americana de lobby politic Madison and Company LLC a primit de la Partidul Social Democrat din Romania urmatoarele sume:

  • 3 iulie - 45.000 dolari
  • 19 septembrie - 15.000 dolari
  • 6 octombrie - 30.000 dolari
  • 10 octombrie - 10.000 dolari

De contractul dintre PSD si firma americana de lobby s-a ocupat Gheorghe Dimitrescu, in prezent consilier la biroul parlamentar al lui Florin Iordache.

Demersul a inceput chiar in ziua de 24 aprilie 2017, zi in care Instanta Suprema a respins contestatia prin care Liviu Dragnea cerea anularea condamnarii sale la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, sentinta ramanand definitiva.

Intr-un e-mail trimis atunci de Gheorghe Dimitrescu catre Alan Madison, presedintele firmei de PR politic din Washington Madison and Company LLC, Liviu Dragnea era elogiat.

"Al, AVEM NEVOIE de sprijinul tau sa aranjam CAT MAI CURAND o intalnire oficiala pentru presedintele nostru al partidului PSD, domnul Liviu Dragnea care este si presedintele Camerei Deputatilor...am vorbit despre aceasta uriasa personalitate in timpul ultimelor alegeri din 2016..! Tinta noasta trebuie sa fie una de cel mai inalt nivel din Washington, DC...insemnand: Presedintele Donald Trump, Vicele Mike Pence si desigur Paul Ryan...Al, avem profunda nevoie de asta, fa tot posibilul pentru noi (MINE)... ", se arata in mesajul transmis de Dimitriu intr-o engleza stalcita, scriu jurnalistii de la RISE Project.

Contractul incheiat ulterior nu s-a ridicat la nivelul pretentiilor lui Dimitrescu, partenerul american al PSD angajandu-se sa intermedieze doar tete a tete-uri cu vicepresedintele Mike Pence si cu Paul Ryan, si sa organizeze diverse alte intruniri in zona politica, media dar si in lumea academica, la CNN sau la alte organizatii de media, pentru domnul Dragna (cum gresit a fost scris numele liderului PSD in contract, n.red.), informeaza sursa citata, care prezinta documentele in facsimil.

Foto: RIse Project

Gheorghe Dimitrescu, cel care a intermediat afacerea, s-a ocupat de lobby in SUA si in 2007, dar pentru Adrian Nastase, pe atunci deputat PSD. RISE Project scrie ca Dimitrescu a fost, printre altele, asociat intr-o companie cu Marian Magureanu, fiul lui Virgil Magureanu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii. In prezent, Gheorghe Dimitrescu lucreaza pentru deputatul PSD Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei care a demisionat dupa ce a scos sute de mii de romani in strada prin promovarea controversatei OUG 13.

Dragnea: PSD nu a platit niciun leu

Liviu Dragnea a negat insa ca PSD ar fi platit vreun leu firmei de lobby din SUA, afirmand ca a verificat personal acest lucru la partid.

"Am citit si eu si am sunat la partid foarte mirat. Am verificat si PSD nu are niciun contract cu nicio firma de lobby si nu a platit niciun leu", a spus Dragnea.

Apoi, liderul PSD a spus, ironic, ca "intre noi fie vorba, 100.000 este o suma mica pentru mine".

Datorii istorice pentru PSD

In septembrie anul acesta, PSD acumulase datorii istorice record din campaniile electorale, de circa 34 milioane de lei, conform Digi24.

Situatia extrem de grava a generat discutii in Comitetul Executiv, iar conducerea centrala a cerut filialelor sa puna umarul la stingerea acestor datorii.

"O sa cer in Comitetul Executiv ca aceste organizatii sa vina la randul lor, asa cum am procedat la Bucuresti, cu un desfasurator, o strategie de stingere a acestor creante pentru ca am initiat legea prin care contributiile pentru campaniile electorale sunt restituite si din acest punct de vedere nu imi explic de ce continuam la nivel de teritoriu sa acumulam datorii", s-a plans atunci trezorierul PSD, Mircea Draghici.

Cu toate astea, dupa numai o saptamana, acelasi Mircea Draghici anunta ca PSD isi cumpara sedii de partid.

"Tocmai pentru ca avem o situatie confortabila din punct de vedere financiar am reusit sa inchidem contractul de achizitie al sediului din Kiseleff numarul 10 si am facut diligentele necesare pentru a putea achizitiona si sediul din Baneasa", declara Mircea Draghici, citat de stiripesurse.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#lobby Dragnea PSD SUA dolari , #presedinte PSD